MAKALELER / STEARİK ASİT VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi
Stearik asit, CH3(CH2)16COOH formülüyle gösterilen doymuş bir yağ asididir. Çoğu hayvan ve bitkiden elde edilen katı-sıvı yağlarda, ekseriya gliserid stearin şeklinde bulunur. Sanayide yağların su buharıyla hidrolize uğratılmasıyla elde edilir. İçinde bir miktar palmitik ve oleik asit, yabancı madde olarak kalır.
Saf madde olarak fraksiyonlu destilasyonla ayrılabilir Oleik asit, mekanik presleme yoluyla uzaklaştırılabilir. Piyasadaki stearik asit, aşağı yukarı %40’lıktır. Stearik asit ve bileşikleri, özellikle tuzları (stearatları) ticari önemi haizdirler. Uzun zincirli alkol esterleri, mum olarak bilinmektedir. Diğer monohidrik ve polihidrik alkollerin esterleri, vernik imalinde ve iyonik olmayan yüzey aktif maddelerin üretiminde kullanılmaktadır. Alkali metal tuzları suda çözünebilir. Bunlar oleatlar ve palmitatlar gibi, tuvalet ve çamaşır sabunlarının esas maddeleridir. Metalik stearatlar petrol gres yağlarının terkibinde bulunmaktadır. Çinko stearatlar kozmetikte, diğer metal tuzları boyalarda, eczacılıkta ve mantar öldürücü imalatında kullanılır. Stearik asit amidleri, su geçirmez kumaşların imalatında kullanılır.Bunların yanında kozmetik, sabun, gres yağı ve mum yapımında kullanılır. . Ayrıca soya yağı veya diğer bitki yağlarının hidrojenasyonuyla hazırlanmaktadır.
Sektör: Tekstil, lastik kauçuk, parafin-mum, kozmetik ilaç, parlatıcı, kablo sektöründe.
Kullanım Alanı: Tekstilde : Yumuşatıcı üretiminde Kauçukta: Çapraz bağların birleştirilmesinde Mum: Sertlik vermek amacıyla, cila yapımında.
ETİKETLER : STEARİK ASİT NEREDE KULLANILIR,STEARİK ASİT ANSIL KULLANILIR,STEARİK ASİT VE KULLANILDIĞI ALANLAR,STEARİK ASİT KULLANIMI,STEARİK ASİT MSDS,STEARİK ASİT VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ,STEARİK ASİT KİMYASAL FORMÜLÜ,STEARİK ASİT ELDESİ,STEARİK ASİT VE KULLANILDIĞI SEKTÖRLER,STEARİK VE KİMYASAL YAPISI.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ