MAKALELER / POTASYUM SORBAT VE ÖZELLİKLERİ
Gıda katkı maddeleri listesinde E 202 koduyla yer alan potasyum sorbat, koruyucu bir katkı maddesidir.
1930’lu yılların sonlarında sorbik asit ve tuzlarının mikrorganizmaların gelişimini engellediği keşfedilmiştir. Bundan sonra potasyum sorbatın gıda sanayisinde kullanımı hızla artmıştır.
Doğada üvez ağacının (Sorbus aucuparia) meyvesinde bulunmaktadır.
Potasyum sorbat, sorbik asitin potasyum hidroksitle tepkimesinden elde edilen sorbik asit tuzudur. Polimer yapıda, beyaz renkte ve kristal yapıda olup, toz ya da granül halde bulunmaktadır.
Normal kullanım derişimlerinde belirgin bir tadı ve kokusu yoktur.
Sudaki çözünürlüğü yüksektir, alkolde ise az çözünür.
En uygun pH=6.0'nın altındaki değerlerdir, pH=6.5'e kadar etkilidir, ancak pH değeri düştükçe potasyum sorbatın etkisi artar
Uygulama Alanları:
Gıda ürünlerinin ve içeceklerin pek çoğunda kullanılan potasyum sorbat küf, maya ve birçok aerobik bakteriye karşı etkindir. Gıda maddelerinin ömrünü uzatırken, yararlı bakterilerin gelişimini sınırlamaz, ayrıca gıdanın kendine has aromasını korunmasında da etkilidir.
Ekmek, margarin, salça, mayonez, reçel, balık, şekerleme, peynir, yoğurt, şarap, meyve ürünleri, fırıncılık ürünleri gibi pek çok gıda maddesinde kulllanılmaktadır. Nötr bir lezzete sahip olduğu için meyve sularında kullanımı yaygındır. Yüksek sıcaklığa karşı dayanıklı olduğu için ısıl işlem uygulanmış gıdalarda rahatlıkla kullanılabilir. Tatlı şaraplarda şekerin ikincil fermentasyonunu engelleyerek şarabın tadının korunmasını sağlar.
Gıda ürünlerine toz olarak serperek, doğrudan katarak, daldırarak, püskürterek ya da ambalajın içine yerleştirirerek uygulanmaktadır.
Gıda ve içecek sektörlerinin yanı sıra, kişisel bakım ürünlerinde, eczacılıkta, tütünde kullanılmaktadır. Kişisel bakım ürünlerinde kullanımı mikrobiyal gelişimi engelleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır.
Potasyum sorbatın antimikrobiyel etkisi sorbik asitten az olduğu için, sorbik aside göre daha çok miktarda kullanılması gerekmektedir. Sodyum benzoattan ise daha çok etkilidir. Gıdaların tadında ve kokusunda etki yapmadığı için bazı kullanımlarda sodyum benzoattan daha uygun bir koruyucudur.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER:POTASYUM SORBAT NEDİR,POTASYUM SORBAT NEDEN KULLANILIR,NASIL KULLANILIR,POTASYUM SORBAT KULLANIMI,POTASYUM SORBAT ÖZELLİKLERİ,POTASYUM SORBAT MSDS,GÜVENLİK BİLGİ FORMU,POTASYUM SORBAT E KODU NEDİR,GIDA KORUYUCUSU,GIDA KATKISI,GIDA KATKILARI,GIDA ÜRETİM FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,GIDA İMALAT TESİSİ,TESİSLERİ,GIDA ÜRETİM ŞEMASI,İMALAT AKIM ŞEMALARI,POTASYUM SORBAT SPEKTİ,SPESİFİKASYONU,POTASYUM SORBAT HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,GIDA ANTİOKSİDANI,GIDA ANTİOKSİDANLARI,GIDA HAMMADDELERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ