MAKALELER / TALK YAPIMI - HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
TALK Nedir ? Talk Kullanım Alanları ?
Talk; seramikte, boya yapımında, çatı kaplamasında, haşarat ilacı üretiminde, kauçuk ve kağıt sanayiinde, kozmetik ve farmakolojide, asfalt dolgu maddesi yapımında, hayvan yemi ve gübre üretiminde kullanılır. Kullanım amacına göre, yumuşaklığı, yağ absorbsiyonu, nem oranı, erime noktası, özgül ağırlığı, ısı ve elektrik iletkenliği ve kimyasal analiz önemlidir.
1.Seramik Sanayiinde:
Talkın ısı ile genleşme özelliğinin çok az olması nedeniyle banyo ve mutfak seramiklerinde ve elektrik sobalarının plakalarında kullanılmasını sağlamıştır. Seramik snayiinde kullanılacak talkta fiziksel ve kimyasal yapı bakımından homojenlik istenir. Ayrıca, tane iriliği ve dağılımı ile pişirme rengi de önemlidir. Bileşiminde manganez ve demir istenmeyen impuritelerdir. CaO % 0.5, demir oksit % 1.5 ve Al2O3 % 4' ten fazla olmamalıdır. Elektroseramik ve sırlamada kullanılan talk saf magnezyum silikattır. Ayrıca kloritsiz kompakt talk (steatit) kullanılabilir.
2.Boya Sanayiinde:
Lif ve yaprak özelliğine sahip talklar, yağ absorblama özelliğinden dolayı boya ve benzeri yağ yapımında kullanılmaktadır. Boya sanayiinde kullanılan talk öğütüldüğünde son derece beyaz ve tenörü yüksek olmalı (% 98.5). Ayrıca 325 mesh' lik elekten geçebilmelidir. Talk lifi boya tabakacıklarının biribirine ve yüzeye kenetlenmesini sağlar. Ağır boya materyallerinin çökmesini önleyip, boyanın daha homojen olmasını sağlar.
3.Çatı Kaplamasında:
Bu iş için genellikle kalitesiz talklar kullanılır. Bu yüzden hammaddede beyazlık ve saflık aranmamaktadır. Aranan özellikler tane boyu ve dağılımı ile yağ emme özelliğidir.
4.Haşarelere Karşı:
Talk haşare öldürücü ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Ilaca toksik etki, istenen yoğunluk ve az aşındırıcılık özelliklerini kazandırır.
5.Kauçuk Sanayiinde:
Talk, bir çok sentetik lastik, plastik ve kauçuk üretiminde doldurucu olarak kullanılır. Maddeye sıkı bir doku kazandırır.
6.Kağıt Sanayiinde:
Talk, yumuşaklığı, tane boyu, mürekkep emme özelliği ve suda erime özelliği nedeni ile kağıt sanayiinde rahatça kullanılabilmektedir . Ancak kullanılacak talkın CaCO3 oranı % 2-5' ten fazla olamamlı ve başka mineral içermemelidir.
7.Kozmetik ve Farmakolojide:
Talkın istenilen tane boyutunun elde edilmesi mümkün olduğundan kimyasal saflığı ve kayganlığından dolayı kozmetik ürünleri ve ilaç üretiminde kullanılmaktadır. Bu sanayiide kullanılan talkta aranan özellikler, içerdiği lifsi ve sert minerallerin azlığı, arsenik ve demir miktarlarının düşük olmasıdır.
ETİKETLER : TALK NERELERDE KULLANILIR, TALK NASIL KULLANILIR,TALK MSDS, TALK FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ, TALK İMALAT MAKİNALARI,TALK VE KULLANILDIĞI ALANLAR,TALK TÜKETİMİ,TALK KULLANIMI,TALK KİMYASAL FORMÜLÜ, TALK ELDESİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ