MAKALELER / SODYUM BENZOAT..GIDA KORUYUCULARI...KULLANIMI..
FDA tarafından gıdalarda kullanımına izin verilen ilk antimikrobial bileşen olan benzoik asit (sodyum tuzu sodyum benzoat), hemen hemen her ülkede koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılan beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde bir maddedir. Suda % 0.34 düzeyi gibi düşük miktarda ve zor çözünmesi yüzünden, koruyucu olarak daha çok tuzları kullanılmaktadır.
Benzoik asidin dissosiye olmamış molekülünün antimikrobiyel aktivitesinin bulunduğu ve söz konusu asidin lipofilik karakterinin mikroorganizmaları inhibe etmesinde veya öldürülmesinde etkin faktör olduğu ifade edilmektedir.
Benzoik asitin dissosiye olmayan formu (pKa = 4.19) etkili bir antimikrobiyel ajan olduğundan, en etkin olduğu pH aralığı 2.5-4.5’tür.
Küf ve mayalar, benzoik asite karşı bakterilerden daha duyarlı olduklarından bu madde genel olarak küf ve mayalara karşı kullanılmaktadır. Laktik asit bakterileri ve Clostridium türlerine benzoik asitin etkisi oldukça düşüktür.
Byssochlamys nivea, Pichia membranaefaciens, Talaromyces flavus ve Zygosaccharomyces gibi mantarlar, benzoik asite direnç gösterirken, gıda bozulmasıyla ilişkili olan Bacillus cereus, Listeria monoctygenes, Staphylococcus aureus ve Vibrio parahaemolyticus; 1000-2000 µg/ml dissoisye olmamış asitle engellenirken, bozulmaya yol açan mikroorganizmaların çoğunun kontrolü için daha yüksek konsantrasyonlar gerekmektedir.
Daha çok gazlı içecekler ve benzer meşrubatlarda, turşularda, ketçap ve benzeri preparatlarda, reçel ve marmelat gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılan benzoik asit, yağlarda biraz daha kolay çözünmekte, genellikle % 0.1-0.2 düzeyinde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise en çok % 0.1 oranında kullanılmasına izin verilmektedir. İçecek endüstrisinde % 10 - 20'lik sulu çözeltisinden yararlanılmaktadır.
Kullanım sırasında tuz, aside dönerek aktif forma geçen benzoik asidin sodyum tuzu, ticari olarak beyaz toz veya pulcuklar halinde bulunmakta olup, sıvılara toz olarak karıştırılmakta ve çabuk çözünmektedir.
Bir diğer koruyucu katkı maddesi olan potasyum benzoatın çözünürlüğü, sodyum benzoattan daha düşük olduğundan aynı antimikrobiyal etkinin gözlenebilmesi için yaklaşık 1.1 defa daha yüksek konsantrasyonda kullanılması gerekmektedir.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER: SODYUM BENZOAT NEDİR,SODYUM BENZOAT NEDEN KULLANILIR,SODYUM BENZOAT KİMYASAL FORMÜLÜ,GIDA KORUYUCUSU,GIDA KORUYUCULARI,GIDA KATKI MADDELERİ,GIDA KATKISI,GIDA MADDELERİ,SODYUM BENZOAT NE KADAR KULLANILIR,GIDA KÜF ÖNLEYİCİ,GIDA RAF ÖMRÜ,SODYUM BENZOAT MSDS,GÜVENLİK BİLGİ FORMU,SODYUM BENZOATIN ÖZELLİĞİ,SODYUM BENZOAT KORUYUCUSU.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ