MAKALELER / MADENİ YAĞLARDA VİSKOSİTE - hammaddeler ansiklopedisi
Viskozite, bir sıvının akışa karşı iç direncinin ölçüsüdür. Viskozite, yağlama ürünlerinin en belirleyici kıstasıdır. Temas yüzeylerinin arası uygun şekilde bir sıvı filmi kaplı olarak çalışan bir mil yatağında, mevcut yük, hız ve yatak tasarım koşularına göre oluşacak yatak sürtünmesini, oluşacak ısıyı ve yataktan akacak olan yağ miktarını belirleyen unsur, kullanılan yağlama yağının mevcut çalışma sıcaklığındaki viskozitesidir.
Yağ, onu sıkıştırıp dışarı atmaya çalışacak olan yatak basıncına rağmen, yatak yüzeyleri arasında, mevcut çalışma sıcaklığında bir yağ filminin korunmasını sağlayacak bir viskozitede olmalıdır. Her ne kadar genelde viskozite hesabında makul bir emniyet faktörünün göze alınması gerekli olsa da, gereksiz sürtünmeye ve ısı oluşumuna neden olacağı için aşırı yüksek bir viskozite değerinden de kaçınılmalıdır.
Viskozite, yağ sınıflarının tanımlanması ve yağların işletme koşulları altında izlenmeleri için de faydalıdır. Çalışma sırasında gözlenen bir viskozite artışı, yağın kısmen bozuştuğunun belirtisi olup, bir viskozite düşüşü de genellikle yağın seyreldiğinin işaretidir. Düşüş ve yükselişlerde düzeltici önlemlerin alınmasını gerektirecek alt-üst viskozite değerleri genellikle deneyimle ve operatörün kararına göre belirlenir.
ETİKETLER : MADENİ YAĞLARDA VİSKOSİTENİN ÖNEMİ, MADENİ YAĞLARDA VİSKOSİTE SAĞLAYAN HAMMADDELER,VİSKOSİTE YAPAN HAMMADDELER, MADENİ YAĞLARDA SENTETİK KAUÇUK KULLANIMI,MADENİ YAĞ İMALATINDA DOĞAL KAUÇUK KULLANIMI,VİSKOSİTE VERİCİLER(SAĞLAYICILAR),YAĞLARDA VİSKOSİTE VE AKIŞKANLIKLAR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ