test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / KAKAO VE YAPISI - HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

 

Kakao çekirdekleri

 
 

Kakao çekirdekleri, Theobroma cacao ağacının tohumlarıdır. Her bir tohum 2 kotiledon (uç) ve kabuk içerisine tamamen saklanmış küçük bir embriyo bitkisinden oluşur. Kotiledonlar, gelişmekte olan bitki için gıda maddesini depolarlar ve tohum çimlendiğinde bitkinin ilk iki yaprağını oluştururlar. Gıda depoları kakao yağı olarak bilinen yağdan oluşur ve kuru tohumun ağırlıkça yaklaşık yarısı kadardır. Yağın miktarı, erime noktası ve sertliği gibi özellikleri kakaonun çeşidine ve çevresel koşullara bağlıdır.

Tohumlar fermente olur ve böylece hem tohumu çevreleyen posada hem de tohumun içerisinde kimyasal değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler çikolatanın lezzetinin gelişmesine ve tohumların renginin değişmesine neden olur. Daha sonra tohumlar hammadde gibi kurutulur ve prosesörlere dağıtılır böylece kakao kitlesi, kakao tozu ve kakao yağı üretilebilir. İşlemenin ilk aşamasında çekirdeklerin renginin ve lezzetinin değişmesi ve kabukların ayrılması için çekirdekler kavrulur. Kavrulmadan ve kabukların uzaklaştırılmasından sonra lezzetin ve rengin değişmesi için alkalizasyon işlemi uygulanır.

Fermantasyon ve kurutmadan sonra kimyasal kompozisyonuna ait bir analiz sonucu aşağıdaki gibidir:

 

 

Uç % Maksimum

Kabuk % Maksimum

Su

3.2

6.6

Yağ (kakao yağı, kabuk yağı)

57

5.9

Kül

4.2

20.7

Azot

 

 

Toplam azot

2.5

3.2

Teobromin

1.3

0.9

Kafein

0.7

0.3

Nişasta

9

5.2

Ham lif

3.2

19.2

 

Bu çekirdeğin kimyasal kompozisyonuna ait bir gösterge verir; bununla birlikte, kimyasal kompozisyonun çekirdeğin çeşidinde, fermantasyon ve kurutma işlemlerinin kalitesine ve daha sonraki işlemlerine bağlı oldu unutulmamalıdır.

 

Kakao kitlesi veya likörü

 
 

Kakao kitlesi kakao çekirdeğinin uçunun öğütülmesiyle elde edilir. Kakao likörünün kalitesi kullanılan çekirdeğe bağlıdır. Üreticiler sıklıkla istenilen kalite, aroma ve lezzeti kazandırmak için farklı çeşitlerdeki çekirdekleri karıştırırlar. Kakao likörü daha sonra, renginin ve aromasının aynı zamanda kimyasal kompozisyonunda değişmesi amacıyla kavrulma ve alkalizasyon işlemlerine tabi tutulur.

 

 

 

Kakao yağı

 

Yağ veya kakao yağı sayılı yollardan çekirdekten ekstrakte edilerek elde edilir. Saf pres yağı yatay preslerden kakao kitlesinden ekstrakte edilir. Alt-standart kakao çekirdekleri kabukları ayrılmadan sürekli expeller presler kullanılarak preslenebilir. Saf pres yağı için herhangi bir temizlemeye ihtiyaç yoktur fakat genellikle koku alma işlemi uygulanır. Expeller prosesinden sonra arta kalan küspeden yağı ekstrakte edebilmek için bir solvent ekstraksiyonu uygulanır; bu çeşit yağların rafine edilmesi gerekir. Kakao ucundan presleme işlemi ile elde edilen kakao yağı şu özelikleri gösterir: 20˚C'nin altında gevrek yapı, yaklaşık 35˚C'de erime noktası ile birlikte 30˚C-32˚C civarında yumuşama. Kakao yağı sayılı gliseridlerden oluşur. İki çalışma bütünü oluşturan gliseridlerin yüzdelerini göstermektedir:

 

Gliseridler

Yüzde

Üçlüdoymuş

2.5 ila 3.0

Üçlüdoymamış (triolein)

1.0

İkilidoymamış

 

Stearo-diolein

6 ila 12

Palmito-diolein

7 ila 8

Teklidoymamış

 

Oleo-distearin

18 ila 22

Oleo-palmitostearin

52 ila 57

Oleo-dipalmitin

4 ila 6

 

 

 

Kakao tozu


 

Kakao tozu, kakao kitlesinden oluşur. Presler yağın bir kısmını uzaklaştırmak için kullanılır ve kakao pres keki denilen katı bir madde bırakırlar. Bu kek daha sonra kakao tozu oluşturmak üzere ufak parçalara kırılır. Farklı kompozisyonlarda ve farklı miktarlarda yağ içeren kakao tozu üretmek için işlemler değiştirilebilir.

Kakao tozunun kompozisyonu aşağıdaki gibidir, fakat kompozisyonun kavurma, alkalizasyon ve presleme işlemlerine bağlı olduğu unutulmamalıdır:

 

Nem %

3.0

Kakao yağı

11.0

pH (%10 süspansiyon)

5.7

Kül %

5.5

Suda çözünür kül %

2.2

Orijinal kakaodaki K2O cinsinden suda çözünür külün alkalinitesi %

0.8

Fosfat (P2O5 cinsinden) %

1.9

Klorür (NaCl cinsinden) %

0.04

%50'lik HCl'de çözünmeyen kül

0.08

Kabuk % (alkalize olmayan uç için hesaplanmıştır)

1.4

Toplam azot

4.3

Azot (alkaloidler için düzeltilmiştir) %

3.4

Protein

 

Alkaloidler için düzeltilmiş azot x 6.25 %

21.2

Teobromin %

2.8

 

                        

 

ETİKETLER : KAKO NEDİR,KAKAO ÇEKİRDEKLERİNİN ÖZELLİKLERİ,KAKAO BİTKİSİ,KAKAO ÇEKİRDEĞİNİN İŞLENMESİ,KAKAO MSDS,KAKAO NERELERDE KULLANILIR,KAKAO NASIL KULLANILIR,KAKAO YAPIMI,KAKAO ÜRETİMİ - İMALATI,KAKAO YAĞININ ÖZELLİKLERİ,KAKAO YAĞI YAPIMI,KAKAO YAĞI NASIL ÇIKARILIR,KAKAO YAĞI NERELERDE KULLANILIR,KAKAO YAĞI ÜRETİMİ,KAKO YAĞI SAFLAŞTIRILMASI,KAKO YAĞI MSDS,KAKAO TROZU İMALATI,KAKO TOZU NASIL KULLANILIR,KAKO TOZU ÖZELLİKLERİ,KAKO TOZU TÜRLERİ,KAKAO TOZU ÇEŞİTLERİ,KAKAO TOZU MSDS,KAKO YAĞININ ÖZELLİKLERİ,KAKAO YAĞI BİLEŞİMİ,KAKO YAĞI KOMPOZİSYONU,KAKAO TOZU BİLEŞİMİ,KAKAO TOZU BİLEŞENLERİ,KAKO TOZU VE ÖZELLİKLERİ.

                                                HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ