MAKALELER / KARAMEL NEDİR..ÜRETİMİ..ÖZELLİKLERİ..
Karamel renklendiriciler, karbonhidratların kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile üretilmektedir. Karbonhidrat kaynağı olarak glukoz şurupları, sakkaroz ve/veya invert şurupları ve dekstroz gibi glukoz ve fruktoz monomerleri ve/veya bununla ilgili polimerleri olan ticari olarak piyasada bulunan gıda eşiti besleyici tatlandırıcılar kullanılabilir. Karamelizasyonu hızlandırmak amacıyla gıda kalite katalizörler ilave edilebilir:
1. E150a - Sade Karamel
Sade karamel, karbonhidratların kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile hazırlanır. Karamelleşmenin hızlanması için amonyum bileşikleri ve sülfitler hariç, asitler, alkaliler ve tuzlar kullanılabilir.
2. E150b - Kostik Sülfit Karamel
Kostik sülfit karamel, karbonhidratların kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile, asitli veya asitsiz ya da alkalili veya alkalisiz, sülfit bileşiklerinin (sülfüroz asit, potasyum sülfit, potasyum bisülfit, sodyum sülfit ve sodyum bisülfit) varlığında hazırlanır; hiçbir amonyum bileşiği kullanılmaz.
3. E150c - Amonyum Karamel
Amonyum karamel, karbonhidratların kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile, asitli veya asitsiz ya da alkalili veya alkalisiz, amonyum bileşiklerinin (amonyum hidroksit, amonyum karbonat, amonyum hidrojen karbonat ve amonyum fosfat) varlığında hazırlanır; hiçbir sülfit bileşiği kullanılmaz.
4. E150d - Amonyum Sülfit Karamel
Amonyum sülfit karamel, karbonhidratların kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile, asitli veya asitsiz ya da alkalili veya alkalisiz, sülfat ve amonyum bileşiklerinin (sülfüroz asit, potasyum sülfit, potasyum bisülfit, sodyum sülfit, sodyum bisülfit, amonyum hidroksit, amonyum karbonat, amonyum hidrojen karbonat, amonyum fosfat, amonyum sülfat, amonyum sülfit ve amonyum hidrojen sülfit) varlığında hazırlanır.
Karamel Renklendiricilerin Ürün Etiketlerinde Belirtilmesi
TGK Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'nin 7.b. Madde'sinde aşağıdaki koşullar yer almaktadır:
"Gıda katkı maddeleri bu Tebliğde EK-6'da yer alan sınıflamaya göre fonksiyonları ile birlikte adı veya EC kod numarası ile verilmelidir. Eğer kullanılan katkı maddelerinin birden fazla fonksiyonu var ise, söz konusu gıdadaki fonksiyonu belirtilir."
Bu durumda karamel renklendiricilerin, etikette yer alan içindekiler listesinde aşağıdaki gibi belirtilmesi gerekmektedir:
1.renklendirici (E150a) veya renklendirici (sade karamel)
2.renklendirici (E150b) veya renklendirici (kostik sülfit karamel)
3.renklendirici (e150c) veya renklendirici (amonyum karamel )
4.renklendirici (e150d) veya renklendirici (amonyum sülfit karamel)
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER:KARAMEL NEDİR,KARAMEL İMALATI,KARAMEL NEDEN YAPILIR,TOZ KARAMEL ÜRETİMİ,KARAMEL YAPIM TEKNİĞİ,TEKNİKLERİ,KARAMEL NEDEN YAPILIR,SIVI KARAML NEDİR,KARAMEL MSDS,GÜVENLİK BİLGİ FORMU,KARAMEL YAPILIŞI,KARAMEL ELDESİ,KARAMEL NEREDE KULLANILIR,KARAMEL HANGİ ALANLARDA KULLANILIR,KARAMEL YAPIMI,SIVI KARAMEL NEDİR,SIVI KARAMEL YAPIMI,KARAMEL HANGİ ALANLARDA KULLANILIR,KARAMELİN ÖZELLİKLERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ