MAKALELER / OTO KAPORTA KORUNUMU..KAPORTA ASTARLARI..ÖZELLİKLERİ..
gazlar tarafından aşındırılması ile özelliklerini kaybetmesi ve kullanılmaz hale gelmesi olarak tanımlanabilir.
Endüstride kullanılan metallerin çoğu sulu ortamlarda doğal zeminlerde ve buna benzer şartlarda kararlı değillerdir. Metallerin hemen hepsi (saf olarak bulunan altın ve platin hariç) doğada oksit, sülfat ve karbonat bileşikleri halinde bulunurlar. İnsan gücü yanında önemli miktarda hammadde ve enerji tüketilerek saf hale getirilirken enerji kapasiteleri artar ve etropileri (düzensizlikleri) azalır fakat saf hale getirilmiş metaller "Termodinamik Yasalar" a uyarak doğada bulundukları daha kararlı bileşiklerine dönme eğilimi gösterirler.
Böylece metaller korozyon sonucu doğada bulundukları kararlı oksit, sülfat gibi minerallere dönüşürler. Endüstride malzeme olarak çokça kullanılan demirin; korozyonu sonucu oluşan pasın kimyasal analizi, demir oksitten oluştuğunu göstermiştir.
Taşıtlarda Korozyon Önleme İşleme Üç Şekilde Yapılır;
- Üretim Aşamasında
- Tamir Amaçlı Uygulamalarda
- Bakım Ve Koruma Amaçlı
Üretim Aşaması
Boya ünitesi üç bölümden oluşmaktadır.
- Ön yüzey işleme hattı
- Kataforez hattı
- Son kat boya hattı
1. Ön Yüzey İşlem Hattı:
Boyanacak malzeme yüzeyinin yabancı maddelerden arındırılması ve paslanmaya karşı direncinin attırıldığı bölümdür.
- Ön yağ alma banyosu: Parça üzerindeki gres ve yağ türü katı maddelerin giderilmesi amacıyla malzemeye deterjan nitelikli bir çözücünün püskürtülmesidir.
- Yağ alma (de–iling) banyosu: Daldırma tip bu banyoda malzeme üzerinde kalan diğer maddeler temizlenmektedir.
- Durulama banyosu: Yağ alma banyolarındaki kimyasalın arıtılması amacıyla parçalar durulama banyosunda temizlenir.
- Aktivasyon: Metal yüzeylere fosfat kaplanması öncesinde gerçekleştirilen bu işlemle fosfat kaplamanın niteliğini arttırıcı önlemler alınmış olur.
- Fosfat kaplama: Fosfat kaplama kataforez boya hattı için gerekli ön hazırlık işlemidir. Fosfat tabakası yüzeyde pürüzlülük oluşturacak boya tabakasının yapışmasını önemli derecede arttırır. Boya filminde çeşitli nedenlerle olabilecek küçük çizilme ve bozulmalar sonucu bu zayıf noktadan başlayan ve boya filmi altında ilerleyen paslanmayı büyük ölçüde yavaşlatarak korozyon direncini de arttırır. Bu işlem için 55 derece sıcaklığa ihtiyaç vardır.
2. Kataforez Boya Hattı:
Kataforez boya, fosfattan sonra kaporta kaplamada sıradaki katmandır. Elektrokimyasal yüzey kaplama tekniğiyle yüzeylerin boyanmasında kullanılır. İşlemde boya katot (+) , tank anot(-) görevindedir.
3. Son Kat Boya Hattı:
Astarlanmış ve fosfatlanmış parçaların son boya işlemleri yapılır
Tamir Amaçlı Uygulamalar;
Önce, eski boyalı yüzey yıkanarak iyice temizlenir. Sonra zift, wax, yağ, silikon artıklarının alınması için yüzey temizleme tineri ile yüzey silinir.
Kuru ve yaş zımpara yapılarak, uygulanacak katların yapışması için uygun bir zemin hazırlanır. Zımpara tozunun tamamen giderilmesi için yüzey yıkanarak temizlenir. Kuru zımpara yapıldığında basınçlı hava ile tozlar uzaklaştırılıp , tack-rag (mumlu bez) ile silinmelidir.
Pas tabakası yapışmayı önleyerek, boya tabakalarının kısa sürede yüzeyden dökülmesine neden olur. Pasın yeterince temizlenmemesi, zayıf yapışan boya katlarına ve kalitesiz bir boyamaya neden olacaktır. Paslı kısımlar, gümüş renkli metal yüzeye ulaşıncaya kadar zımpara yapılarak temizlenmelidir. Metal yüzeydeki pas çok ilerlemiş durumda ise parça değiştirilerek mekanik yüzey hazırlanır
Metal yüzeyler temizlendikten hemen sonra bir metal yüzey astarı hemen kaplanmalıdır. Aksi halde, paslanma hızlı bir şekilde devam edecektir.
Otomobil saçının paslanmasını önleyecek garanti verebileceğimiz çalışma sistemi şöyledir:
- Yüzey temizleme
- Dolgu malzemelerinin uygulanması
- Paslanmaya karşı koruyucu astar (saç astarı) uygulaması
- Astar uygulaması
- Son kat boya uygulaması
Paslanmaya Karşı Koruyucu Astarların Özellikleri:
Bu astarların en önemli özellikleri her türlü saca yapışmaları ve sacı paslanmaya (korozyona) karşı çok iyi korumalarıdır. Yapıştırma astarları özelliklerine göre, ya saç üzerine uygulanıp üzerine polyester malzemeler çalışılır ya da saç üzerine saç üzerine polyester malzemeler uygulandıktan sonra yapıştırma astarı çalışılır.
Paslı Yüzeye Uygulanan Koruyucular
Paslı metal yüzeylerde astar olarak kullanılır. Pasla reaksiyona girerek sağlam bir yapı oluşturması nedeniyle ince pas tabakalarının temizlenmesine gerek bırakmaz. Pası boyaya dönüştürür. Paslanmış metallerin paslı bölümlerini veya tamamını kumlama veya raspa yapmadan yüzeydeki pasın yapısını bozarak boyaya dönüştürür
TEKNIK ÖZELLIKLER:
Renk : Bulanık kirli beyaz
Yoğunluk : 1.2
Reaksıon : 6 - 8 micron pas kalınlığı için geçerli
Dayanıklılık : % 5 lik tuzlu su çözeltisinde 120 gün gözlenme sonucu oksitlenme olmamıştır.
Bakım Ve Koruma Amaçlı Uygulamalar
Ziebart Pas Önleme Sistemi''nde kullanılan patentli pas önleyici madde, Amerika Birleşik Devletleri Federal Hükümet şartnamelerinin de üstünde niteliklere sahip bir formüldür. Bu madde, punto kaynaklı birleşim bölgelerine ve kapalı bölmelere tümüyle nüfuz ederek kaportayı paslanmaya karşı ömür boyu koruma altına alır.
Bu sistemde kaportanın paslanabilen tüm iç yüzeyleri, kapı ve çamurluk içleri, bagaj içi ve kapağının çevresi, motor kompartımanı içi ve kaput çevresi, tabandaki tüm görünen yüzeyler, tekerlek yuvaları, marşpiye profillerinin içleri ve taşıyıcı sistem profil içleri Ziebart' ın kendi buluşu olan patentli Pas Önleme Maddesi ile kaplanır.
Bu sistemlerde otomobil özel dış temizlik şampuanı ile yıkanır. Yan bant çıtaları cam fitilleri kurutularak, balata tozları, jantlardan özel temizleme kimyasalı ile temizlenir. Boya yüzeyindeki çatlaklıklar giderilir.
Auto glyn, ziebart-tidy car, sonax gibi pas önleyici sistemler uygulanır.
MASTİKLER
Kaporta işleminden sonra otomobile orijinal görünümünü verebilmek için boya malzemeleri dışında arabanın iç kısmındaki sacların birleşim yerlerine uygun malzemeyi kullanarak iyi bir işçilik yapmak gerekir.
Bu malzemelerin saç birleşim yerlerine kullanılanlar MASTİK olarak, arabanın alt kısmına kullanılanlar DARBE KORUYUCU olarak isimlendirilir.
Birde otomobilin kapalı bölümlerine (marşpiyerin iç kısımlarına, kapı saçlarının iç kısımlarına, arka çamurlukların iç kısımlarına) kullanılan malzemeler vardır. Bu malzemelerin ortak özellikleri sacı paslanmaya karşı korumaktır. Çünkü abranın en çok paslanan yerleri bu bölümlerdir. Bu bölümlerde meydana gelen paslanmayı yok etmek ancak parça değiştirmekle mümkün olduğu için başlangıçta bu malzemeleri kullanarak paslanmaya karşı koruyuculuğu sağlamak gerekir.
ETİKETLER : OTO KAPORTASI NEDEN KORUNUR,OTO KAPORTALARI NASIL KORUNUR,OTO KAPORTALARINDA KOROZYON NEDİR,METALLERDE KOROZYON ÖNLEYİCİ,KOROZYON ÖNLEYİCİ KİMYASALLAR,OTO KAPORTALARINDA YAPILAN KOROZYON ÖNLEYİCİLER,OTO KAPORTALARINDA MASTİK KORUYUCULAR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ