MAKALELER / GIDADA TAT VERİCİLER NELERDİR..ÖZELLİKLERİ..KULLANIMI..
Lezzet Maddeleri
Türkçe‟de ( ve diğer bir çok dilde ) bu konudaki terimlerde açıklık ve kesinlik yoktur. Bir gıda ürününün koklanmasıyla alınan duyuya koku (odor) denir. Aynı ürün ağızdayken burunla alınan koku duyusuna aroma, rahiya ( aroma), dilde alınan duyuya ( taste ) adı verilir. Tat dilde alınan 4 temel duyudan oluşur. Tatlı, ekşi, tuzlu, acı. Koku için bu şekilde sınıflandırma yapılmamaktadır. Zira onbinlerce çeşit koku ayırt edilmektedir. Yani, kokuya göre tat duyusu daha fakirdir.
Ürün ağızdayken burun, dil, tüm ağız ve boğazla alınan duyuların bütünü ise lezzet, çeşni, tat – koku ( flavor ) olarak tanımlanır; buna aroma ve tadın yanı sıra, dokunmayla ilgili serinletici, ısıtıcı, yakıcı, acı verici, büzücü gibi duyular ile tekstür ( yapı, kıvam ) de dahildir. Lezzette aromanın payı tada göre genellikle daha önemli ve belirgindir. Lezzet veren veya bu amaçla hazırlanan yalın ya da karmaşık her türlü bileşik/ürün lezzetlendirici, çeşni maddesi ( flavoring ) olarak adlandırılır.
Gıda, fiziksel ve kimyasal yönden ne kadar iyi olursa olsun, tadı veya kokusu kötü olduğu taktirde tüketicilerce beğenilmez. Gıdanın lezzeti, tüketilebilirliği açısından en önemli duyusal niteliklerden birisidir. Lezzet katkıları besleyici değer ve enerji verici özellik taşımamalarına rağmen, beslenmenin tamamlayıcı maddeleridir. Çünkü kendine özgü tat ve koku özelliği göstermeyen bir gıdanın, tüketimde değer taşıyabilmesi ve kabul görmesi oldukça zordur. Lezzet verici maddeler şu şekilde bir evrim geçirmiştir:
1. Kurutulmuş veya toz haldeki baharatların kullanılması.
2. Kurutulmuş baharatların çeşitli konsantrasyonlardaki ekstraktlarının elde edilmesi.
3. Lezzet maddelerinin değişik karışımlarının üretilmesi.
4. Doğal lezzet maddelerine ek olarak yapay ürünleri ve ekstraktları karıştırıp mevcut olmayan yeni maddelerin hazırlanması.
5. Teşhisi yapılmış maddelerin içerdiği unsurlar tespit edildikten sonra, değişik biçimlerde yeniden sentezlenerek yeni bileşiklerin oluşturulması.
Lezzet maddelerinin elde edilmesinde değişik yöntemler kullanılmaktadır; vakumda damıtma, buharla damıtma, çözücü ekstraksiyonu, konsantrasyon sayılabilir. 35
Bu yöntemlerle, çoğu kez fazla miktarda hammadde kullanılmakta, ancak işlem sonunda çok az miktarda ürün elde edilebilmektedir. İzolasyondan sonra, fiziksel veya kimyasal fraksiyone işlemlere tabi tutulan ürünler bileşenlerine ayrılmakta daha sonra bu öğelerin karakteristikleri belirlenerek yeni lezzet maddelerinin yapay yollarla üretimine geçilmektedir. Lezzetlendiriciler, gıda sanayinde en ağırlıklı ve en önemli grubu oluşturmaktadır. Kullanımında son ürünün taşıması gereken niteliklere göre katılacak miktarlar belirlenmekte ve ürünün tekstürü ( katı – sıvı, viskozite durumu, su ve yağ içeriği ), rengi, asitliği, alkol, ve CO2 miktarları dikkate alınmaktadır.
Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.
GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
ETİKETLER: GIDADA TAT VERİCİLER NEDİR,GIDA LEZZET VERİCİLER NEDEN KULLANILIR,GIDA TATLANDIRICILAR NEDEN KULLANILIR,GIDADA TAT VERİCİ KULLANIMI,GIDADA TAT VERİCİLERİN ÖZELLİKLERİ,MONO SODYUM GLUTAMAT NEDİR,MONO SODYUM GLUTAMAT NEDEN KULLANILIR,MONO SODYUM GLUTAMAT MSDS,MSG,TAT VERİCİ ÇEŞİTLERİGIDA KİMYASALI,GIDA KATKI MADDELERİ NEDİR,GIDA KATKISI,GIDA ÜRETİMİ,ÜRETİM,GIDA ÜRETİM TESİSİ,GIDA FABRİKALARI,GIDA ASİT DÜZENLEYİCİSİ,GIDA ASİT DÜZENLEYİCİLERİ NEDİR,GIDA KATKISI ÜRETİMİ,GIDA FORMÜLÜ,FORMÜLELRİ,GIDA ÜRETİM,GIDA İMALATI,GIDA İMALAT YÖNTEMLERİ,GIDA HAMMADDESİ,GIDA HAMMADDELERİ,GIDA MADDELERİ,GIDA STABİLİZATÖRÜ NEDİR,GIDA STABİLİZATÖRÜ NERDE KULLANILIR,GIDA TAT VERİCİ KULLANIMI,GIDA SERTLEŞTİRİCİSİ,GIDA SERTLEŞTİRİCİLERİ NEREDE KULLANILIR,GIDA PARLATICISI,GIDA PARLATICILARI,GIDA KORUYUCUSU,GIDA KORUYUCULARI NEREDE KULLANILIR,GIDA KORUYUCU NEDEN KULLANILIR,GIDA KÖPÜRTÜCÜLERİ NEDİR,GIDA KÖPÜRME ÖNLEYİCİLERİ,GIDA RENKLENDİRİCİSİ,GIDA KATKI MADDELERİ.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ