test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / ORGANİK PEYNİR NEDİR..DOĞAL PEYNİR İMALATI..

Gıda yaşamda bir zorunluluk ise, yaşamımızı kaliteli kılmak için, kaliteli ve güvenli gıdaya yönelmemiz gerek… Ülkemizde, doğal beslenme eğilimi yüksektir. Geleneksel beslenme modelimiz genellikle hiç işlem görmemiş veya az işlem geçirmiş ürünlere dayalı olup, bu da organik üretimle bağdaşmaktadır. Organik üretim, kendimiz ve bulunduğumuz çevre için; Kaliteli yaşam, kaliteli ve güvenli gıda ve sonuçta mutlu insan anlamına gelmektedir.

PEYNİR ÇEŞİTLERİ ile ilgili görsel sonucu

İzlediğimiz reklamlarda da sürekli mutlu inekler görürüz. Bu inekler gerçekten mutlu mudur? Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu konvansiyonel tarım anlayışında inekler küçük bölünmüş alanlarda metal çitlerle çevrilmiş bir alanda yaşamaya zorlanmaktadır. Ayrıca, bu hayvanlar süt verimini artırmak amacıyla konsantre yemlerle beslenmektedir. Fazla süt alabilmek amacıyla yapılan bu işlemler sosyal ve ekolojik alanda genetik değişiklikler gibi bazı soruları ve sorunların olabileceğini aklımıza getirmektedir.



Organik tarım, hayvanlara saygı ilkesiyle yola çıkmıştır. Organik tarımsal ürünlerin üretiminde büyükbaş hayvanların önemi tartışılamaz ve zincir içerisinde hep var olmaları gerekmektedir. Organik üretimin gerçekleştirilmesi için, otlaklar ineklerin diyetlerinde önemli bir yer almıştır. Ayrıca, saman ve diğer organik ürünlerin yem olarak kullanılması gerekmektedir. Böylelikle, organik süt üretimi gerçekleştirilmekte ve bu sütlerden üretilen peynirlere de organik peynir denmektedir. Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma ve tada sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel bir addır. Elde edilen bulgulara göre, tarihte peynirin ilk kez bundan yaklaşık 8,000 yıl önce Mezopotamya veya İndus vadisinde çobanlar tarafından üretildiği sanılmaktadır.

Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Peynirin suyu ayrıldıktan sonra, tuzlu peynirler için tuzlama aşaması gelir. Tuzlama, peynirin yüzeyine kuru tuzlama şeklinde veya peynir salamuraya daldırılarak yapılabilir. Diğer fermente süt ürünleri gibi peynir de canlıdır. Raf ömrü boyunca peynirin duyusal ve kimyasal özelliklerinde çeşitli değişiklikler görülebilmektedir. Bu değişikliklerin minimize etmek için peynirlerin genel olarak 8°C’ lik sıcaklıklarda tutulması gereklidir. Üretiminde kullanılan yağ oranına bağlı olarak peynirdeki yağ oranları çeşitlilik göstermekte ve tüketiciler, genellikle tam yağlı peynirleri tercih etmektedir. Çünkü süt yağının, peynirin tatsal kalitesine olumlu etkisi büyüktür. Peynir olgunlaşırken süt yağı lipaz enzimiyle serbest yağ asitlerine parçalanır ve böylece peynirin aroması zenginleşir.


PEYNİR ÇEŞİTLERİ ile ilgili görsel sonucu

Vücudumuz yağa hem enerji kaynağı olarak hem de yağda çözünen vitaminlerin (A,D,E,K) emilimi ve vücut sıcaklığının korunması için ihtiyaç duyar. Tam yağlı beyaz peynir ve tam yağlı kaşar peyniri yaklaşık % 30-40 oranında süt yağı içerir. Tüm dünyada sevilerek tüketilen ve binlerce çeşidi bulanan peynir, dengeli beslenmede önemi inkar edilemeyecek temel bir üründür. Peynirin beslenmedeki yerini, bileşimindeki besin öğelerini tek tek ele alarak şöyle açıklayabiliriz; Peyniri besin değeri olarak önemli kılan, içeriğindeki proteinlerdir. Kullanılan sütteki protein oranı, peynirin çeşidi ve işlenme metoduna bağlı olarak farklılık göstermektedir.



Peynirler % 10 - 30 oranında protein içerebilirler. Bu protein “kazein”den gelmektedir. Olgunlaşmada proteinin büyük bir kısmı oligopeptitlere ve aminoasitlere parçalanır. Proteinin parçalanması peynire yapısını ve lezzetini kazandırır. Proteinlerin parçalanmasına “proteoliz” denir ve proteoliz nedeniyle peynirin içeriğindeki proteinler kolayca sindirilebilir forma dönüşür. Bu yüzden peynir sindirilmesi kolay bir besindir. Laktoz, süt şekeri diye de bilinen ve yalnızca sütte bulunan bir karbonhidrat olup, peynir yapımı sırasında laktoz büyük ölçüde laktik aside dönüşür ve bir kısmı peynir altı suyuna geçer, içinde kalan da süreç boyunca laktik aside dönüşür. Peynir kalsiyum ve fosfor içeriği yönünden önemli bir gıdadır. 100 g yumuşak peynir, günlük kalsiyum ihtiyacının % 30-40’ını, günlük fosfor ihtiyacının da % 10-20’sini karşılamaktadır.

Sert peynirler günlük kalsiyum ihtiyacının tümünü karşılarken, fosfor ihtiyacının da % 40-50’sini karşılamaktadır. Kalsiyum, kemik ve diş gelişimi için yaşamsal bir mineraldir. Peynirdeki kalsiyum, biyolojik değeri yüksek olan yani insan vücudu tarafından kolayca kullanılabilen formdadır. Kalsiyum ayrıca kasların kasılması ve sinir iletimi için vücuda gereklidir. Fosfor, diş ve kemik formasyonu, kas kasılması, böbrek fonksiyonu ile sinir ve kas aktivitesi için vücuda alınması gereken bir mineraldir. Fosfor vücutta kalsiyum ile birlikte sinerjistik çalışarak fonksiyon göstermektedir. Bu nedenle peynir gibi hem kalsiyum hem de fosforu yüksek oranda ve birlikte içeren bir gıda bu anlamda daha da değerlidir. Peynir, +3 - +5 oC de, ışıksız ortamda (buzdolabında, sebzelik gözünde) saklanmalıdır. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise, mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti kaybolur.


PEYNİR ÇEŞİTLERİ ile ilgili görsel sonucu

Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, içme suyuna, bir miktar tuz eklenerek hazırlanan karışımda saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam etmiş olur. Ayrıca, peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirgenir. Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri tüketmeden hemen önce yapılmalıdır. Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır. Hellim gibi kızartma peynirleri tüketilmeden önce 4-5 saat suda bekletilerek tuzu alınmalıdır. Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. 


PEYNİR YAPIMI dahil olmak üzere herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.


GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.


Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.


ETİKETLER: ORGANİK PEYNİRİ NEDİR,ORGANİK PEYNİRİ YAPIMI,YAPILIŞI,ORGANİK PEYNİRİ ELDESİ,ORGANİK PEYNİRİ NASIL YAPILIR,SÜT,SÜT ÜRÜNLERİ,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİCİLERİ,SÜT ÜRÜNLERİ İMALATI,İMALAT,SÜT ÜRÜNLERİ YAPILIŞI,SÜT ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLERİ,PEYNİR ÇEŞİTLERİ,PEYNİR FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,PEYNİR FORMÜL,FORMÜLLER,PEYNİR KATKISI,PEYNİR KATKISI,DOĞAL PEYNİRİ NEDEN YAPILIR,ORGANİK PEYNİRİ ÖZELLİKLERİ.

 
 



HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ