test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / YAPAY GÜBRELER VE MİNERAL GÜBRELER

DOĞAL, YAPAY, ORGANİK VE MİNERAL GÜBRELER
Araştırmacılar gübreleri değişik şekillerde sınıflandırmışlardır. Kimi araştırmacılar gübreleri
  • Doğal gübreler, ve
  • Yapay gübreler

şeklinde sınıflandırmışlardır Bu sınıflandırmada temel olarak gübrelerin elde edilme durumları ele alınmıştır. Doğal şekilde oluşan gübreler doğal gübreler sınıfına sokulmuştur Örneğin ahır gübresi, yeşil gübre, kan unu, kemik unu vb gübreler bu sınıf altında toplanmıştır. Amonyum sülfat, amonyum nitrat, süperfosfat gibi yapay şekilde üretilen gübreler ise yapay gübreler sınıfına sokulmuştur. Buna karşın kimi araştırmacılar gübreleri

  • Organik gübreler, ve
  • Mineral gübreler

şeklinde sınıflandırmışlardır. Bu sınıflandırmada temel olarak bitki besin maddelerinin gübrelerde bulunuş şekilleri ele alınmıştır bitki besin maddelerini organik şekilde içerenler organik gübreler olarak sınıflandırılmıştır. Örneğin ahır gübresi, yeşil gübre, kan unu, kemik unu, vb gübreler organik gübreler olarak sınıflandırılmıştır Bitki besin maddelerini inorganik şekilde içeren gübreler ise mineral gübreler olarak sınıflandırılmıştır. Örneğin şili kuhercilesi, süperfosfat , amonyum nitrat, amonyum sülfat vb gübreler bu sınıfa girmekledir.

Kimi araştırmacılar ise gübreleri

  • İşletme gübreleri, ve
  • Ticaret gübreler

şeklinde, sınıflandırmışlardır. Bu sınıflandırmada temel olarak gübrelemenin yapıldığı tarım işletmesi ele alınmıştır Tarım işletmesinde elde olunan gübreler işletme gübreleri ve tarım işletmesinde elde olunmayıp dışarıdan salın alınan gübreler de ticaret gübreleri olarak isimlendirilmiştir. Ahır gübresi, yeşil gübre, suni ahır gübresi, kompost ve insan dışkısı işletme gübreleri içinde gösterilmiştir. Buna karşın bir ya da birden fazla bitki besin maddelerini içeren ve ticaret amacıyla üretilmiş bulunan azotlu, fosforlu, potasyumlu, vb gübreler ticaret gübreleri olarak gösterilmiştir. Ancak işletme içerisinde ekle olunan gübrelerin de zamanımızda satılıp alınması nedeniyle bu sınıflandırmanın dayanağı geçerliliğini büyük ölçüde yitirmiştir.

Kimi araştırmacılar ise gübreleri

  • Organik gübreler, ve
  • Kimyasal gübreler

şeklinde sınıflandırmışlardır. Bu sınıflandırmada bitki besin maddelerim organik şekilde içerenler organik gübreler olarak sınıflandırılmıştır. Örneğin ahır gübresi, yeşil gübre, kemik unu, kan unu, vb gübreler organik gübreler olarak sınıflandırılmıştır. Buna karşın bileşimlerinde bir ya da birden fazla bitki besin maddelerini içeren ve kimyasal yöntemlerle üretilmiş bulunan gübreler kimyasal gübreler olarak sınıflandırılmıştır. Örneğin azotlu, fosforlu, potasyumlu, kalsiyumlu vb gübreler kimyasal gübreler olarak adlandırılmıştır.

Görüldüğü gibi değişik araştırmacılar tarafından yapılan ve yukarda açıklanan sınıflandırmalar arasında temelde önemli bir ayrım yoktur. Ancak ayrım, kullanılan sözcüklerden ileri gelmekledir.

                                                                                                                              

ETİKETLER: DOĞAL GÜBRELERİN ÖNEMİ,DOĞAL GÜBRE NEDİR,DOĞAL GÜBRE NASIL KULLANILIR,DOĞAL GÜBRENİN YARARLARI, DOĞAL GÜBRE NEZAMAN KULLANILIR,DOĞAL GÜBRE VE VERİMLİLİK,DOĞAL GÜBRENİN FAYDALARI,YAPAY GÜBRE NEDİR, YAPAY GÜBRENİN ÖNEMİ, YAPAY GÜBRE NASIL KULLANILIR,ORGANİK GÜBRENİN FAYDALARI, ORGANİK GÜBRE NEDİR, ORGANİK GÜBRE NEZAMAN KULLANILIR,MİNERAL GÜBRE NEDİR, MİNERAL GÜBRENİN FAYDALARI,KİMYSAL GÜBRE NEDİR, KİMYASAL GÜBRENİN FAYDALARI, KİMYASAL GÜBRELER VE VERİMLİLİK, KİMYASAL GÜBRELERİN ÖNEMİ.



                                                       HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ