test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / HAYVAN GÜBRESİ YAPILIŞI - organik gübre ansiklopedisi

HAYVAN GÜBRESİNİN MUHAFAZA YÖNTEMLERİ

Hayvan gübresi tarlaya verilinceye kadar geçen süre içinde işletme şartlarına bağlı olarak aşağıdaki yöntemler ile muhafıza edilebilmektedir.

Ahır içerisinde gübrenin muhafazası:
Ahırda muhafaza gübre değerini koruma bakımından ideal bir muhafaza şekil olarak kabul edilmektedir. Bu şekilde hayvanların yeterli derecede yataklıkları bulunduğu takdirde sıvı dışkı kaybı hiç bir zaman söz konusu değildir. Hayvanlar devamlı gübre üzerinde gezindiklerinden ayrışma olayı havasız şartlarda olmaktadır. Bu ise gübrede gerek organik madde gerekse azot kaybını en aza indirir. Bu durumda gübre yağışların etkisinde kalmayacağı içinde yıkanma suretiyle kaybı olmayacaktır. Ancak bu şekilde gübrenin muhafazası hayvan sağlığı bakımından uygun değildir.
Koyun ve keçi gübrelerinin bitki besinlerince zengin olmasının nedenlerinden biride gübrenin ağıllar içerisinde muhafaza edilmesi sonucu gübredeki bitki besinlerinin kaybıdır.

Ahır dışında gübrenin muhafazası :
Ahırdan çıkarken taze gübre dağınık yanma ve toplu yanma olmak üzere 2 yöntemle muhafıza edilir.

Dağınık yanma :
Gübrenin gübrelikte dikkatsizce gelişigüzel bir şekilde bekletilmesidir. Bu şekilde gübrenin yanma yeknesak olmaz. Çünkü gübrelikte öbekler halinde toplanan gübre fazla hava ile temas etmesi gibi rüzgar ve yağmur gibi atmosferik etkenlerince de devamlı olarak karşı karşıya kalır. Bu tip gübre yığınlarının alt kısmının sulu olmasına karşılık üst kısımlarının gevşek ve kuru olmasından dolayı yığının üst kısmında havalı, alt kısmında ise havasız ayrışma cereyan eder. Bu şekilde gaz halinde azotun kaybı da söz konusu olur .

Toplu yanma:
Ahırdan çıkarılan taze gübrenin gübrelikte toplu ve muntazam bir şekilde muhafaza edilmesidir. Toplu yanma sıcak ve soğuk olmak üzere 2 şekilde yapılır.

Soğuk yanma :

Soğuk yanma ahırdan çıkarılan ve gübreliğe getirilen gübrenin korunabilmesi için ; gübrenin iyice sıkıştırılması, gübrenin nem içeriğinin yeterli derecede tutulması, kuru ise ısıtılarak derhal sıkıştırılması, gübreliğin hava koşullarından en az düzeyde etkileneceği bir yerde yapılması, mümkünse yığının bozulmadan saklanması gerekir. Bu koşullar sağlandığı takdirde gübre yığınının yeterli düzeyde nem ile birlikte havasız koşulların sağlanması ve aynı zamanda gübre yığınının içerisinde yıkanmaya yol açabilen suyun sızması önlenmiş olur. Bu şekilde gübre yığınının yanma tamamıyla havasız şartlarda cereyan etmekte ve gübre yığınının ısısı çok yükselmektedir. Soğuk yanma şartları başından sonuna aynı tutulduğundan bu şartlarda yaşayan mikroorganizma faaliyetleri de yanma olayının başından sonuna kadar aynı devam eder.

 

 

ETİKETLER: DOĞAL GÜBRE,ORGANİK GÜBRE,KOMPOST GÜBRE,YEŞİL GÜBRE,GÜBRELEME,BİTKİ BESLEME GÜBRELERİ,BİTKİ KORUMA,AHIR GÜBRESİ KULLANIMI,AHIR GÜBRESİ NEDİR.

                                                         HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ