MAKALELER / SOYA LESİTİNİ VE ÖZELLİKLERİ..KULLANIM ALANLARI..
Gıda olarakta kullanılan soya fasulyesi tohumlarından hazırlanan lesitin; başlıca fosfatidil-kolin, fosfatidil-etanolamin, fosfatididl-inositol, trigliserit, yağ asitleri ve çeşitli karbonhidratlar içermektedir.İçerdiği trigliserit oranı, kullanılan solvent ekstrasyonu ajanına bağlı olarak değişen bir fosfolipit olan lesitin, lipit olmasına rağmen suda çözünmekte, bu nedenle yağların dispers olmasına yardımcı olmaktadır.
Vücut içinde lesitin; ana organlar ile arterleri yağ bloklarının oluşmasına karşı korumakta,. hücre membranlarını onarmakta, thiaminin karaciğer, A vitaminin ise bağırsaklar tarafından emilmesine ve karaciğerde yüksek alkol tüketiminden kaynaklanan zedelenmeleri giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bileşiminde beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olan asetilkolin gibi bileşenler içermektedir.
Temel yapıtaşlarından biri olan gliseril kökündeki α- ve β- yerleşimlerinde, değişik yağ asitlerinin esterleşmesi sonucu olarak çok sayıda lesitin formulü düşünülebilmektedir. Aynı nedenle kesin bir ergime noktasından söz edilemeyen lesitin; genel olarak mumsu bir konsistite sergilemektedir.
Işık ve oksijene karşı son derece duyarlı olan lesitin; higroskopik olup, yağ, eter ve alkolde çözünmesine karşın asetonda çözünmemektedir.
Kimyasal yapı olarak katı yağlara benzemekte, katı yağlardan farklı olarak fosforik asite bağlanmış bir kolin molekülü içermektedir. Kolinden başka fosfatiletanolamin (sefalin), fosfatidilinositol ve fosfatidik asit gibi ek fosfolipit gruplarını yapısında barındırabilmektedir. Daha geniş bir ifadeyle ticari lesitin; fosfatid, trigliserit, fitoglikolipit, fitosterol, tokoferol ve yağ asitlerinin bir karışımı şeklinde tanımlanmaktadır.
Elektriksel yüke sahip amfoterik bir yüzey aktif ajanı olan lesitinde , suda çözünen hidrofilik bir polar uç, yağda çözünen hidrofik yüksüz bir apolar uç bulunmaktadır.
Bitkisel ve hayvansal kaynaklı tüm sıvı yağlar ile yumurta sarısı ve süt gibi ürünlerde bulunan lesitin; su içinde kolloidal çözeltiler oluşturmakta, bu ürünlerde emülgatör, nemlendirici ve antioksidan fonksiyonu sergilemektedir.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER: SOYA LESİTİNİ NEDİR,SOYA LESİTİNİ NASIL YAPILIR,SOYA LESİTİNİ MSDS,GÜVENLİK BİLGİ FORMU,SOYA LESİTİNİ ÜRETİMİ,ÜRETİM,GIDA ÜRÜNLERİ,GIDA ÜRÜNLERİ FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,GIDA İMALATI,İMALAT,GIDA KODEKSİ,GIDA TEBLİGLERİ,SOYA LESİTİNİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ,GIDA E KODU,GIDA E KODLARI,GIDA E KODU NEDİR,GIDA KATKISI,GIDA KATKILARI,SOYA LESİTİNİ HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,SÜT ÜRÜNLERİ,SÜT ÜRÜNLERİ NASIL YAPILIR,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ,SÜT ÜRETİCİLERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ