test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / PAMUK YAPRAK KURDU İLE MUCADELE - Tarım ve organik gübreler ansiklopedisi

Hastalık Tanımı :
Erginlerin kanat açıklığı 35^45 mm’dir. Ön kanatlar gri kahverengi zemin üzerinde karışık şekilde açık sarı çizgilerle süslü, arka kanat beyaz renkli, vücuda yakın yerler açık gridir. Dİşi ve erkek kelebekler arasında belirgin bir fark yoktur. Dişiler erkeklere oranla biraz daha büyüktür.

Yumurta 0.4 mm çapındadır. Genellikle 2 katlı olmak üzere yaprağın alt yüzüne paketler halinde bırakılır. Yumurtaların üstü dişi tarafından salgılanan devetüyü renginde tüylerle örtülüdür. Yumurtaları bu haliyle tanımak oldukça kolaydır (Şekil 138b)

Larva, I. dönemde açık yeşil renkli, daha sonra koyu kahverengi veya siyahımsı kadife görünüşlüdür. Baş iri ve siyahtır. Abdomenin önden 1. segmentinde ve sondan 2. halkalanndaki birer çift leke tanımada önemlidir. Vücut yan yüzeyinin ortasında kirli sarı bir bant vardır. Gelişmesini tamamlamış larva 40-50 mm uzunluğundadır. Pupa, kızılımsı kahve renkte ve 16-18 mm uzunluğundadır.

Zararlının belirli bir kışlama durumu yoktur. Uygun iklim koşullarında besin bula­bildikleri sürece zararlının her dönemini görmek mümkündür. Dişi yumurtalarını birkaç defada 200-300Mük paketler halinde yaprak üzerine bırakır. Bir dişi ömrü boyunca 1200 yumurta bırakır. Geceleri aktif olan kelebekler yazın 7-8 gün yaşar­lar. Kışın bu süre daha da uzundur. Pamuk yaprak kurdu kelebekleri pamuk mevsimi sonuna doğru sebzelerde görülmeye başlar. Yapraklara paket halinde bırakılan yumurtalar gün sonra açılır. Bu süre sonbaharda 7-10 gün, kışın ılıman iklimde veya serada 15-20 gündür. Yumurtadan yeni çıkan larvaların hep birlikte beslenmeleri karakteristiktir. Çıkan larvalar yaprak, çiçek ve meyvede beslenirler. Beş gömlek değiştirerek 6. dönemin sonunda olgun larva olurlar. Tüm larva dönemi sıcaklığa bağlı olarak 17-23 günde tamamla*nır. Yazın bu süre 16-20 gündür. Dönemini tamamlayan larva 5-8 cm derinliğinde toprağa girerek kendine bir yer hazırlar ve içinde pupa olur. Pupa süresi sıcaklığa bağlı olarak 6-10 gündür.

Yazın uygun sıcaklık ve orantılı nemde bir dölünü 25-30 günde tamamlar. Yılda 4-6 döl vermektedir.

 

Yaşayış :
Çeşitli sebzelerin yaprak, çiçek ve meyvelerinde beslenir. Meyveleri delerek iç kısmına girerler. Yapraklan yiyerek elek haline getirirler. Sebzelerdeki zararı, pamuktan sonra çok fazlalaşır. Pamuk alanlarından sebzelere hücum ederler. Bu nedenle eylülden itibaren sebzenin önemli zararlısı durumuna geçerler. Zararlının salgın yaptığı yıllar önemli ürün kayıpları olmakta, domates, patlıcan, biber gibi sebzelerin meyveleri pazar değerini kaybederek atılmaktadır.

Akdeniz, Ege ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yaygınlık gösterir.

 

Kültürel Önlemler :
Ekim, dikim ve gübreleme usulüne uygun olarak yapılmalı, zamansız ve fazla sulamadan kaçınılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadele :
Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır.

 

İlaçlama Zamanı :
Sebze bahçelerinin köşegenleri yönünde yürüyerek, 100 bitkide 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde zararlı ile mücadele gereklidir. Sürvey aynı tarlada 10-12 gün aralıklarla tekrarlanmalıdır. Eşiğin üzerinde bir zararlı popülâsyonu görülmesi halinde ilaçlamalar yinctcnmclidir. İlaçlama larvalar dağılmadan yapıldığında sonuç daha iyi olacağından ilaçlama zamanına özen gösterilmelidir.


                    


    ETİKETLER : PAMUKTA YAPRAK KURDU İÇİN İLAÇ,SEBZELERDE PAMUK YAPRAK KURDU İLE ZİRAİ İLAÇ MÜCADELE,YAPRAK KURDU İLE MÜCADELE,SEBZELERDE YAPRAK KURDU İÇİN İLAÇ.

                                                               HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ