MAKALELER / KEFİR NEDİR..KEFİR NASIL YAPILIR..KEFİR ÜRETİMİ..
Bu çaba ; herhangi bir rahatsızlığın iyileşmesi veya hastalıkların tedavisine olumlu katkı yapması nedeniyle yıllarca sürdü.
Olumlu sonuç alanlar; bu sürekli mayaladıkça çoğalan mayayı başkalarına dağıtarak bir efsanenin doğmasına ve yayılmasına önemli katkı yaptılar.
Yine evde mayalama işlemi yapanlara çok önemli önerilerimiz olacaktır!!!.
Yanlış ve bilinçsiz bir şekilde mayalama yapanlar çok kısa sürede ellerindeki mayayı dejenere ederek ölmesine yol açmakta, sağlık açısından fayda bulamamakta veya sağlığı ciddi derecede etkileyecek olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Dikkat edilmesi gereken konular:
-Canlı,aktif ve güçlü probiotik bakteri ve mayalar içeren kefir mayasının çok iyi koşullarda korunması gerekmektedir.
-Mayalama koşullarının temiz,hijyen,sağlıklı ve mayalamaya uygun ortamda olması mutlak zorunluluktur.
-Mayalama yapılan sütün taze,temiz ve günlük süt olması çok önemli bir gerekliliktir.
-Mayanın mutlaka + 4 C ‘de buzdolabında saklanması,saklama kapları ile saklama yapılacak su veya sütün çok temiz olması, alüminyum kap ve süzgeç kullanılmaması, cam ve paslanmaz çelik gereçler ve plastik süzgeç kullanılması yine mutlak zorunluluklardır.
-Mayalama süresi ,mayalama sıcaklığı ,pıhtılaşma zamanı, pıhtının kırılması,pıhtının süzülmesi gibi işlemlerin uygun süre,sıcaklık,zamanlama ve ortamlarda olması çok önemli bir noktadır.
Bu kriterlerin olmaması; içeriğindeki probiotik bakteri ve mayaların etkinliği ile aroma,tad,ekşilik,yoğunluk,kıvam ve standart etkinliği doğrudan etkilemektedir.
Bazı yanlış bilgiler genellikle şu noktalarda olmaktadır.
1. Üniversitelerin ziraat fakültelerinin dışında maya satışı yapan yerlerdeki mayaları kesinlikle önerilmıyor. Sıcak ortamda ve yoğun ışık altında, çok temiz olmayan kaplarda ve bozulmuş süt içinde satılan mayalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
2.Yoğurt mayalar gibi mayalayın diye söylenen kestirme ve basit sözler kesinlikle yanlıştır. Yoğurt ve kefir mayalama sıcaklıkları ve süreleri farklıdır.
3. Yoğurt mayalarken içine kefir katın diye söylenen sözlerde yine yanlış sözlerdir ve yanıltıcıdır. Kefirdeki probiotik bakteri ve mayalar ile diğer asetik asit,hidrojen peroksit gibi maddelerin oluşması ve aktifliği söz konusu olmayacaktır.
4. Mayalama yapılan süt ,UHT ( çok yüksek derecelerde pastörizasyon yapıldığı için) sütlerden tercih edilmememelidir. Mümkünse taze ve temiz süt (sokak sütü asla) veya günlük süt kullanılmalıdır. Pastörizasyonun uygun sürede ve sıcaklıkta olması , soğutma işleminin uygun sürede ve derecede olması çok önemlidir.
5. Mayalama sıcaklığı olarak söylenen oda sıcaklığı yine her mevsim değişen bir durumdur.Dolayısıyla yazın ve kışın oda sıcaklıkları mutlaka farklı olacaktır.Sabit bir ortam sıcaklığı mutlaka gereklidir.
6. Mayanın dondurucuda saklanması,mayanın musluk suyuyla yıkanması,mayanın metal kaşıkla teması v.b. yanlışlıklar mayanın dejenere olmasını doğuracaktır.
7. Mayanın uzun bir süre kullanılması bir yorulma yaratacağından aromada azalma olacaktır.Mayanın uzun bir süre bekletilmesi ve sonra tekrar mayalarken ; mayaların sütle uyandırılması denilen işlemler yapılmadığı için mayalama gerçekleşmemektedir.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER: KEFİR NEDEN YAPILIR,KEFİR YAPIMI,KEFİR YAPILIŞI,ELDESİ,KEFİR MALZEMELERİ,KEFİR NASIL KULLANILIR,KEFİR NERELERE KULLANILIR,KEFİR KULLANIMI,GIDA KATKISI,GIDA KATKILARI,GIDA KATKI MADDELERİ,SÜT ÜRÜNLERİ NELERDİR,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİM FORMÜLÜ,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİCİLERİ,SÜT ÜRÜNLERİ İMALATI,İMALAT,GIDA ANTİOKSİDANLARI,SÜT ANALİZİ,ANALİZLERİ,GIDA TEBLİĞİ,SÜT BİLEŞİMİ,KEFİR YAPILIŞI.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ