MAKALELER / SÜT YAĞI NEDİR..SÜT YAĞI ELDESİ..
Dış tabakada plazma sıcaklıkla yapısını kaybedince yağın küresel formu kaybolur yağ daha akışkan hale gelir, yukarı çıkar. Soğuyunca plazma yeniden oluşur ve kaymak meydana gelir. Fosfolipit yapısında fosfor olan bileşiklerdir. En önemlisi lesitindir ve doymamış yağ asitlerince zengindir. Süt yağı içeriğinin %70 i doymamış ve uzun zincirlidir. Doygunluk derecesi arttıkça zincir kısalır.
Kısa zincir 4-6 karbon gibi kısa zincir bağlanması ile oda sıcaklığında doymuştur. 16 ve daha fazla karbon seviyesi ile doymamışlık derecesi yüksekse sıvı haldedir. Sütte bulunan euglobin yağ moleküllerinin bir arada tutulmasını sağlar. Diğer serum proteinlerinden proteaz ve peptonlar süt 90-100 derece ve daha yüksek sıcaklıklarda ısıtıldıklarında çökerler yapılarında karbonhidrat ve protein bulunan transferrin, laktoferrin doğal inhibitör maddelerdir.
Çiğ sütte bulunan anti-bakteriyel maddelerdir. Çiğ süt işleninceyekadar mikroplara karşı korunmasında görev alırlar. Karbonhidratlardan Laktoz sütün en önemli şekeridir ve monosakkaritlerden meydana gelmiş bir disakkarittir. 2 monosakkaritten oluşur. Besin değeri olarak önemi bağırsak hareketlerini hızlandırır, kalsiyum ve fosforun sindirimini kolaylaştırarak kemik-diş dokusuna oturmasını sağlar ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Kendi reaksiyona girmediği halde reaksiyonu hızlandıran bileşenlerdir.
Protein yapısındadır. %99 proteinden oluşur. Laktozu parçalayan enzim laktaz; yağları parçalayan enzim lipazdır. Sütün doğal enzimleri sekunder enzimler, ksantin oksitaz ve katalaz. Enzimler sütte oluşum etkilerine göre dört grupta incelenir: Orjinli süt enzimleri, sekunder enzimler, rejene veya reaktir enzimler, hem orjiner hem de sonradan oluşan enzimler (fosfataz, katalaz, lipaz). Lipaz yağları parçalar amilaz; nişasta ve glikojenin parçalanmasını sağlayan bir enzimdir. Aldolaz; kandan süte geçen bir enzimdir.
Karbonhidratların hidrolizinde görev alır. Süt yağı membranında bulunur. Süt kremasındaki miktarı daha fazladır. Yağda eriyen vitaminlerden retinol (vitamin A),provitamin (B karoten) görme olaylarında etkilidir. Süt yağı, süt ürünleri, balık ve balık yağında fazla bulunur. Vitamin B2,nisain, vitamin B6, B12, B5(pantotenik asit),biotin (vitamin H), folik asit(kan yapıcı) vardır, vitamin C( bu ise sütte çok az bulunur).Bileşik lipitlerden fosfolipitler süt yağının %0,8' ini oluşturur Lesitin sefalisfigomyelin fosfolipitlerdir. Vücudumuzun sinirsel dokusunun yapısında bulunur etrafını saran zarın %70'ini oluşturur. Kolin fosforca zengin ve besleyici açıdan değerlidir.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER: SÜT YAĞI NASIL ÇIKARILIR,SÜT YAĞI NASIL YAPILIR,SÜT YAĞI NASIL ÜRETİLİR,SÜT YAĞININ ÖZELLİKLERİ,SÜT YAĞI ÇEŞİTLERİ,SÜT YAĞININ ÇIKARILMASI,SÜT YAĞI İÇERİĞİ,İÇERİK,İÇİNDEKİLERİ,SÜT YAĞI BİLEŞİMİ,SÜT YAĞININ FAYDALARI,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ,ÜRETİM,GIDA FORMÜLLERİ,GIDA FORMÜLÜ,GIDA ÜRETİMİ,GIDA İMALATI,GIDA KATKILARI,SÜT YAĞI KATKISI,DOĞAL SÜT YAĞI ELDESİ,ORGANİK SÜT YAĞI NASIL YAPILIR,SÜT ÜRÜNLERİ TESİSİ,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİCİLERİ,SÜT BİLEŞİMİ,SÜT ANALİZİ,SÜT YAĞI ANALİZLERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ