test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TARIMDA TABAN GÜBRE ÇEŞİTLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

1-NPK Kompoze 15.15.15

Bünyesinde azot, fosfor, potasyum besinlerini eşit oranda bulunduran ve ilk dönemlerde bitkinin NPK isteğini karşılamak için tabandan uygulanan ideal bir gübredir.

Bu nedenle 15.15.15 kompoze gübresi özellikle turunçgil, meyve ağaçları, bağ, muz, sera sebzeleri ve süs bitkileri, tarla domatesi ve sebzeleri, patates, şeker pancarı, tütün, soğan, sarımsak, kanola ve pırasa, lahana, karnıbahar gibi bitkilerin gübrelenmesinde tercih edilmesi gereken bir taban gübresidir.

2-Diamonyum Fosfat 18.46.0

Kısaca DAP adı verilen bu gübre %18 Amonyum azotu ve %46 fosfor içermektedir. Bütün bitkiler için kullanılabileceği gibi kuru ziraat yapılan Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi hububat alanlarında da kullanılabilir.

Diamonyum fosfat (DAP), fosfor ve azot gibi iki önemli bitki besin maddesini bir arada kapsayan kompoze bir gübredir.

Koyu gri veya kirli beyaz renkte tanecikler halindedir. İçerisinde her kg azota karşılık üç kg fosfor bulunmaktadır.

Bu sebeple de daha ziyade fosforlu bir gübre gibi kullanılması gerekmektedir.

İhtiva ettiği fosforun %90'ından fazlası suda eriyebildiğinden DAP toprağa verildikten hemen sonra gerekli rutubeti bulunca terkibindeki fosfor ve azottan bitkiler derhal yararlanabilir.

DAP bütün bitkilere başarı ile tatbik edilebilecek bir gübredir. Yalnız, kazançlı bir gübreleme yapabilmek için bitkinin fosfor ihtiyacını karşılayacak miktarda DAP verilmelidir.

Aynı bitkinin eksik kalan azot ihtiyacı, diğer azotlu gübrelerden örneğin, amonyum nitrattan sağlanmalıdır.

3-NP Kompoze 20.20.0

20-20 adı verilen bu gübre %20 Amonyum azotu ve %20 fosfor içermektedir.

Bütün bitkiler için kullanılabileceği gibi kuru ziraat yapılan Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi hububat alanlarında da kullanılabilir.

4-Amonyum Sülfat %21 Amonyum Azotu

Amonyum sülfat, beyaz renkli ve toz şekere benzediği için halk arasında şeker gübre olarak adlandırılır.

Terkibinde %21 azot bulunan amonyum sülfat, asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre kullanılırsa asitleşme yapabilir.

5-Potasyum Sülfat (Kristal ve Granül)

Kristal ve Granül yapıda bulunur. Bitkiye ikincil temel makro besin maddesi olan kükürt de sağlayan, klor içermeyen granül yapıda bir gübredir.

Diğer makro besin maddelerini içermeyen potasyum sülfat, bitkinin ilk dönemlerinde istenilen potasyum oranını, bitkinin kükürt gereksinimini aşmadan tabandan uygulamak için kullanılan toprak gübresidir.

6-Üre

%46 Üre Azotu
Azotlu gübrelerden üre, içerisinde %46 ile en fazla azot bulunduran gübredir. Suda tamamen erir, beyaz renkli ve yuvarlak tanelidir.

Üre bütün bitkilere başarı ile tatbik edilebilecek bir gübredir. Sonbahar ve İlkbahar gübrelemelerinde, bitkinin gelişme dönemlerinde de kullanılabilir.

7-Amonyum Nitrat %33

%16,5 Nitrat Azotu, %16,5 Amonyum Azotu
Amonyum ve Nitrat Azotu ihtiva eden kullanımı son derece yaygın olan bir gübredir. Özellikle kireç oranı yüksek olan topraklar için uygun bir gübre çeşididir.

Nitrat Azotu erken çözünerek toprağın Azot ihtiyacını karşılarken, Amonyum Azotu toprak tarafından tutularak uzun süreli etki yapar

8-Normal Süper Fosfat

Süper Fosfat tanecikler halinde yani granül görünümdedir. Açık gri veya boz renkli olan Süper Fosfat içerisinde % 16-23 oranında suda eriyebilen fosfor asidi vardır.

Bütün bitkiler için kullanılabileceği gibi kuru ziraat yapılan Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi hububat alanlarında da kullanılabilir. İçerisindeki fosfor miktarına göre kullanım dozu ayarlanmalıdır.

  

ETİKETLER : NORMAL SÜPER FOSFAT NEREDE KULLANILIR,NORMAL SÜPER FOSFAT NASIL KULLANILIR,NORMAL SÜPER FOSFAT KULLANIMI,NORMAL SÜPER FOSFATIN YARARLARI,NORMAL SÜPER FOSFATTA FOSFAT MİKTARI,NORMAL SÜPER FOSFAT KULLANIMI,NPK GÜBRESİ NASIL KULLANILIR,NPK TABAN GÜBRESİ NEREDE KULLANILIR,NPK TABAN GÜBRESİNİN HAZIRLANMASI,NPK TABAN GÜBRE YAPIMI,NPK GÜBRENİN ÖZELLİKLERİ,NP TABAN GÜBRE YAPIMI,NP GÜBRE HAZIRLANMASI,NP TABAN GÜBRE İMALATI,DİAMONYUM FOSFAT NEREDE KULLANILIR,DİAMONYUM FOSFAT NASIL KULLANILIR, DİAMONYUM FOSFAT YAPILIŞI,

                                                                    HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ