MAKALELER / PETROL TÜREVLERİ; NAFTENİK ASİT VE ÖZELLİKLERİ..
Petrol asitleri; bunlara naftenik asitler desek daha doğru olur. İlk defa surahanı(Azerbaycan)’da çıkartılan petrolden ayrılmıştır. Polietilen halkalarının varlığını ise V.Vmarkovnikov ispatlamıştır.Bu asitler suda çok az çözünürler ve kendine has kokuları vardır. Öz kütlelerin 0,9-1,02 arasında değişir, donma dereceleri çok aşağıdır 800C’de bile donmazlar. naften asitlerinde molekül kütlesi arttıkça öz kütlesi azalır. naftenik asitler mono karbon asilerdir ve karboksil gruplarına -CH2- grubu vasıtası ile bağlanırlar genel olarak
(R-(CH2)n-COOH) formülü ile gösterilirler. Kimyevi özelliklerine göre bu asitler tipik karbonlu asitler gibidir. nötralize edildikte kolaylıkla değişik tuzlar(kullanılan alkali hidroksitli bileşiye göre XOH) meydana getirerek çöküntü oluştururlar. petrolden naftenik asitleri ayırmada bu yoldan da istifade edilir ve özellikle sodyum hidroksit’ten(NaOH) istifade edilir. bu yöntemle petrolün içeriğinden alınan asitlerde bir miktar fenol ve katran karışır. asitleri bu karışıklardan temizlemek için onları ilk önce esterlere çevrilir(R-CO-OR) sonrada hidroliz ederek vakum altında distillasyon yöntemi ile fraksiyonlara ayrılır. Petrolden ayrılan naftenik asitler ferdi asitler değillerdir, birkaç asit moleküllerinin karışımından oluşur.
ETİKETLER: PETROLÜN İŞLENMESİ,HAM PETROL NEDİR,PETROL ANALİZLERİ,NAFTENİK ASİT,NAFTENİK ASİT FORMÜLÜ,NAFTENİK ASİT NERELERDE KULLANILIR,ANFTENİK ASİT KULLANIMI,ANFTENİK ASİT MSDS,PETROL ASİTLERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ