MAKALELER / YAPIŞTIRMADA YÜZEY TEMİZLİĞİ
Yüzey Hazırlama ve Teknik Uygulamalar
YAPIŞTIRMADA YÜZEYİN ÖNEMİ
Optimum yapışma sağlamak için, yapışma yüzeylerinin temiz kuru ve düzgün olması gerekir. Yüzey temizliğinde izopropil alkol su karışımı veya Heptan kullanılabilir. Solvent kullanımında, üretici firmaların kullanım talimatları ve tedbir önerileri takip edilmelidir. (A ve B aşamaları) Yapışma kuvveti, yapışkanın yüzey ile temas derecesine bağlıdır. Aplikasyon basıncının sert olması, yapışkan için daha iyi temas yüzeyi sağlayacağından yapışma kuvvetini arttırır. (C ve D aşamaları) Uygulamadan sonra, yapışma kuvveti, yapışkan yüzeye yayıldıkça artacaktır. Oda sıcaklığında, uygulamadan 20 dakika sonra nihai yapışmanın yaklaşık %50’si gerçekleşir. Bu oran 24 saat sonra %90’a, 72 saat sonra ise %100’e ulaşır. Yapışma işleminin yüksek sıcaklıklarda uygulanabildiği durumlarda yapışma kuvveti artırılabilir ve yapışma daha kısa zamanda elde edilebilir. (örn: 70°C’de 1 saat) Bu uygulamada yapıştırıcının daha abuk kuruması sağlanır.
Notlar:
Bandın ideal uygulama sıcaklığı 21°C ile 38°C arasındadır. Ancak 0°C’de dahi bant uygulaması yapılabilir. Böyle durumlarda STC’nin uzman kadrosu bant seçimi konusunda size destek olacaktır.Bu önerilen minimum sıcaklıkların altında yüzeylere bant uygulaması yapılması, yapışkanı çok sertleştireceğinden tavsiye edilmemektedir. Ancak, bir kere doğru şekilde uygulandıktan sonra malzemenin düşük sıcaklıklarda tutulması genelde sorun yaratmamaktadır. Dahi iyi sonuç almak için yüzeylerin kuru ve nemden arındırılmış olması önemlidir. Bazı yüzeylere yapışma öncesinde primer uygulanması gerekebilir.
Beton gibi gözenekli ya da ahşap gibi elyaflı malzemelerin çoğuna , düz bir yüzey sağlanması için primer uygulanması gerekir.
Bazı malzemelerin (bakır, pirinç, plastik, vinil, vs.), yapıştırıcı ile yüzey arasındaki etkileşimi engellemek için primerlenmesi veya kaplanması gerekebilir.
Çok nemli ortamlarda cama yapıştırma yapmak için uygun bir primerin kullanılması , uzun süreli yapışma sağlayacaktır.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ