MAKALELER / FOSFATLI GÜBRE FORMÜLLERİ..SIVI FOSFOR GÜBRESİ..TOZ FOSFOR GÜBRE ÜRETİMİ..
Fosfor bitkilerde nükleik asitin, fitinin ve fosfolipitlerin yapı maddesidir. Bitkilerde döllenme organlarının tam olarak gelişebilmesi için fosfor gerekli bir elementtir. Fosfor da bitki içinde metabolik etkinliğin az olduğu yaşlı dokulardan metabolik etkinliğin fazla olduğu genç dokulara taşınabilir ve bu yüzden noksanlık belirtileri önce yaşlı kısımlarda görülür. Fosfor noksanlığında bitkilerin büyümesi yavaşlar ve bitki yaprakları koyu yeşil bir renk gösterir. Bu durum bitki dokularında nitratın birikmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca mısır gibi bazı bitkilerde fosfor noksanlığında yapraklarda mor veya bronz renk¬lenmeler görülür. Bitkilerin erken olgunluğa erişebilmeleri yeteri kadar fosforun bulunmasıyla gerçekleşebilir. Tohum ve meyvelerin oluşmalarında temel madde olan fosfor bu kısımlarda oldukça fazla bulunur. Bu yüzden noksanlık durumunda bu kısımlar önemli oranda etkilenir. Ayrıca fosfor noksanlığında kök gelişmesi de olumsuz yönde etkilenir. Sebzelerde fosfor noksanlığı bitki gelişmesindeki yavaşlama ve olgunluktaki gecikme ile ortaya çıkar. Genellikle diğer bitkilerde olduğu gibi sebzelerde de fosfor noksanlığı gelişmenin ilk devresinde göreceli olarak daha fazla görülür.
Fosfor noksanlığı görülen hıyar bitkileri bodur kalır, yaşlı yaprakların uçları solar ve ölür. Domateste fosfor noksanlığı ile ilgili ilk belirtiler yaprakların altında kırmızımsı-pembe damarların gelişimiyle ortaya çıkar. Daha sonra bu damarlar yapraklarda yaygınlaşır. Sap incelir, yapraklar normallerine oranla küçülür. Bitkinin meyveye yatması gecikir. Varolan meyvelerde fosfor noksanlığının etkisiyle şiddetli bir döküm görülür, yani meyve oluşmaz. Diğer taraftan turp bitkisinde fosfor noksanlığında ortaya çıkan belirtiler domates bitkisinde görülen belirtilere büyük bir benzerlik gösterir. Kerevizde kök gelişmesi büyük ölçüde geriler, gövde zayıflar ve incelir. Soğanda ise fosfor noksanlığı genellikle gelişimin sonlarına doğru ortaya çıkar. Karnabahar, lahana, marul, ıspanak, pazı vb. çoğu yaprakları yenen sebzelerde fosfor noksanlığı yaprakların alt kısımlarında kırmızımsı-pembe rengin görülmesi şeklinde ortaya çıkar.
Bitkiler gereksinim duydukları fosforun büyük bir bölümünü gelişmelerinin ilk devrelerinde alır ve bunu çeşitli organlarında biriktirirler. Gelişmenin sonlarına doğru fosfor tohum ve meyveye aktarılır ve orada birikir. Bitkiler fosforu temelde primer orta fosfat iyonu (H2PO~4) şeklinde alırlar. Sekonder orta fosfat (HPO""4) iyonu şeklinde alınan fosfor oldukça azdır.
Kimyasal gübreler arasında fosforlu gübrelerin daima önemli bir yeri olmuştur. Bunda fosforun önemli metabolik işlevleri nedeniyle noksanlığında ürünün miktar ve kalitesi yönünden önemli oranda kayba uğraması yanında, toprakların çoğu kez alınabilir (yarayışlı) fosfor bakımından yetersiz olması ve gübrelerle toprağa verilen fosforun kolayca fikse olarak yarayışsız hale gelmesi gibi faktörler etkilidir. Fosforun makro besin elementleri arasında toprakta hareket yeteneğinin (mobilitesi) en az olması, fiksasyonu ile yakından ilgilidir. Çünkü toprakta yeteri kadar fosfor bulunduğu ve yıkanması da zor olduğu için noksanlık genelde söz konusu değildir. Gübreleme dışında fosfor pek çok yollardan toprağa dahil olur. Topraktaki organik madde ile kaya ve minerallerin ayrışması sonucu bitkilerin kullanabileceği fosfor oluşur. Ancak çoğu durumda toprakta yeteri kadar fosfor olmasına karşın bu fosfor bitkilerce alınamaz ve fosfor noksanlığı ortaya çıkabilir. Özellikle toprak sıcaklığı düşük olduğunda, toprak reaksiyonu aşın asit ve alkali olduğunda, ortamda daha kolay alınabilir iyonlar bulunduğunda bitkilerin fosfor alımı azalabilmektedir.
Fosforlu gübreler, bitki besin maddesi olarak fosforu alınabilir halde içeren veya toprağa uygulanmasından sonra bünyesindeki fosforun alınabilir şekle dönüştüğü kimyasal bileşiklerdir.
ETİKETLER: FOSFORLU GÜBRE NEDİR,FOSFORLU GÜBRE ANSIL HAZIRLANIR,FOSFORLU GÜBRE HAZIRLAMA,FOSFOR AĞIRLIKLI SIVI GÜBRE YAPIMI,MİKRO ELEMENTLİ SIVI GÜBRE ÜRETİMİ,FOSFORLU GÜBRE FORMÜLLERİ,FOSFOR ESASLI SIVI GÜBRE YAPIMI,FOSFORLU GÜBRE NASIL KULLANILIR,FOSFORLU GÜBRE ÇEŞİTLERİ,FOSFORLU GÜBRE İÇERİĞİ,İÇERİK,YAPRAK GÜBRESİ,DAMLAMA GÜBRESİ,İZ ELEMENTLİ FOSFOR TOZ GÜBRE,MİKRO ELEMENTLİ SIVI FOSFOR GÜBRESİ FORMÜLLERİ,FORMÜLÜ,FOSFORLU GÜBRE ENDEN KULLANILIR,NE ZAMAN KULLANILIR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ