test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TOPRAK ANALİZLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

Analiz niçin gereklidir?

                 Çifçinin kafasında, arazisinde yetiştiracaği ürün için hangi gübreyi ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağına dair sorular vardır. Çünki karlı bir gübreleme ancak; bitkinin isteği olan giüreleri en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Bu sebepten toprağı analiz ettirerek gübre kullanımı çifçi için en ekonomik yoldur. Böylece hem bitkide toksit etki yapmayacak, doğru miktarda gübre kullanılmış olur, hemde bol ürün eşde edebileceği gibi gübreyede gereğinden fazla para harcamamış olur. Bu sebeple laboratuvarda yapılacak analiz sonucunda toprakta yetişecek bitkinin iyi bir şekilde büyümesi ve kaliteli ürün alınması için toprak va yaprak örneklerinde hangi besin maddelerinin eksik olduğu belirlenmiş olacaktır. Çünki Toprağı analiz ettirmeden gübre kullanımı çeşitli sorunlar yaratır. Bitkinin ihtiyacından daha az gübre verildiğinde, bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişememektedirler. Alınan ürün miktarıda buna bağlı olarak düşük olur.Gereğinden fazla kullanılan gübre ise; Hem toprağı hemde Ürünü olumsuz yönde etkiler. Bütün bu nedenlerden dolayı. Çifçinin gübre kullanmadan önce mutlaka toprak ve yaprak analizini yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir.kucuk.gif (979 bytes)


                                         Toprak Tahlili..!

                     Değişik arazilerden alınan topraklar, farklı miktarlarda bitki besin maddesi içerdiğinden dolayı her araziden ayrı toprak örneği alınmalıdır. Zira aynı arazi içerisinde bile değişik özellikler gösteren kısımlar bulunabilir. Örneğin aynı arazi toprağının bir kısmı açık bir kısmıda koyu renkli olabilir. Bu renk farklılığı organik madde, demir gibi birçok toprak özelliklerinin farklı olmasından kaynaklanır. Yine arazinin bir kısmı düz diğer bir kısmı eğimli olabilir. Buna bağlı olarakta düz kısımlarda toprak kalınlığı daha fazla, eğimli olan kısımlarda ise daha ozdır. Bu sebepten eğer arazi içerisinde farklı özellikler gösteren yerler varsa bu kısımlardan ayrı ayrı toprak örneği alınmalıdır. Genel olarak. Gübre yığılmış yerlerden, sap, yaprak, ot, dal ve kök artıklarının yakıldıkları yerlerden, özellikle meyvecilik gibi ağaç yetiştirilmek için ayrılan araziler hariç, tek tük bulunan ağaçların altından toprak örneği alınmamalıdır.


                              Toprak örneğinin alınması.!

                   Toprak örneği alırken tek veye çok tıllıklı bitkilerden hangisi ekilecekse ona uygun yöntemle toprak örneği alınmalıdır. Tek yıllıklı bitkilerden (sebzeler) Toprağın 0-30 cm derinliğinden örnek alınmalıdır. Yeni bir çok yıllıklı bahçe tesisi kurulacaksa (turunçgiller gibi) Toprağın derinlemesine örneklenmesi gerekir. Bu durumda Toprak örnekleri; 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120cm derinliklerden ayrı ayrı alınmalıdır. Rutin bir toprak analizi için 30 cm den bahçe büyüklüğüne göre 10-20 çukurdan karıştırılarak alınacak bir örnek yeterlidir. Fakat zaman zaman (3-5 yılda bir kez) derinden toprak örnekleri alınarak ayrıca analiz edilmelidir. Toprak örneği alırken V harfi şeklinde bir çukur kazılır. Daha sonra çukurun düzgün yüzeyinden 3-4 cm kalınlığında 0-30 cm boyunda bir toprak dilimi alınır. Toprak örneği almak için bir küreğe, alınan örnekleri koymak için bir kovaya, toprağı saklayıp analiz'e götürmek için bir torbaya ihtiyaç vardır. Örnek alma işlemi arazinin bir ucundan diğer ucuna döğru düz bir hat üzerinde değil, Zik zak çizerek yapılmalıdır. Bu şekilde yaklaşık her 20 dekar (aynı nitelikte) arazi için bir adet örnek alınabilir. Tarla bitkilerinde ise bu oran 50 dekardır. Toprak örneği alırken küreğin daldırıldığı noktaya dikkat edilmeli, el ile toprağın üzerindeki ot, sap gibi atıklar toprağın üzerinden temizlenmelidir.


                      Meyvelerde Toprak örneği alma zamanı..!

            Toprak örnekleri meyve bahçelerinde ve bağlarda Yaprak örneklerinin alındığı tarihte (bu konu yaprak tahlili bölümünde açıklanmaktadır), Tarla bitkiler, sera sebzeleri ve süs bitkilerinde ise dikim veya ekimden en az bir ay önce alınmalıdır. (Meyve ağacı dikili tesislerde ise ağacın taç iz düşümünden toprak örneği alınmalıdır

 

         
 


ETİKETLER : TOPRAK TAHİLİ NASIL YAPILMALI, TOPRAK ANALİZİ,TOPRAK ÖRNEKLERİ,TOPRAK ANALİZİNİN ÖNEMİ,TORAĞIN VERİMLİLİĞİ, TOPRAKTA VERİMLİLİK.TOPRAKTA TUZLULUK,TUZLULUK GİDERİCİ GÜBRE FORMÜLÜ,TARIMDA PH DÜŞÜRÜCÜ,YAYICI YAPIŞTIRICI FORMÜLÜ.

                                                       HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ