MAKALELER / YILLANMIŞ ŞARAP - hammaddeler ansiklopedisi
Çoğu şarabın kalitesi fıçı ve şişe depolanmasında artar. Böyle şarapların kaliteleri er geç doruk noktalarına ulaşır ve ilerleyen yıllanmalarda düşmeye başlar. Yıllanma periyodu sırasında, asitlik düşer, ilave arıtma ve stabilizasyon oluşur ve istenilmeyen maddeler çökelir ve şarabın çeşitli bileşenlerinden aroma ve lezzeti etkileyen kompleks bileşikler oluşur.
Şaraplar genelde meşeden yapılmış tahta konteynırlarda yıllandırılır ve bu konteynırlar oksijenin girişine ve su ve alkolün kaçışına izin verir. Odundan gelen özüt, lezzete katkıda bulunur. Rutubet kaçan bileşenlerin cinsine etki eder.
Alkol konsantrasyonu, düşük rutubetli depolamada artarken, yüksek rutubetli depolamalarda düşer. Su ve alkol serbest bırakılır, hacim düşer, tepe boşluğu veya fıçıda boş kalan kısım diğer konteynırdan alınan aynı şarap ilavesiyle telafi edilir.
Bazı kırmızı sofra şarapları, 500 galona kadar olan meşe konteynırlarda 2-3 yıl yıllandırılırsa, lezzette daha büyük komplekslik ve sertliğinde ve renginde düşüklük oluşur ve kalite açısından beğenilir.
En kaliteli kırmızı şaraplar, 2 den 20 yıla kadar olan ilave şişe depolamasıyla elde edilebilir (fıçıdaki yaşlanma derecesi şişedekinden daha az olur). Çoğu tatlı şaraplar varil yıllandırılmasında değerlendirilir, özellikle beyaz tatlı İspanyol şarapları. Fakat fazla odun aromasının ekstraksiyonundan kaçınılmalıdır.
Rosé ve tatlı olmayan kırmızı şaraplar kısa süreler yıllandırılır, uzun varil yıllandırmaları değer artışına sebep olmaz. % 90'dan fazla sofra şarabı muhtemelen iki yaşına gelmeden önce pazarlanır ve tüketilirler.
Tatlı olmayan beyaz şaraplarda, taze lezzet arzu edilir olarak dikkate alınır ve yıllanmanın esas faydası daha fazla arıtma ile istenmeyen bileşenlerin çöktürülmesidir. Bu şaraplar ender olarak odunda ve uzun periyotta yıllandırılır ve bazıları hiçbir zaman odunda saklanmaz. Yeni arıtma yöntemlerinin verimliliği bu değişimi imkanlı kılmaktır.
Beyaz şarabın erken şişelenmesi depolama ve odun fıçıların bakım masraflarını azaltır ve de taze ve daha meyveli lezzet oluşur. Tatlı beyaz sofra şarabının odunda yıllandırılmasının bazı yararları vardır.
ETİKETLER : ŞARAPLARIN YILLANMASI NASIL YAPILIR,YILLANMIŞ ŞARAP ÖZELLİKLERİ,YILLANMIŞ ŞARAP NEREDE SAKLANIR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ