test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / KAHVE AROMASI - hammaddeler ansiklopedisi

Dil ile algılanılan tuzlu, acı, tatlı, ekşi tatların yanı sıra, kahve aroması tüm tatlardan sorumludur. Bundan dolayı, aroma, kahvenin kendine has olan en önemli özelliktir. Çözünen (instant) kahve tat organımızın uyarılması için çeşitli bileşiklere sahiptir, ancak bu tür kahve, tüm tatların varolmasını sağlayan uçucu aromatik bileşiklerden yoksundur.

Aroma, farklı iki mekanizma tarafından kabul edilir. Bu mekanizma ya direk olarak koklama yoluyla burun tarafından ya da geniz yoluyla algılanır. Genizden gelen tat, kahve ağızda bulunduğunda veya yutulduğunda olur ve uçucu aromatik bileşikler geniz yolundan gider.

Kahvede bulunan aromatik bileşiklerin sayısı 800'ün üzerindedir ve analitik metodlar daha da geliştikçe buna daha yeni bileşiklerde eklenecektir. Aromanın algılanması bileşiklerin konsantrasyonuna ve koku eşiğine bağlıdır. Ve bu durum muhtemelen küçük bir grup bileşikle ilgilidir ve bunlar hem yüksek konsantrasyona hem de düşük koku eşiğine sahip olduklarından kahve aroması olarak bildiğimiz güzel kokunun oluşmasını sağlarlar.

Kahve aroması kahve tanelerinin kavrulmasıyla belirlenir. Kavurma esnasında oluşan 4 önemli reaksiyon;

  1. Maillard reaksiyonu; nitrojen içeren maddelerle(amino asitler, proteinler, trigonellin ve serotonin) karbonhidratlar (şekerler) arasındaki reaksiyondur.
  2. Bazı amino asitlerin bozunması; özellikle sülfür amino asitler, hidroksi amino asitler ve prolin.
  3. Şekerin bozunması sonucu karamel benzeri ürünlerin oluşması
  4. Fenolik asitlerin bozunması (özellikle quinik asit)


                                                                HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ