MAKALELER / PARAFİN NERELERDE KULLANILIR - HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
Geleneksel adı itibariyle "balmumu" olarak bilinen wax insan hayatında çok yönlü olarak kullanılan en eski doğal maddelerden biridir. Bilinen en eski kayıtlara göre; kullanımı M.Ö.3000 yıl öncesinde Antik Mısır'da ölülerin mumyalanması işlemi sırasında koruyucu tabaka olarak kullanıldığı yazmaktadır.
Balmumu çok karmaşık yapısı ile birçok farklı tipi olan bir bileşimdir. Basit bir tanımlama ile sağlam ve sert yapısının yüksek sıcaklığa tabi tutulması sonucunda düşük akışkanlıkta sıvıya dönüşmektedir.
Günümüzde ençok bazı çözgen maddeler ile harmanlanmış olan çeşitli tipteki sert macun ya da sıvı tipleri talep görmektedir. Öz yağları, sade yağlar, boya maddeleri, kumaş boyaları ve diğer karışım maddeleri de bir diğer wax formüllerini oluşturmaktadır. Bir çok imalatçı da kendi ürün karışım formüllerini büyük bir özenle oluşturmakta ve gizlemektedir.
Ultraviole ışınlarının zarar verici etkilerine, hava kirliliği etkilerine, nem, asit ve kir etkilerine karşı koruma sağlamaktadır. Kullanım yüzeyi üzerindeki birleştirici etkisi ile kopmaları en aza indirgemektedir ancak bazı çeşitleri bu etkiler üzerinde tam dayanıklılık göstermiyebilmektedir. Petrol esaslı olan, microcrystalline wax ve macrocrystalline wax (paraffin) olarak anılan türleri yüksek nem geçirmezlik özelliğine sahiptir. Microcrystallin waxlar da asit ve alkol geçirmezlik oranı yüksek seviyelerdedir. Bazı türler ise ultraviole ışınlarının zarar verici etkilerine karşı mükemmel koruma sağlamaktadır. Yapısındaki ultraviole tutucuları, ışınların geçişini engelleyerek özellikle renk kaybını önlemektedir.
Balmumu üretiminde standart sertlik ölçüsünü belirlemek için Penetrasyon Testi adıyla anılan bir uygulama yapılmaktadır. Bu test ölçüsünde spesifik sıcaklıkta ( 25 santigrat derece de) hazırlanan özellikli mamülün 1/10 mm. lik yüzey derinliğine giren ölçek aleti ile saptama yapılır ve düşük penetrasyon numaraları sert, yüksek sayılar ise yumuşak olarak değerlendirilir.
Birçok çeşide sahip olan wax türleri arasında, içerdikleri anamaddeler ve oluşum yapısına bağlı olarak farklı penetrasyon değerleri verirler. Bununla beraber ilgili ürünlerin ergime sıcaklık noktalarıda değişkenlik göstermektedir.
Waxın çeşitlerine yönelik basit bir sınıflandırma yapmak gerekirse ;
Hayvansal Wax: Arı Mumu ve Shellac Wax (gomalak[reçine])
Bitkisel Wax: Carnauba, Candelilla, Ouricury ve Japon. Bitkisel waxları
Mineral Wax: Montan, Ozokerite, Ceresine reçine waxları
Petrol Esaslı Wax: Macrocrystalline Wax, Microcrystalline Wax (Parafin)
Sentetik Wax: Polyethylen
Olmak üzere beş gruptan söz edebiliriz.
Hayvansal wax türleri özellikle genç işçi balarıları tarafından bal haznesi ve yuva yapımında sağladıkları ürünün filtrezasyon gibi farklı işlemlerden sonra sarıdan kahverengiye uzanan renk dilimine sahip bir türdür. Orta sertlikte ki bu wax 25 santigrat derecede 20 dmm. Penetrasyon değerine sahiptir.
Bitkisel wax türleri arasında sayılan Carnauba Wax, Copernicia Cerifira türündeki dış tabakası waxlı Brezilya Carnauba Palmiyesi türü ağaçtan elde edilir. Wax içeren üst katmanlar bir yılda Eylül ve Aralık ayları olmak üzere iki defa toplanır. Toplanan waxlı bölümlerdeki wax mekanik çırpıcılar ile ayrılır. Yıllık iki kesim mevsiminde her dönem için maksimum 20 ağaç toplanır ve bu ağaçların kullanılabilir kısımdan sadece 1 kg. Carnauba Wax elde edilir. Yeni toplanmış ve henüz açılmamış olan waxın türü solgun sarı renktedir, daha önce ayrılmış ve bekletilmiş (güneş ya da suda) olanlarda, yeşilimtrak kahverengiye çalan bir renk görülmektedir. Solgun sarı renkte olanlar yüksek derece de Carnauba içerir. Carnauba wax çok sert doğal bitkisel bir wax türüdür. Penetrasyon testi uygulaması yapıldığında 25 santigrat derece de 2 dmm., 43,3 santigrat derece de 3 dmm. penetrasyon vermektedir. 84 santigrat derece olan ergime sıcakaklığında kırılgan ve yapışkan olmayan bir yapı gösterir.Carnauba wax, çok yüksek parlaklığı, ergime derecesi, dayanıklılığı ve yağlılık oranı ile diğer wax türlerinde ayrı bir yere sahiptir.
Candelilla Wax, Euphorbia Antisyphilitica ve Pedilanthus Pavunis türündeki bitkilerin dış yüzeylerinde içerdiği Candelilla şurubundan elde edilir. Bu şurubun elde edildiği bitki türleri öncelikli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika sınırında ki Coauhila ve Chihuahuan çöllerinde yetişmektedir. Wax, bitkinin su da ısıtılıp sülfirik asit eklenerek yüzeyi sıyrılıp filtre edildikten sonra ayrılır. Waxın rengi sarı ve kahverengiye çalan sarı renkte olup az yapışkan bir yapısı vardır. Carnauba Wax tan daha yumuşak bir yapıya sahip olan Candelilla Wax, 25 santigrat derece de 3 dmm. penetrasyon vermektedir ve ergime derecesi 70 santigrat derecedir. Bazen yüksek parlaklık derecesi ve yaklaşık penetrasyon değerleri sebebiyle Carnauba Wax yerine de kullanımı mümkündür.
Ouricury Wax; Syagros Coronata' dan yani Brezilya Tüylü palmiyesinden elde edilir. Carnauba Waxın parlaklık ve sertlik ölçeklerine çok benzer özellik içermisine rağmen rengi çok daha koyudur. Ne var ki, değerliliği Carnauba Wax tan daha zor elde edilebilirliğinden gelmektedir. Ergime derecesi 82,5 santigrat derece olan Ouricury Wax bazı zamanlarda ve özellikle koyu renkli wax istendiğinde Carnauba wax yerine kullanılmaktadır.
Ham Montan Waxı, mineral grubuna dahil olan ancak, linyit kömürü ve bataklık kömürü tortularının çözülümü ile meydana gelen bitki orijinli doğal bir wax türüdür. Arıtılmış rafine montan Wax, reçine ve asfalt esasının bazı ilave işlemlerden geçirilmesi ile elde edilir. Sert yapısı ile 79-90 santigrat derece arasında ergir. Koyu kahverenginden açık sarı renge doğru bir görünüme sahip olabilir. Yüksek parlaklık veren bu wax özellikle yüzey çizikleri gibi etkilere ve suya karşı yüksek geçirmezlik göstermektedir.
Macrocrystallinewax (paraffin wax) gevşek yapılı, yağdan arındırılmış petrol esaslı bir wax türüdür.yağ buharlaştırma işlemi ile damıtılarak elde edilen ürün, kırılgan yapısı ile 46-71 santigratlık düşük ergime derecesine sahiptir. Neme karşı yüksek geçirmezliği söz konusudur ve diğer wax türleriyle birleşime müsait bir yapıya sahiptir.
Microcrystallinewax (paraffin wax) ham yağ tanklarının dip kısmında kalan petrol yağ buharından kalan doymuş hydracarbon bölümünden oluşur. Microcrystallinin kristal yapısı diğer waxlara göre çok daha küçüktür ve ve nem, alkol, asit gibi maddelere karşı yüksek geçirmezlik özelliği gösterir. Microcrystalline wax sert bir yapıya sahiptir. 25 santigrat derecede 11 dmm.' den daha düşük penetrasyon verebilmektedir ve 60-93 santigrat derece ergime sıcaklığına sahiptir.
Polyethylene Wax, ethylen in yüksek ya da düşük basınçlı catalytic polymerizasyonu ile ayrışmış sentetik wax türüdür. Ürünün çeşitli ergime derecesi ve yoğunluğu söz konusudur. Ethylene, doğal gaz ya da çözülmüş petrol naftalinden elde edilir. Yüksek yoğunluklu Polyethylenin ergime derecesi 85-141 santigrat derece arasındadır. Düşük yoğunluklu polyethylenin ergime derecesi ise 30-141 santigrat derece arasında olabilmektedir. Polyethylenin penetrasyon test sonuçlarında özelliğine bağlı olarak farklı değerler ortaya çıkmaktadır ve bu değer 7-12 dmm. arasında değişmektedir. Wax yüzeyi üzerinde sağlamlaştırıcı ve aşınma önleyici pozitif etkileri vardır.
ETİKETLER : PARAFİN NEDİR,PARAFİN NASIL KULLANILIR,PARAFİNLİ FORMÜLLER,PARAFİN MSDS,PARAFİN ÇEŞİTLERİ,PARAFİN NEDEN KULLANILIR,PARAFİN ELDESİ,PARAFİNİN YAPISI
PARAFİN MSDS,PARAFİN HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,PARAFİN SATIŞI,PARAFİN TEMİNİ,PARAFİN ELDESİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ