MAKALELER / FOSFATLI SIVI GÜBRE YAPIMI..FOSFORLU SIVI GÜBRE FORMÜLÜ..
Fosforlu gübreleri "suda eriyebilir" ve "taban gübreleri" olarak ayırabiliriz.
Diamonyum Fosfat (DAP): Diamonyum fosfat 18-46-0 terkibindedir. DAP fosfor ve azot gibi iki önemli bitke besin elementi içerir. Koyu gri veya kirli beyaz renkli danecikler halindedir, içerisinde her bir kilo azota karşılık, yaklaşık 3 kg fosfor bulunur. Ve alkali topraklarda TSP'yerine tercih edilmelidir.
Triple Süper Fosfat: Fosforlu gübrenin diğer bir çeşidi de triple süper fosfattır. 100 kilogramında 43-46 kilo arasında fosfor asidi vardır. Kirli beyaz veya gri tanecikler halindedir. Uzun süre rutubetli yerlerde saklandığında su çekerek topaklaşır. Eğer topaklaşmış ise bu kesekler kırılarak kullanılabilir.
Yurdumuzda en çok kullanılan Fosforlu gübreler Triple Süper Fosfat ve DAP'tır.
Fosforlu gübreler toprakta sıkı şekilde tutunurlar ve fazla hareket etmezler. Bu nedenle taban gübresi olarak verilecek fosforlu gübrelerin Sonbahar ve Kış aylarında toprağa verilmeleri uygundur. Bu gübreler toprak yapısına ve bitkinin çeşidine göre istenilen derinliğe atılmalıdır.
MAP amonyum içerikli fosforlu gübre. Azot ve fosfor ihtiyacı birlikte karşılanır.
MKP potasyum içerikli fosforlu gübre. Bitkilerin azot ihtiyacının olmadığı veya azaldığı dönemlerde çözeltiyi dengeler.
Üre fosfat yeni nesil ve üre içerikli fosforlu gübredir. Azot ve fosfor ihtiyacı birlikte karşılanır. Düşük pH özellikleri ve damlama sulama sistemlerinde birçok avantajı ile öne çıkar.
ETİKETLER: FOSFORLU GÜBRE NEDİR,FOSFORLU GÜBRE ÇEŞİTLERİ,DİAMONYUM FOSFAT ( DAP ) NEDİR,DİAMONYUM FOSFAT ( DAP ) NE ZAMAN KULLANILIR,FOSFOR AĞIRLIKLIS IVI GÜBRE NASIL YAPILIR,İZ ELEMENTLİ SIVI FOSFOR GÜBRESİ FORMÜLÜ,DİAMONYUM FOSFAT ( DAP ) YARARLARI,FAYDALARI,TRİPLE SÜPER FOSFAT NEDİR,TRİPLE SÜPER FOSFAT FORMÜLÜ,TRİPLE SÜPER FOSFAT NASIL KULLANILIR,NEDEN KULLANILIR,ÖZELLİKLERİ,TRİPLE SÜPER FOSFAT NE İŞE YARAR,YAPRAK GÜBRESİ,TABAN GÜBRESİ NEDİR,KOMPOZE GÜBRE NEDİR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ