test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




KİTAPLAR

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ

DETERJAN

ANSİKLOPEDİSİ





ENDÜSTRİYEL DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ

ENDÜSTRİYEL

DETERJAN

ANSİKLOPEDİSİ





DETERJAN HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

DETERJAN

HAMMADDELERİ

ANSİKLOPEDİSİ

MAKALELER / HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ - PH DEĞERLERİ




PH DEĞER ARALIKLARI

Su ve benzerleri dışındaki tüm çözeltiler yapıları itibarıyla asidik veya alkalidir. Bu çözeltilerin kuvveti pH derecesi ile belirlenir. PH potansiyel hidrojen demektir.

0 7 14

<....asitlik artar nötr ...>alkalilik artar

pH skalası 0 ile 14 arasında değişir. Tam ortası olan 7 nötürdür. Skalanın uçlarına doğru yaklaştıkça asitlik ve alkalilik artar. Bu artış logaritmiktir. pH’ ı 10 olan bir çözelti, pH’ ı 9 olan bir çözeltiden 10; pH’ 8 olan bir çözeltiden 100 kat daha alkalidir. Aynı şey asidik bölüm için de geçerlidir. PH’ 3 olan bir asit pH’ 6 olan bir asitten 1000 kat daha asidiktir.

Asitlerde ve alkaliler iyonik bileşiklerdir. İyonik bileşikler, suda çözüldükleri zaman (+) ve (-) yüklü iki bölüme ayrılırlar. Eşit kuvvetlere sahip bir asit ve alkali solüsyon karıştırıldığında sonuç sölüsyonun nötralize olmasıdır. Yan ürün olarak da her zaman tuz ve su ortaya çıkacaktır.

NaOH+HCI—— NaCI+H2O

Asidik solüsyonlarda H+ iyonu, alkali solüsyonlarda OH- iyonu bulunmaktadır. Bir solüsyonun asitlik veya alkalilik özelliklerini kazandıran bu iyonlardır.

HCI—-H+ + CI-

NaOH—-Na+ + OH-

ASİTLER

Asitler pH skalasında 0-7 arası ölçüme sahiptirler. 7’ nin altında bir pH değerine sahip solüsyonun yapısında fazladan H+ iyonu var demektir. Serbest hidrojen iyonu miktarı artıkça pH sıfıra yaklaşacak ve asitlik kuvveti artacaktır. Asitler genellikle sert ve keskin bir kokuya sahiptir. Birçok metale olumsuz etki ederler. Turnosol kağıdının rengini kırmızıya çevirirler. Fenolftalein gibi bir belirteç çözeltinin rengini etkilemeyecektir.

ALKALİLER

Alkaliler ise pH skalasında 7-14 arasında bir ölçüme sahiptir. pH 14’e yaklaştıkça serbest hidroksil OH- iyon miktarı ve alkalilik kuvveti de artacaktır.Asitler gibi alkaliler de metaller üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Turnosol kağıdı tutulduğunda kağıdın rengi maviye dönecektir. Fenolftalein belirteci eklendiğinde renksiz solüsyon pembe renge dönüşecektir.

14 ALKALİ

13 Sodyum hidroksit (13.3)

12 Sodyum meta silikat (12.4)

11 Soda (11.5)

10

9 Sodyum bikarbonat (8.3)

7 NÖTR Damıtılmış su (7.0)

Cilt asiditesi

3 Asetik asit (2.9)

1 Fosforik asit (1.5)

0 ASİT Hidroklorik asit (1.1)

pH kavramının iyi anlaşılması gerekmektedir. Deterjanın etkisi üzerinde pH’ ın rolü çok önemlidir.

Temizlik işleminde kullanılan ürünlerin pH’ larının ve iyi bir işlem için gereken pH aralığının, temizlenecek yüzeyin asitler ve alkalilere karşı duyarlılığının da mutlaka bilinmesi gerekmektedir.



HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

 

KİTAPLAR

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ

DETERJAN

ANSİKLOPEDİSİ





ENDÜSTRİYEL DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ

ENDÜSTRİYEL

DETERJAN

ANSİKLOPEDİSİ





DETERJAN HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

DETERJAN

HAMMADDELERİ

ANSİKLOPEDİSİ