test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




KİTAPLAR


PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ


PASTALAR

&

BOYALAR


YAPIŞTIRICILAR

ANSİKLOPEDİSİ

İNCELEYİN



**********



ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLO


ENDÜSTRİYEL

SANAYİ

BOYALARI

ANSİKLOPEDİSİ

İNCELEYİN



*********






HERHANGİ

BİR KİTAP


450 TL

************

HERHANGİ

İKİ KİTAP


800 TL

*************

HERHANGİ

ÜÇ KİTAP


1200 TL

 

MAKALELER / POTASYUM SORBAT(SORBİK ASİT) VE KULLANIMI - hammaddeler ansiklopedisi

SORBİK ASİT (E 200) - POTASYUM SORBAT (E 202)

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

SORBIC ACID

POTASSIUM SORBATE

SİNONİM

E,E)-2,4-Hexadienoic acid; 2-Propenylacrylic acid; Preservastat; Sorbistat; Hexadienoic acid; 1

Sorbic Acid, Potassium Salt; Potassium 2,4-hexadienoate; 2,4-hexadienoic Acid Potassium Salt; Sorbistat; Sorbistat-K; Sorbistat-potassium

KİMYASAL ADI

Sorbic acid, 2,4-hexadienoic acid, 2-propenylacrylic acid

Potassium sorbate, potassium salt of trans, trans-2,4-hexadienoic acid

KİMYASAL FORMÜLÜ

C6H8O2

C6H7KO2

YAPISAL FORMULÜ

 

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

112.12

150.22

C.A.S. NUMARASI

110-44-1

24634-61-5

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

ÜRÜN ADI

SORBIC ACID

POTASSIUM SORBATE

FİZİKSEL DURUMU

Renksiz iğne şekilli veya beyaz serbest akışkan toz; az karakteristik kokulu

Beyaz veya sarı-beyaz kristaller veya kristalimsi toz

ERİME NOKTASI

132 – 135 oC

210 oC (Ayrışma)

KAYNAMA NOKTASI

228 oC (ayrışma)

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

1.20 g/cm3  (20 oC)

1.36 g/cm3  (20 oC)

SUDAKİ ÇÖZÜNÜRLÜK

Suda az çözünmekte; etanolde ise çözünmektedir.

Suda ve etanoldede çözülmektedir.

pH

 

8- 11 (580 g/l, 20 oC)

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

Kendine özgü hafif kokusu ve ekşimsi tadı olan sorbik asit, beyaz-sarımsı kristal yapıda toz veya granül formda olup, tozdan arındırılmış bir doymamış yağ asididir. Gıdalarda kullanımına izin verilen tek doymamış organik asit olmakta, tatsız ve kokusuz olması nedeniyle bazı uygulamalarda sodyum benzoattan daha uygun bir koruyucu etkisi olduğu belirtilmektedir.

 

Sorbik asit ve farklı çözünürlüklere sahip tuzları olan potasyum sorbat ve kalsiyum sorbat,  gıdalarda ve gıdaların ambalaj maddeleri içinde küf, maya ve bakteri gelişimini önlemek için kullanılmaktadır.

 

Kimyasal olarak 2,4-heksadienoik asit olarak adlandırılan sorbik asit, düz zincirli trans-trans doymamış yağ asidi yapısına sahip olup, karboksil grubu çok aktif olmakta, konjuge çift bağının ise antimikrobiyel aktiviteyi etkileyebildiği düşünülmektedir.

 

Diğer organik asitlerde olduğu gibi antimikrobiyel aktivitesi en fazla dissosiye olmadığı haldeyken (pKa = 4.75) görünmekte, pH 6.0 ve 6.5’dan daha az olduğunda, ortamın pH’ının düşmesiyle aktivitesi yükselmektedir.

 

Serbest asit formu ve özellikle de potasyum tuzu; iyi çözünebilirliği, stabilitesi, işlemdeki kolaylığı nedeniyle gıda sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sorbik asit oda sıcaklığında 100 ml suda 0.15 g çözünmekte, ancak yağ içindeki çözünürlüğü sudakinin üç katı olduğundan gıda sistemi içinde ortamda lipidler bulunması durumunda sulu fazdaki sorbik asit miktarı azalmaktadır.

 

Sorbik asidin etki spektrumu, benzoik asite benzemekte, esas olarak maya ve küflere karşı daha etkili olmaktadır. Bakterilere karşı genel olarak çok az, süt bakterilerine karşı ise biraz etkilidir.

 

Bazı mikroorganizmalar, metabolizmalarında sorbik asiti kullanabildiğinden, mikroorganizma yükü fazla olan gıdalarda sorbik asitin koruyucu etkisi kısa sürede sona ermektedir.

 

Çoğu gıdada sorbatların etkin olduğu konsantrasyon % 0.01 – 0.03 aralığında olup, bu düzey % 0.1’den fazla olduğunda istenmeyen tat değişimlerine yol açmaktadır. Kültür ortamında ve gıdalarda çeşitli küf mikotoksinlerinin oluşumunu inhibe eden sorbatların etkisinin küf cinsine, depolama sıcaklığı ve diğer faktörlere bağlı olduğu, düşük sorbat miktarının mikotoksin oluşumunu canlandırabildiği unutulmamalıdır.

 
 


 

ETİKETLER : SORBİK ASİT MSDS,SORBİK ASİT NERELERDE KULLANILIR,SORBİK ASİT NASIL KULLANILIR, SORBİK ASİT KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,SORBİK ASİT KİMYASAL FORMÜLÜ,SORBİK ASİT VE KİMYASAL YAPISI,SORBİK ASİT VE ÖZELLİKLERİ, SORBİK ASİT VE KULLANILDIĞI ALANLAR,POTASYUM SORBAT MSDS, POTASYUM SORBAT NERELERDE KULLANILIR, POTASYUM SORBAT NERELERDE KULLANILIR, POTASYUM SORBAT İMALATI -  ÜRETİMİ - YAPIMI,POTASYUM SORBAT VE ÖZELLİKLERİ.


                                                                    HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

KİTAPLAR


YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -1


YAPI

KİMYASALLARI

ANSİKLOPEDİSİ

1

İNCELEYİN



*********
YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -2




YAPI

KİMYASALLARI

ANSİKLOPEDİSİ

2

İNCELEYİN



************






HERHANGİ

BİR KİTAP


450 TL

************

HERHANGİ

İKİ KİTAP


800 TL

*************

HERHANGİ

ÜÇ KİTAP


1200 TL