MAKALELER / MSG..MONO SODYUM GLUTAMAT...ÖZELLİKLERİ..KULLANIMI..
Yapılan araştırmalarda bu amino asidin sadece L- formunun lezzet artırıcı aktiviteye sahip olduğu, D- formunun ise bu tür bir aktivitesinin olmadığı saptanmıştır.
Doğal olarak proteince zengin gıdalarda bulunan glutomatın etkinliği; gıdaların ürünlere işlenmesindeki hasat, işleme, pazarlama gibi işlemlerle kayba uğramakta; pişirme ve dondurma gibi işlemlerin bu lezzet kaybını durdurmada etkili olmadığı belirtilmiştir.
Su ve alkolde çözünen, hemen hemen kokusuz olan monosodyum glutomat; nişasta veya melasın karbon kaynakları, amonyum tuzlarının azot kaynakları olduğu bakteriyel fermentasyon ile elde edilmektedir. Bu fermentasyonda tapoika unu, şeker kamışı gibi doğal maddelerde kullanılmaktadır.
Kendisi lezzet veren maddeler olmayıp, sadece mevcut lezzeti güçlendiren monosodyum glutomat, öteden beri bilinen ve endüstride uygulanan bir katkı maddesidir. MSG, bu özelliği nedeniyle, birçok gıdaya ilave edilmekte ve gıdanın mevcut lezzeti ne ise onu o yönde güçlendirmektedir.
Örneğin birçok ülkede bezelye, mantar ve kuşkonmaz konservelerine MSG ilavesi serbesttir. Böylece bu konservelerin kendilerine özgü lezzetleri güçlü bir şekilde artmakta ve ortaya çıkmaktadır.
Monosodyum glutomat; tuzlu, ekşi tatlarla iyi bir uyum sergilerken, kek, pasta gibi tatlı ürünlerle çok az uyum göstermektedir. Gıdanın orijinal lezzetinin bir kısmı MSG gibi bir lezzet artırıcı kullanılarak geri kazanabilmektedir. Ancak daha da önemlisi MSG kullanıldığında, çiğnenebilirlik ve gıdadan alınan haz arttığından sindirim de kolaylaşmaktadır. Ayrıca MSG kendinden özel bir lezzet katmaksızın, gıdanın doğal lezzetini kuvvetlendirerek gizli lezzet karakteristiklerini ortaya çıkarmakta, zayıf lezzet karakteristiklerini arttırmakta, ağızda doluluk ve süreklilik gibi gıdaya özgü kalite karakteristiklerini geliştirmektedir.
Asidik, acı, tatlı ve umami (etimsi lezzette) olan MSG, yanı sıra tuzlu olarakta tanımlanmakta, NaCl ile interaksiyonunun olduğu düşünülmekte ve gıdada kullanılan NaCl miktarının düşürülmesi amaçlı çalışmalarda kullanılmaktadır. MSG, sofra tuzunun 1/3'ü kadar sodyum içermekte ve aynı miktarlarda kullanılmaktadır. Sofra tuzu ile birlikte kullanıldığında MSG, aynı lezzeti koruyarak, sofra tuzu kullanımını % 20-40 oranında azaltmaktadır.
MSG; guanosin-5'-monofosfat (GMP) ve inosin-5'-monofosfat (IMP) ile sinerjist etki göstermektedir. Uzun süreli kullanımlarda, MSG'ya bağlı yüksek sodyum alımının bazı sorunlara yol açacağı bildirilmiştir.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER: MONO SODYUM GLUTAMAT NEDİR,MONOSODYUMGLUTAMAT NEDEN KULLANILIRMSG NEDİR,MONO SODYUM GLUTAMAT NEREELRDE KULLANILIR,MONOSODYUM GLUTAMAT MSDS,MONO SODYUM GLUTAMAT GÜVENLİK BİLGİ FORMU,MONO SODYUM GLUTAMAT ÖZELLİKLERİ,KİMYASAL FORMÜLÜ,GIDA TAT VERİCİLER,GIDA TATLANDIRICILAR,GIDA LEZZET VERİCİ MADDELERİ,GIDA KATKI MADDLERİ,GIDA ÜRÜNLERİ,GIDA ÜRÜN ÜRETİMLERİ,GIDA TESİSİ,GIDA MADDELERİ,GIDA FORMÜLLERİ,GIDA İMALAT FORMÜLÜ,MONO SODYUM GLUTAMAT HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,MSG MSDS.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ