Toprakta hemen hemen her zaman demir vardır fakat bitkilerin alamayacağı formda olabilir. Demir yıkanmayla kaybolur ve toprağın alt tabakalarında tutunurlar. Bu nedenle Demir Sülfat gübresinin toprağa takviye edilmesi ile topraktaki demir eksikliği giderilir. Bu şekilde Demir Sülfat kullanımıyla bitkilerin kolaylıkla demir eksikliğini giderebileceği bir toprak formu oluşturmak mümkündür.
Demir Sülfat bünyesinde %17-20 arasında demir içermektedir. Ayrıca bitkinin gelişmesi için mutlaka gerekli olan Kükürt, Çinko, Bakır ve Mangan gibi diğer besin maddelerini de bünyesinde bulundurulmaktadır.
Demir Sülfat açık mavi yeşil renkte kristal yapılı inorganik bir gübredir.
Neden Kullanılmalıdır?
- Demir Sülfat'ın piyasada diğer gübre çeşitlerine göre çok daha ucuz olarak temin edilebilir olması.
- Bitki gelişmesi için mutlaka gerekli olan Demir, Kükürt, Çinko, Bakır ve Mangan gibi elementsel besin maddelerini içinde bulundurması
- Uygulandığı alanlarda uygun şartlarda hemen eriyerek bitkiler tarafından kolayca alınması. Bitkilere yeşil rengi veren ve fotosentez (bitkinin besin yapması) olayının gerçekleştiği klorofil pigmentinin yapısında rol alması
- Kullanıldığı bitkilerin daha canlı ve dirençli olması sağlar. Bitkilerin çiçek açmasında, meyve tutmasında, büyüme ve renk oluşumlarında fizyolojik olumlu etkiler yapması.
- Bütün bitkilerde erken olgunlaşmasını hasattan sonra da nakliye ve depolama sırasında dayanıklılığın artması Demir Sülfatın direk toprağa verildiği gibi çözelti formunda da yapraklara püskürtülerek uygulanabilir olması.
Kullanıldığı Alanlar
- Her türlü meyve ve sebze bahçelerinde
- Arpa ve Buğday üretiminde
- Pamuk, Mısır, Çeltik ve Ayçiçeği yetiştiriciliğinde
- Çiçekte ve süs bitkisi seralarında
- Kavun, Karpuz ve Salatalık yetiştiriciliğinde
- Çilek ve Muz yetiştiriciliğinde
- Bağa(asma) yetiştiriciliğinde
- Park, bahçe düzenleme alanlarında ve çim sahalarında
Faydaları
- Bitkilerde fotosentez için gerekli olan klorofil pigmentinin artmasını hızlandırarak bitkinin daima yeşil ve sağlıklı olmasını sağlar.
- Bitkilerde optimum büyümeyi ve gelişmeyi sağlar.
- Bitkilerde büyümeyi hızlandırır.
- Hastalık ve karşı bitkilerde dirençli olmasını sağlar.
- Çiçek meyve ve salkım silkmelerini önler ve döl tutumunu arttırır.
- Toprakta ve bitkide mantar ve diğer hastalıkların oluşmasını önleyici bir etki yapar.
Kullanım Şekli
Demir sülfat yılda bir defa kullanılmalıdır ve fazla kullanımdan kaçınılmalıdır.
Uygulama dozu olarak tarla topraklarında noksanlık derecesine ve bitkinin çeşit durumuna göre dönüme 50 kg kullanılması uygundur.
Yetişkin meyve ağaçlarında tam verim çağında ağaç başına ağaç yaşına göre 500 gr ila 2 kg demir sülfat verilebilir. Meyve ağaçlarının gübrelenmesi ağaç tacı altında açılarak çukurlara gömülerek veya çapa ile toprağa karıştırılarak yapılır.
ETİKETLER: TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRESİ NEDİR,TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRESİ NERELERDE KULLANILIR,TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRESİ TÜKETİMİ,TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRESİ NE İŞE YARAR,TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRE YAPIMI,DEMİR SÜLFAT TOZ GÜBRE FORMÜLLERİ,TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRESİ FAYDALARI,YARARLARI,TOPRAKTA DEMİR EKSİKLİĞİ,TARIMDA DEMİR GÜBRE,TOZ DEMİR SÜLFAT GÜBRESİ HAZIRLANMASI,HAZIRLAMAK,İÇERİĞİ,İÇERİK.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ