-
Büyükbaş hayvan gübreleri, iki şekilde elde edilir. Bunlardan birincisi besi hayvanları, diğeri ise süt hayvanlarıdır.
-
Besi hayvanları gübresi esas alınırken hayvan sayısı birebir hesap edilir.
-
Süt hayvanları gübresi esas alınırken sağmal inek sayısının 2.7 katı fazlası esas alınır.
-
Şu anda pekçok kırsal alanda uygulanan, açık alana atarak, kendi kendine fermantasyon sisteminde bitkilere yararlı olacak pekçok yararlı materyal de güneş ışınları ve rüzgar nedeni ile gübre yığınını terk etmekte geriye kalan gübre de olması gereken gübre özelliğinin pek çoğunu kaybetmektedir.
-
Bu sebeple projesi bize ait olan teknik fermantasyon uygulaması ile hem fermantasyon süresi kısaltılmakta hem içerisindeki besin elementlerinin kaybolması önlenmekte, hem c/n oranı tercih edilen oranlar seviyesine çekilmekte ve hemde element katkıları kontrol altında yapılabilmektedir.
-
Büyükbaş hayvan gübresinden elde edilen organik gübrenin daha verimli olması için mutlaka belirli oranda içerisine leonardit ilave edilmesi hem toprak için hemde bitki için oldukça yararlıdır.
-
Büyükbaş hayvan gübrelerinin içerisinde idrarının da olması özellikle temin edilmelidir.
-
Büyükbaş hayvan gübrelerinin en verimli olarak kullanılabilmesi için aslında mutlaka biyogaz tesisininde büyük çiftliklerin hemen yanına kurulmasında fayda vardır.
-
Büyükbaş hayvan gübresinden elde edilecek biyogaz hem çiftliğin ısıtmasında hem biyogaz tesisine girecek olan gübrenin fermantasyon için gerekli olan ısısının sağlanmasında ve hemde çiftliğe yararlı olacak elektrik enerjisi üretiminde ve en sonunda da fermantasyon tankından çıktıktan sonra organik gübre üretiminde etkin olur.
-
Hernekadar büyükbaş hayvanların gübresi nem olarak %80 cıvarında olsa da biz tablolarda bu nem oranını % 75 üzerinden değerlendirmeye aldık.bu değerlendirme tamamen insiyatifi bir değerlendirmedir.eski sisteme (altlık olarak saman,sap,vb.)kullanıldığı döneme göredir.yeni sistemlerde altlık olarak kalın lastik kullanılmaktadır.bu sebeple nem oranı hesap edilirken %80 ortalama almak gerekir.
-
Nem oranının, kullanılacak zaman aralığına göre kısa zamanda kullanılacaksa %15-20 aralığında olması uzun zaman sonra kullanılacaksa - ki en fazla iki ay-nem oranının % 8-12 aralığında olması gerekir.
-
Nem oranının düşürülmesi hem fermantasyonla olur –ki bu uzun süreçtir- hem de dışardan ısı desteği ile süreç hızlandırılarak olur.
-
Sıcaklığın normal fermantasyonda ortalama 35 -55 derecede, teknik fermantasyonda 35 – 70 derecede olduğunu varsayarsak gübre içerisindeki tohumların büyük bir bölümünün çimlenerek özelliklerini kaybettiğini tesbit etmiş oluruz.
-
Ancak tohumları tamamen yok etmek mümkün değildir.minimize edilir.tavuk gübresinde bile tavuğun sindirim sistemindeki taşlık denilen bölüme rağmen bazı tohumlar sağlam kalabilmektedir.
-
Daha yüksek sıcaklıklarda bazı yararlı besin elementlerini uçurabileceğimiz için bu sıcaklığın üzerini tavsiye etmeyiz.Yüksek sıcaklıklar aynı zamanda fermente işlemini yapan mikroorganizmaların ölme sıcaklığıdır.fermantasyon durur.Fermantasyan min.+10 max +70 derece arasında gerçekleşir.
-
Teknik fermantasyon tamamlandıktan sonra gübrenin besin değerleri kontrol edilir.makro elementlerde ve mikro elementlerde eksiklik tesbit edilirse dışardan bazı ilaveler yapılarak organik gübremiz organomineral gübre olarak servis edilir.
-
Ticari olarak düşünülürse leonardit vb. gibi bazı organik maddeler ilave edilerek üretim miktarı ve kalite artırılabilir.
-
Bu karışımın miktarına yapılacak olan katkılarla birlikte toprağın cinsine göre bir ziraat mühendisi karar verebilir.
-
Üretilen gübre toz olarak satılabilir,pelet olarak satılabilir yada kullanılabilir.
-
Organik gübre üretiminde yararlanılan üçüncü esas ana madde büyükbaş hayvan dışkılarıdır.
-
Büyükbaş hayvanların dışkıları pek çok şekillerde toprağa yararlı organik gübre olarak değerlendirme kriterlerine sahiptir.
-
Teknik fermantasyonla organik gübre haline getirileceği gibi,diğer ideal olan sistem BİYOGAZ üretiminden sonraki fermente artık şeklidir ki hem kuru ve hem de bekleme ihtiyacı yoksa sıvı olarak ta değerlendirilebilir.
-
Büyükbaş hayvanların dışkılarının özellikleri de hayvanların genç yada yaşlı olmaları ile,açık yada kapalı ortamda toplanmaları ile ,altlık olarak kullanılan malzemelerin cinsleriyle ve özellikle hayvanlara verilen yemlerin rasyonları ile doğru orantılı olarak değişir.
-
Örneğin genç hayvanların yaşken dışkılarındaki karbon azot oranı 60/1 oranına kadar düşerken yaşlı hayvanların yaşken dışkılarındaki karbon azot oranları 20/1 oranına kadar yükselmektedir.Aynı yaşlı hayvanların kuru dışkılarındaki karbon azot oranı 15/1 oranına kadar yükselmektedir ki buda topraktaki bitkiler için aranılan değerler içerisindedir.
-
Esas olan konu bu gübreden en fazla faydanın sağlanacağı ortamın geliştirilmesi ve gübre içerisindeki değerli maddelerin en az kayıpla toprakla buluşturulmasının sağlanmasıdır.
-
Bununla ilgili olarak yapılacak en önemli çalışma, üniversitelerden herhangi birinden, ziraat bölümünden yetkili uzmanlarla proje çalışmasının birlikte yapılması gerekir.
Bu çalışmaları sağlıklı yürüten ziraat mühendisi Yusuf Yele teşekkür ederiz.
HAYVAN GÜBRESİ NEDİR
HAYVAN GÜBRESİ NASIL VE NEREDE KULLANILIR
HAYVAN GÜBRESİNİN FAYDALARI
İŞLENMİŞ HAYVAN GÜBRESİ VE ORGANİK GÜBRE
ETİKETLER : HAYVAN GÜBRESİNİN İŞLENMESİ,HAYVAN GÜBRESİ NASIL ORGANİK GÜBRE OLUR,HAYVAN GÜBRESİNDE ORGANİK GÜBRE YAPIMI,HAYVAN GÜBRESİ VE ORGANİK GÜBRE,HAYVAN GÜBRESİNDEN ORGANİK GÜBRE FABRİKASI,HAYVAN GÜBRE YAPIM MAKİNALARI - TESİSLERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ