MAKALELER / PARKE YAĞLARI,PARKE CİLASI - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ
PARKE YAĞLARI - Parke yağı çeşitleri
Ahşap zeminlerin yüzey tamamlayı-cıları, tüketiciler açısından önem taşıyan bir konudur. Bilindiği gibi parke gibi ahşap zeminlerin yüzey tamamalayıcıları arasında vernik, cila, yağ ya da wax bulunuyor ve tüm bu opsiyonlar arasında kalan tüketici hangisini seçmesi gerektiği konusunda çoğu kez tereddüte düşüyor. Estetik kaygılar karar sürecini önemli ölçüde etkilemektedir, ancak yaşanan en büyük ikilem bakım kolaylığı ile özgün bir görünüm tercihi arasında süregelmektedir. Daha teknik bir açıdan değerlendirmek gerekirse; her tamamlayıcının üstün nitelikleri olduğu kadar pek de üstün sayılamayacak özellikleri de vardır. Bu durum parke yağları için de geçerlidir.
Mat görünüm
Mat yüzey görünümüne sahip parkeler son dönemde yeniden oldukça popüler bir hale geldi. Yüzey tamamlayıcılardan biri olan wax, zaman içerisinde zeminde hafif bir parlaklık bırakırken; vernik ve cila gibi tamamlayıcılar bugüne kadar hep yüzeyde parlaklık sağlayan ürünler olarak kabul edilmişti. Son dönemde piyasaya sürülen mat tamamlayıcılar bu soruna çözüm sağlamakla beraber uzun ömürlülük konusunda hayal kırıklığı yaratmaktadır. Ancak parke yağları, mat yüzey görünümü sağlayabilen ve aynı zamanda güçlü fonksiyonel avantajlar sunabilen yegane yüzey tamamlayıcısıdır. Parke yağları aynı zaman ahşap kaplamaların içerisine nüfuz etme özelliği de vardır.
Parke yağları lekenmeye karşı dayanıklıdır.
Parke Yağları Çeşitleri :
Parke yağları yüzeyde tabaka bırakmaz, aksine ahşabın içine işleyerek “çalışır”. Yağ ahşabın içine nüfuz eder; bir başka deyişle ahşabı doyurur. Ahşabın gözeneklerini yağ ile dolduğu için nem ve kir gibi dış etkenler ahşaba zarar veremez. Açıkça ifade etmek gerekirse, parke yağı ile doygunlaştırılmış bir zemin aynı zamanda asitlere ve makine yağı gibi zorlayıcı lekelere karşı da dayanım kazanır.
Parke yağları bölgesel çözümler sunar
Bunlara ek olarak güçlendirilmiş yağlar ahşap üzerinde, istenmeyen herhangi bir tabaka bırakmaksızın daha güçlü bir üst yüzey oluşturur. Parke yağlarının sağladığı en önemli avantajlardan biri de yerinde bakım uygulamasına olanak vermesidir. Verniklenmiş bir zemin belki çok sağlam olabilir ancak yüzeyde oluşmuş bir çiziği yerinde onarmak mümkün değildir. Halbuki parke yağı kullanarak parkede oluşmuş çizik ya da çatlakları hemen oracıkta onarabilirsiniz. Ayrıca parke yağının sahip olduğu elastikiyet, ahşabın eğilip bükülmesi halinde yağın da onunla beraber hareket edeceğini garanti etmektedir.
Bakım yapmak zenginleştirir
Gerçek şu ki; parke yağı her bir bakım sonrasında kendine ait fonksiyonel avantajlar geliştiren yegane tamamlayıcıdır. Yağın bu özelliği sayesinde ahşabın görünümü daha da kuvvetlendirilmiş olur. Bunun nedenleri elbette ki çok açıktır. Masif parke ya da plank parkeyi verniklediğimizde, yüzey üzerine ince bir katman oluşturmuş oluruz ve yüzey üzerine uygulanan her bakım, ahşap malzemenin kendisinden ziyade tamamlayıcıya yani verniğe yönelik bir uygulama anlamına gelecektir. Ayrıca bu işlem düşünülenin aksine tamamlayıcı katmanı da kesinlikle güçlendirmeyecektir. Parkenin yağlanması ise yüzeyde herhangi bir tabaka yaratmayacağı gibi ahşabın içine nüfuz etmesi nedeniyle malzemenin nefes almasını da sağlayacaktır. Müteakip her bakım sonrasında, besleyici maddeler dış yüzeyi temizlemekle kalmayıp ahşabın gözeneklerine işleyerek ahşabı besleyecektir. Yüzeyinde yağlama işlemi uygulanmış zeminler çok daha çekici bir görünüm kazanmakta ve her bakımla beraber çok daha güçlü bir yapıya kavuşmaktadır.
Parke yağı çeşitleri
Keten tohumu yağı
Birçok doğal yağ arasında keten tohumu yağı her zaman için bir temel görevi görür. Bu yağ özellikle ahşaba uygulandığında, bir takım önemli niteliklere kavuşur. Keten tohumu yağı, ahşabın yapısını korur ve ahşabın nem düzenleyici özelliğini de teşvik eder. Uzun yıllardır endüstriyel boyalarda, verniklerde, yağlarda ve cilalarda bu yağ kullanılmıştır. Ancak doğal yağların, faydaları kadar dezavantajları da bulunur. Doğal yağ kullanılarak yapılan bakım, parke yüzeyinde uygulanacak sonraki bakım işlemlerinin başka bir seçenek ile gerçekleştirilmesini hemen hemen imkansız hale getirir. Ayrıca doğal yağlar çiziklere karşı nispeten daha az dayanım sağlar ve ahşap yüzeyinde sarımtrak bir renk atmasına neden olur. Tüm bunlar dışında doğal yağların kuruma süresinin uzun olması bazı kullanım sorunlarına neden olabilmektedir.
İşlem görmüş yağlar
Parke sektörü bugün yağ kullanımına hazır olsa da müşteriler parke yağının sadece sunacağı avantajlarla ilgileniyor. İmalatçılar ürünlerinin temel yapısında halen doğal yağları tercih ediyor ancak karışıma yeni malzemeler ekleyenlerin sayısı hiç az değil. Bu nedenle modifiye edilmiş yağlar olarak sınıflandırılan ayrı bir çeşit oluşturulmuştur. Esasında bu terim kendini epeyce açıklıyor: işlem görmüş yağların temelinde; keten tohumu yağı, hint yağı, soya yağı ve ayçiçek yağı gibi doğal yağlardan biri bulunur. Doğal yağ, içerisine yağın karakteristik özelliklerini belirleyecek olan kimyasal maddeler ilave edilmek suretiyle düzenlenir. Bu yağlarda en sık kullanılan kimyasal madde üretandır ve sunduğu avantajlar arasında daha kısa hızlı kuruma süresi, daha az oluşan renk bozulması ve çiziklere karşı daha fazla dayanım gibi özellikler gösterilebilir.
Wax yağı
Yağ başlı başına bağımsız bir tamamlayıcı olarak kullanılabilir ancak aynı zamanda bilinen en yaygın temel madde olarak kabul edilir ve wax uygulama işlemi öncesi gerekli olan alt tabaka veya nüfuz tabakasını oluşturur. Yağ, zemin kaplamasının doygunluk derecesini belirler ve wax da koruyucu bir üst tabaka oluşturur. Kısa süre öncesine kadar, tüm bu işlemler iki aşamalı bir süreçte tamamlanıyordu. Ancak bugün yoğun wax yağı olarak tanımladığımız yağ ve wax bileşiminin, bir başka deyişle wax ile zenginleştirilmiş yağın, artarak devam eden yoğun kullanımı ile karşı karşıyayız. En yaygın olarak kullanılan yağlar; keten toğumu yağı, hint yağı ve odun yağıdır. En sık kullanılan wax ise balmumudur. Yağ ve wax çeşitlerine ilaveten, yoğun wax yağı bir takım doğal reçineler de ihtiva edebilir.
Sert ahşaplara yağ uygulaması
1. Adım: Ahşabın bir parçasında test etmek: Genel uygulama öncesinde, yağ işleminin istenilen sonucu verip veremeyeceği anlayabilmek için parkenin yalnızca bir kısmına ufak bir deneme yapılması önerilir.
2. Adım: Uygulama: Deneme işlemi sonrasında yapılacak genel uygulamadan en iyi neticeyi alabilmek için uygulamanın tek seferde yapılması gerekir ancak bazı markalar iki aşamalı uygulamayı önermektedir. Çam ve kayın ağacı gibi güçlü emme özelliğine sahip olan ahşap türleri de iki aşamalı uygulamaya ihtiyaç duyarlar. Yağ, kalın bir tabaka halinde yüzeye uygulanır ve bir saat içerisinde de temizlenir. Yüzey üzerinde kurumaya asla bırakılmamalıdır. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde, yağ fazlasını plastik bir spatula yardımıyla almanız gerekir. Yüzeyin kuruması için yumuşak pamuklu bir bez de kullanabilirsiniz.
3. Adım: Cilalama aşaması: Parke yüzeyini yumuşak ve beyaz bir bez yardımıyla dairesel hareketler yaparak cilalayın. İstenilen görünüm elde edilinceye kadar bu işlemi sürdürebilirsiniz.
4. Adım: Yüzeyin kuruması ve temizlenme süreci: Cilalan yüzey üzerindeki trafik akışının başlayabilmesi için 48 saatlik bir kuruma süresine ihtiyaç vardır. Yağlama işlemi ertesinde en erken bir hafta sonra ise sadece su kullanarak yüzeyi temizleyebilirsiniz. Ancak kesinlikle hiçbir surette zeminin üzerini halı ya da benzeri bir malzeme ile kaplanmaması gerekmektedir.
Yağlanmış bir zeminin bakımı
Daha önce de belirttiğimiz gibi, yağ işlemi görmüş bir yüzeyin bakıma ihtiyacı vardır. Her bakım işlemi sonrasında kaplamanın daha da güçleneceği gerçeği nihai tüketici açısından gerçek bir avantajdır. Yağ işlemine tabi tutulmuş yüzeylerin bakımında birkaç değişik yöntem vardır:
1. Normal bakım süreci
Düzenli bakım olarak da adlandırabileceğimiz normal bakım sürecinde her hafta sadece su ve belli bir miktar saf sabun kullanarak yüzeyi temizleyebilirsiniz.
2. Periyodik bakım süreci
Yağ üreticilerinin birçoğu bakım esnasında kullanılması için özel bakım yağları önermektedir. Bu tür bakım yağları, ayda bir gerçekleştirilmesi gereken periyodik bakımda kullanılır. Bakım yağı, yüzeyde yerleşmiş kirleri çıkarmak ve ufak çizikleri onarmak için çok az miktarlarda kullanılmalıdır. Yağı, ufak bir bez parçası üzerine dökerek uygulayabilirsiniz.
ETİKETLER : PARKE CİLA İMALATI ,PARKE CİLA FORMÜLÜ,PARKE CİLA NASIL YAPILIR,PARKE CİLASI BİLEŞİMİ,PARKE CİLASI HAMMADDELERİ,PARKE CİLASI NEDEN YAPILIR,PARKE CİLASI ÜRETİMİ ( YAPIMI ),CİLA ÇÖZÜCÜ,CİLA ÇÖZÜCÜ NEDEN YAPILIR,CİLA ÇÖZÜCÜ NASIL YAPILIR,CİLA SÖKÜCÜ FORMÜLÜ,CİLA SÖKÜCÜ ELDESİ,PARKE YAĞLARI ELDESİ,PARKE YAĞLARI NELERDİR,PARKE YAĞLARI NASIL KULLANILIR,PARKE YAĞLARI HANGİLERİDİR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ