test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / OTO BAKIM ÜRÜNLERİ..OTO BAKIM FORMÜLLERİ..

DETAYLI İÇ BAKIM
Otomobilinizin deri ve vinil aksamları zamanla kirlenir, tozlanır ve lekelere maruz kalır. Deri yüzeyler zamanla sertleşerek, çatlamalara ve dökülmelere neden olur.
Temizlenmiş deri yüzeylere derinin esnek ve yumuşak kalmasını sağlayan Deri Koruyucu Losyonlar sürülür. Deri yüzeylerin zamanla kuruyup çatlaması engellenir. Uygulama derinin aşınmaya karşı direncini arttır. Vinil yüzeylere yapılan anti-statik toz itici koruma tozun yüzeylere etkisini önler.
 
VİNİL NEDİR?
Vinil İngilizce vinyl kelimesinden gelir ve sözlük karşılığı polimerize reçineden yapılmış güçlü sentetik plastik materyaldir. Biz daha çok vinili araç içlerinde kullanılan haliyle suni deri olarak biliriz.
 
Vinil kumaşın tamamıyla farklı bir malzemeyle kaplanarak/birleştirilerek işlevini daha iyiye götürmesi için oluşturulan bir malzeme olarak ta tanımlanabilir.
 
Kumaşın tamamiyle farklı bir malzemeyle kaplanarak işlevini daha iyiye götürme fikri 1400’lü yıllarda Çinlilerin balmumuna daldırılmış kumaştan şemsiye yapmalarıyla ilk uygulama halini almıştır.
 
1960’lı yıllarda kumaş ve plastik özelliklerini aynı anda içeren bir yapıdan bahsedilmeye başlandı. Yüzey, doğal deri efekti verirken sağlamlığını kumaş sağlıyordu. Teknolojinin ve malzeme bilgisinin gelişimiyle suni deri uygulamaları bugünkü halini aldı.
 
Vinil Üretimi
Polimer, monomer denilen ufak moleküllerin birbirine kovalent bağ ile bağlanarak oluşturdukları büyük bir moleküldür. İnsanların elele tutuşmasıyla oluşan zincire benzetilebilirler. Bize en uygun olan polimerler PVC (Poli Vinil Klorür) ve PU (Poli Üretan), termoplastik sınıfına giren polimerlerdir. Camlaşma sıcaklığının üstündeki sıcaklıklara ısıtıldıklarında yumuşayabilirler ve işlenebilir özelliğe sahiptirler. Soğutuldukları zaman ise istenilen şekilde sertleşirler. Fakat ısıtıldıkları zaman tekrar yumuşarlar ve eğer istenirse tekrar şekillendirilebilirler. Böylece defalarca şekillendirilebilir. PVC, plastikleştirilip işlendiği zaman kararlı, kuru ve esnek bir özelliğe sahiptir. İşte bu özelliklerinden dolayı suni deri üretiminde PVC ve PU kullanılmaktadır.
 
En basit anlatımıyla suni deri şu şekilde üretilir:
 
Hazırlanan hamurlar istenen desenin bulunduğu kâğıt üzerine bir bıçak vasıtasıyla sıyrılır. Kâğıt fırına girerek üzerindeki hamurun uçucu maddelerinden kurtulur. Kalan katı madde kararlı bir tabaka haline gelir. İstenen kalınlığa göre bu işlem tekrarlanır. En son kademede yapıştırma hamuru tüm katmanların üzerine sıyrılır ve baskıyla kumaş yapıştırılır. Son kademe fırında kumaşın hamura bulandığı bölgeler katılaşıp kumaşı tutar. Fırından çıkan kâğıttan film tabakası alınır. Bu şekilde suni deri üretilmiş olur.
 
VİNİLİN ÖZELLİKLERİ
 
Vinil Derinin Teknik Özellikleri:
  1. %87 PVC %13 pamuk bileşimlidir.
  2. Yanmayı geciktiricilik özelliği taşımaktadır.
  3. Antibakteriyeldir.
  4. Antiürindir. (idrarı ve sıvıyı geçirmez)
  5. Temizleyicilere, mikrop arındırıcılara karşı dayanıklıdır, silindikçe teknik özelliklerini kaybetmez.
  6. Aşınmaya karşı dayanıklıdır.
  7. Solmaya karşı dayanıklıdır.
  8. Sürtünmeye karşı dayanıklıdır.
  9. Soğuğa karşı dayanıklıdır.
  10. Gerilmeye, çatlamaya, uzamaya ve baskıya karşı dayanıklıdır.
  11. Kumaşların eni 137 cm civarındadır.
  12. Kumaşların ağırlığı 295–915 g/m2 civarındadır.
 
Vinilin Avantajları
  1. Yoğun insan trafiğinin olduğu mekanlarda dayanıklıdır ve uzun ömürlülüğünü korur.
  2. Tüm vinil deri kumaşlar ISO 9002 standardındadır.
  3. Tüm teknik özellikler sertifikalarla kanıtlanmaktadır.
  4. Trimproof ürünlerinin yüzey yapışkanlığı yoktur.
  5. Geniş model ve renk yelpazesi mevcuttur.
  6. İki yönde esnekliği sayesinde vinil deri çok kolay döşenir, rahat dikilir.
  7. Kolay yıkanır, temizliği kolaydır.
  8. Desenli ve kumaş görünümlüdür
 
Deri, Vinil Ve Plastiklerin Temizlenmesinde Kullanılan Ürünler
Oto yenileme ve koruma sistemlerinde kullanılan ürünler firmaları farklı olsa da hemen hemen aynı özelliklere sahiptirler. Bu çalışmada 3M firmasının ürünleri kullanılarak bir tanıtım yapılmıştır. Bu ürünler ve kullanım şekillerini şöyle sıralayabiliriz:
 
Kumaş, Koltuk ve Halı Koruyucu: Yüzey gerilimini arttırarak kumaş yüzeylerin lekelere karşı korunmasını sağlar.
 
Deri Koltuk Koruyucu: Yüzey gerilimini arttırarak deri yüzeylerin lekelere karşı korunmasını sağlar.
 
Vinil, plastik ve kauçuk koruyucu: Araç içi vinil, plastik ve kauçuk yüzeylerde kullanılır. Doğal bir görünüm sağlar.
 
Alüminyum Krom vb. Kaplama Parlatıcısı:  Boya artıklarını ve parmak izlerini yok eder. Krem kıvamındadır. Uygulanması kolaydır.
Halı, Tavan Döşeme Temizleyici: Halı ve döşemelerin temizliğinde kullanılır. 1 ölçü ürün 250 ölçü su ile seyreltilir.

 
 
 
 ETİKETLER : OTOLARDA VİNİLLERİN KORUNMASI,VİNİL PLASTİK NEDİR,DERİ KOLTUKLAR NASIL TEMİZLENİR,DERİ KOLTUKLAR NE İLE TEMİZLENİR,DERİ KOLTUKLARIN TEMZİLENMESİNDE KULLANILAN KİMYASALLAR,OTOLARDA KUMAŞ DÖŞEMELERİNİN KORUNMASI,VİNİL AKSAMLARININ ÖZELLİKLERİ,VİNİL PLASTİK KORUYUCU,VİNİL DERİ NEDİR,VİNİL DERİ BAKIMI,VİNİL DERİ TEMİZLİĞİ,VİNİL DERİ TEMİZLEME SPREYİ,VİNİL DERİ NASIL YAPILIR,OTOLARDA KAUÇUK BAKIMI,OTOLARDA KAUÇUKLARIN TEMİZLENMESİ.


    HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ