test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / HAYVANSAL KATKILAR NELERDİR..KULLANIM YERLERİ.

Hayvansal katkı maddeleri

 
Adrenaline (adrenalin): Koyun, sığır ve domuzların böbreküstü bezlerinden elde edilen hormon. İlaç sektöründe kullanılır. Alternatifi: Sentetikler.

Alanine (alanin): Bkn. Amino asitler.

Albumen (albumin): Yumurta, süt, kaslar, kan ve pek çok bitkisel doku ve sıvılarda bulunur. Albumin genellikle kozmetik sektöründe,  yumurtanın akından türetilir ve pıhtılaştırma işleminde kullanılır. Şekerler, kurabiyeler ve pastalar vb., alerjik reaksiyona yok açabilir. Yumurta akı bazen şarapların parlatılması işleminde kullanılır. Türevi:Albumin.

Albumin: Bkn. Albumen.

Alcloxa: Bkn. Allantoin.

Aldioxa: Bkn. Allantoin.

Aliphatic Alcohol (alifatik alkol): Bkn. Lanolin and Vitamin A.

Allantoin: Pek çok memeliden ve ineklerden alınan asit üriktir. Ayrıca pek çok bitkide (özellikle karakafes-comfrey) bulunur. Kozmetikte (özellikle krem ve losyonlar) ve ülser ve yaralanma tedavilerinde kullanılır. Türevleri: Alcloxa, Aldioxa. Alternatifleri: Karakafes kökü esansı, sentetikler.

Alligator Skin (Timsah derisi): Bkn. Deri.

Alpha-Hydroxy Acids (alpha-hidroksi asitler): Bunun gibi birkaç asit kırışık giderici ürünlerde kullanılır.Alternatifleri: Glikolik asit, sitrik asit, ve bitki ve meyvelerden gelen salisilat asidi (salicylic acid).

Ambergris (amber): Balinaların bağırsaklarından alınır. Parfüm yapımında sabitleştirici (fixative) olarak, meşrubat ve gıda ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır. Alternatifleri: Sentetik ve bitkisel sabitleyiciler.

Amino Acids (amino asitler): Bütün hayvan ve bitkilerde proteinin yapı taşıdır. Kozmetikte, vitaminlerde, şampuanlarda, takviyelerde (supplements) v.s. kullanılır. Alternatifleri: Sentetikler, bitkisel kaynaklar.

Aminosuccinate Acid: Bkn. Aspartic Acid.

Angora: Ankara tavşan ya da keçisinin tüyleridir. Tekstilde kullanılır. Alternatifleri: Sentetik elyaflar.

Animal fat and oil (hayvansal yağlar): Yiyecek, kozmetik v.s. kullanılır. Oldukça alerjiktir. Alternatifleri:Zeytinyağı, buğday tohumu yağı, hindistan cevizi yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, yalancı safran yağı v.s.

Animal Hair (hayvan kılı): Bazı battaniyeler, döşekler, fırçalar, mobilyalar v.s. kullanılır. Alternatifleri: Bitkisel ve sentetik elyaflar.

Arachidonic Acid (araşidonik asit): İnsan ve hayvan yağında, beze, beyin ve ciğerde bulunan sıvı bir doymamış yağ asitidir. Genelde hayvan ciğerinden izole edilir. Kedi-köpek mamalarında ve cilt kremi ve losyonlarında, egzama ve isilik tedavisinde kullanılır. Alternatifleri: Sentetik, aloe vera,tea tree oil, aynısafa çiçeği merhemi.

Arachidyl Proprionate: Hayvansal yağlardan olabilen bir balmumudur. Alternatifleri: Yer fıstığı ya da bitkisel yağ.

Aspartic Acid. Aminosuccinate Acid (aspartik asit): Bitki ya da hayvan kaynağı olabilir. Bazen ticari amaçlı sentezlenir.

Bee Pollen (arı poleni): Arılar, bitkilerin tohumlarındaki mikroskobik tahılları toplarlar daha sonra bu tahıllar arıların bacaklarından toplanır. Bazı kişilerde alerjiye neden olur. Beslenme takviyesi olarak, şampuan, diş macunları, deodorantlarda kullanılır. Alternatifleri: Sentetik, bitki amino asitleri, bitkilerden toplanan polenler.

Bee Products (arı ürünleri): Arılar tarafından kendi ihtiyaçları için üretilir. Arılar seçilerek yetiştirilirler. İşe yaramayacak olanlar öldürülür. Ucuz şekerler onlardan çalınan baldan yapılır. Sonuçta milyonlarcası ölür. Bacakları genellikle polenleri toplamaya yarayan kapan kapıları tarafından yırtılır.

Beeswax (balmumu). Honeycomb (bal peteği): Balmumu, kaynamış suda balpeteğinin eritilmesinden elde edilir, süzülür ve soğutulur. Bakire arılardan alınır. Çok ucuzdur ve kullanımı yaygındır. Cilde zararlı olabilir. Rujlarda ve diğer pek çok kozmetik ürününde (özellikle yüz kremleri, losyonlar, maskara, göz ve gölge kremleri, yüz makyajları, tırnak cilaları, dudak merhemlerinde v.s.) kullanılır. Türevleri: Cera Flava, Alternatifleri: Parafin, bitkisel yağ ve sıvı yağlar, Ceresin, aka ceresine, aka earth wax. (mineral yermumundan yapılır, Kozmetikte arımumunun yerini alır. Ayrıca yağlı kağıtta, kumaş cilalarında, dişçilikte balmumundan baskı almak için ve mum yapımında kullanılır.) Ayrıca, carnauba balmumu (Brezilya hurma ağacından gelir, ruj gibi pekçok kozmetik ürününde kullanılır; ender olarak alerjik reaksiyona sebep olur.) . Candelilla balmumu (Candellila bitkisinden gelir; ruj gibi pek çok kozmetik ürününde kullanılır, ayrıca gramofon plakları ve lastik imalatında kullanılır,su geçirmezdir, zehirleyici değildir). Japon balmumu (bitkisel balmumudur. Japon balmumu, Japonya ve Çin’de yetişen bir meyve ağacından alınan yağdır.)

Benzoic Acid (benzoik asit): Neredeyse bütün böğürtlen ve omurgalılarda bulunur. Ağız gargaralarında, deodorantlarda, kremlerde, tıraş losyonlarında v.s. koruyucu olarak kullanılır. Alternatifleri: Kızılcık, Çin, Sumatra, Tayland ve Kamboçya’da yetişen aromatik balsamik reçineden gelen sakız ağacı aselbent (hafif renk verici)

Beta Carotene: Bkn. Carotene.

Biotin. Vitamin H. Vitamin B Factor: Yaşayan her canlı hücrede, süt ve mayada bol miktarda bulunur. Kozmetikte şampuan ve kremlerde kullanılır. Alternatifleri: Bitkisel kaynaklar.

Blood (kan): Kesilmiş herhangi bir hayvandan alınır. Kontrplakları yapıştırmada kullanılır, ayrıca peynir yapımında, banyo süngeri, damar içi beslemede ve ilaçlarda kullanılır. Lesitin gibi yiyeceklerde bulunması muhtemeldir.Alternatifleri: Sentetikler, bitkisel kaynaklar.

Boar Bristles (yabani domuz kılı): Vahşi ve esir domuzların tüyüdür. ‘Doğal’ diş macunlarında ve banyo ve tıraş fırçalarında bulunur. Alternatifleri: Bitkisel elyaflar, naylon, soyulmuş dal ve soyulmuş sakız ağacı (Asya, Amerika’da bulunabilir; diş macununun yerine geçen meyve suyudur).

Bone Char (yanmış kemik): Hayvan kemiği külüdür. Genellikle şekeri beyazlatmada kullanılır. Akvaryum filtrelerinde kömür yerine geçer. Alternatifleri: Sentetik üç bazlı kalsiyum fosfat.

Bone Meal (kemik unu): Ezilmiş ya da tortulaşmış hayvan kemikleridir. Bazı gübrelerde bulunur. Bazı vitaminlerde kalsiyum kaynağı takviyesi olarak, diş macunlarında kullanılır. Alternatifleri: Kuru yaprak örtüsü, bitkisel karışık gübre, dolomi (kalsiyum, magnezyum ve karbonattan ibaret bir çeşit beyaz mermer), kil, bitkisel vitaminler.

Calciferol: Bkn. Vitamin D.

Calfskin(buzağı derisi): Bkn. Deri.

Caprylamine Oxide (Caprylamine Oksit): Bkn. Caprylic Acid.

Capryl Betaine: Bkn. Caprylic Acid.

Caprylic Acid (kaprilik asit): Keçi ve ineklerin sütlerinden alınan yağlı sıvı bir asittir. Aynı zamanda hindistancevizi ve hurma ağacında da bulunur. Parfüm ve sabunlarda kullanılır. Türevleri: Caprylic Triglyceride, Caprylamine Oxide, Capryl Betaine. Alternatifleri: Bitkisel kaynaklar.

Caprylic Triglyceride (Kaprilik Trigliserid): Bkn. Caprylic Acid.

Carbamide: Bkn. Urea.

Carmine. Cochineal. Carminic Acid (carmine,kırmız,kaprilik asit): Ezilmiş dişi kırmızböceğinden alınan kırmızı pigmenttir. Raporlara göre, 45gr. kırmızı boya üretebilmek için 70,000 böcek öldürülmelidir. Kozmetikte, şampuan, kırmızı elma sosu ve diğer yiyeceklerde (kırmızı lolipoplar ve renklendiriciler dahil) kullanılır. Alerjiye neden olur.Alternatifleri: Pancar suyu, (pudralarda, ruj, şampuanlarda kullanılır, zehirleyici değildir); kızıllık otu kökü (bitkiye benzer bir ağacın köküdür;kırmızı boya mürekkebi olarak, şaraplarda, dudak kremi v.s. kullanılır) zehirleyici değildir. Ayrıca bakır ya da mavi boyama yapmak için kombine edilebilir. (Bkn. renkler.)

Carminic Acid (karminik asit): Bkn. Carmine.

Carotene. Provitamin A. Beta Carotene (karoten,provitamin A, karoten): Bütün bitkilerde ve pek çok hayvan dokusunda bulunan bir pigmenttir. A vitamini üretiminde ve kozmetikte renklendirici olarak kullanılır.

Casein. Caseinate. Sodium Caseinate (Kazein. Kaseinat. Sodyum kaseinat): Süt proteinidir. Soya peyniri, pek çok kozmetik ürünü, saç teçhizatları, güzellik maskelerinde kullanılır. Alternatifleri: Soya sütü, ve diğer bitkisel sütler.

Caseinate: Bkn. Casein.

Cashmere (kaşmir): Kaşmir keçisinin yünüdür. Tekstilde kullanılır. Alternatifleri: Sentetik ürünler.

Castor. Castoreum: Misk sıçanı ve kunduzun üreme organlarından alınan sert kokulu kremsi bir maddedir. Parfüm ve tütsülerde tespit edici olarak kullanılır. Alternatifleri: Sentetik, hint yağı çiçeği.

Castoreum: Bkn. Castor.

Catgut (kiriş): Atlar ve koyunların bağırsaklarından alınan sert lif. Cerrahide dikiş ipi olarak kullanılır. Ayrıca tenis raketlerini ve müzikal enstrümanları akord etmek için de kullanılır. Alternatifleri: Naylon ve diğer sentetik ürünler.

Cera Flava: Bkn. Beeswax.

Cerebrosides: Sinirleri kapsayan yağ asitleri ve şekerlerdir. Beyin dokularında bulunabilir.

Cetyl Alcohol (cetyl alkol): Balina ya da yunusların spermlerinden alınan, balina yağında bulunan balmumu.Alternatifleri: Cetyl alkol (örneğin hindistancevizi), sentetik ispermeçet.

Cetyl Palmitate: Bkn. İspermeçet. (spermaceti)

Chitosan: Kabuklular sınıfından bir hayvanın kabuklarından alınan bir lif. Diyet ürünleri, saç, ağız ve cilt bakımı ürünleri,ter kesiciler ve deodorantlarda kullanılır. Alternatifleri: Kızılcık, tatlı patates, bakla, kurutulmuş kayısı, ve diğer pek çok meyve ve sebze.

Cholesterin: Bkn. Lanolin.

Cholesterol (kolesterol): Bütün hayvansal yağ ve sıvı yağlarda bulunan bir steroid alkoldür. Sinir dokuları, yumurta sarısı ve kanda bulunur. Lanolin’den gelebilir. Kozmetikte, göz kremleri, şampuanlar v.s. kullanılır.Alternatifleri: Bitki köklerinden alınan yoğun karışık alkoller (sterols)

Choline Bitartrate: Bkn. Lecithin.

Civet (misk kedisi): Misk kedilerinin üreme organlarının çok yakınından alınan, yağlı salgının acı veren bir yöntemle kazınarak alındığı bir bezedir. Parfümlerde tespit edici olarak kullanılır. Alternatifleri: Bakn. musk’ın alternatifleri.

Cochineal: Bkn. Carmine.

Cod Liver Oil (balık yağı): Bkn. Marine Oil.

Collagen (kolajen): Omurgalılarda bulunan lifli protein. Genellikle hayvan dokusundan alınır. Cildin kendi kolajenini etkilemez. Alerjiktir. Alternatifleri: Soya proteini, badem yağı, amla yağı (bakn. keratin’in alternatifi) v.s.

Colors. Dyes (kumaş boyası): Gıda boyası, kozmetik ve diğer ürünlerde kullanılmak üzere hayvan, bitki ve sentetik kaynaklardan alınan boya maddesidir. Kırmız böceklerden gelir. Kanserojen özelliklerinden dolayı bilinçli olarak hayvanlar üzerinde test edilen kömür katranı (adi maden kömürü) türevleri, yaygın olarak FD&C ve D&C renklerinde kullanılır. Alternatifleri: Üzümler, pancarlar, zerdeçal, safran, havuçlar, klorofil, kızıllık otu, chlorophyll, annatto.

Corticosteroid: Bkn. Cortisone.

Cortisone. Corticosteroid (Kortizon, Kortikosteroid): Adrenalin bezelerindeki hormon. Yaygın olarak ilaç sektöründe kullanılır. Alternatifleri: Sentetik.

Cysteine, L-Form (sistein, L-Form): Hayvan tüylerinden alınabilme oranı yüksek bir amino asittir. Yara tedavisi formulasyonlarında, bazı unlu mamullerde, krem ve saç bakımı ürünlerinde kullanılır. Alternatifleri: Bitkisel kaynaklar.

Cystine (sistein): At tüyü ve idrarda bulunan bir amino asittir. Yumuşatıcı merhemlerde ve gıda takviyelerinde kullanılır. Alternatifleri: Bitkisel kaynaklar.

Dexpanthenol: Bkn. Panthenol.

Diglycerides: Bkn. Monoglycerides and Glycerin.

Dimethyl Stearamine: Bkn. Stearic Acid.



 

Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.



GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.


Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.


ETİKETLER:HAYVANSAL KATKI NEDİR,HAYVANSAL KATKILARIN İŞLENMESİ,HAYVANSAL KATKI MADDELERİ,HAYVANSAL KATKI MADDELERİ NEDEN KULLANILIR,NEREDE KULLANILIR,HAYVANSAL KATKILARIN LİSTESİ,ÖZELLİKLERİ,HAYVANSAL KATKILAR HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,KULLANIMI,BEESWAX NEDİR,BESWAX KULLANIMI,BEESWAX HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,BENZOİK ASİT NEDİR,BENZOİK ASİT NEDEN KULLANILIR,GIDA,HAYVANSAL KATKI,ÜRETİM,GIDA ÜRÜNLERİ,GIDA ÜRETİMİ,FORMÜL,GIDA İMALAT FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,GIDA HAMMADDESİ,GIDA HAYVANSAL MADDELERİ,HAYVANSAL KATKI MADDESİ.

 
 



HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ