MAKALELER / FLORİT MSDS..FLORİT NERELERDE KULLANILIR..ÖZELLİĞİ..
Fluorit Fluorit Nedir? Fluorit Kullanım Alanları Fluorit Tanımı
Flüorit çok çeşitli jeolojik ortam ve şartlarda oluşabilen bir mineraldir. Demir-Çelik kimya seramik ve cam sanayinin önemli hammaddesidir.
Türkiye'de ilgili sanayi dallarının talebini karşılamak ve fluorit potansiyelini belirlemek amacıyla yapılan araştırmalar sonucu bir çok yatak bulunmuş ve bunların çoğu özel şirketlerce işletilerek tüketilmiştir. Genellikle düşük rezervli olan söz konusu sahalarda yapılan üretimler yetersiz olduğundan endüstriyel talep çoğu zaman karşılamamıştır.
Gelişmiş ülkelerde çelik sanayiinde eritken olarak fluorit yerine kolemanit kullanılması fluoriti bu sektörden kısmen uzaklaşmıştır. Halbuki kolemanit hem daha pahalı hem de toz ve nem oranın fazla olması nedeniyle olumsuz etkileri olan bir ikame maddesidir. Ülkemizde de demir-çelik fabrikalarında fluorit yerine kolemanit kullanılması fluorit madenciliğini olumsuz etkilemiş bunun sonucu olarak da fluorite dayalı sanayiler (hidrofluorik asit kriyolit vb) kurulamamıştır. Gelişen kimya alüminyum ve seramik endüstrisi ise bu ara ürünlerini gittikçe artan oranlarda ithal etmeye başlamıştır.
FLUORİT
•Kimyasal Bileşimi : CaF2
•Kristal Sistemi : Kübik
•Sertlik : 4
•Özgül Ağırlık : 3.2
•Dilinim : {111} mükemmel
•Renk ve Şeffaflık : Morun değişik tonları mavi yeşil sarı beyaz pembe kahverengi mavimsi siyah; şeffaf-yarışaffaf
•Ayırıcı Özellikleri : Ultraviyole ışık altında mavi sarı beyaz ve kırmızımsı renkler gösterir. Kalsitten daha serttir. Sülfirik asitte çözünür.
•Bulunuşu : Hidrotermal maden yataklarında yaygın olarak oluşan bir mineraldir. Sedimanter kayaların boşluklarında pnömatolitik yataklarda sıcak su kaynaklarının oluşturduğu çökellerde Alpin tipi damarlarda bazı granitlerde ve çok nadir olarak pegmatitlerde oluşabilir. Birçok metalik maden yatağının gang minerali olarak da gözlenebilir.
Tanım ve Sınıflandırma
Fluorit kalsiyum florür bileşiminde (CaF2) olup saf olduğunda %51.1 kalsiyum ve %48.9 fluor ihtiva eder. Uluslararası ticari ismi "fuorspar" olan fluoritin esas elementi fluordur. Doğal fluorit kuvars barit kalsit galenit sfalerit siderit sölestit kalkopirit ve diğer sülfid mineralleri ile birlikte bulunur. Magmatik metamorfik ve sedimanter kayaçlar içerisinde hidrotermal damar dolgu ve metasomatik yataklar şeklinde oluşur. Kristal şeklinde olduğu zaman genellikle renksiz bazende mor sarı mavi yeşil gül rengi kırmızı mavimsi ve morumsu siyah ve kahverengi renklerde de görülebilmektedir. Mohs skalasına göre sertliği 4 tür. Spesifik gravitesi 3.01 ile 3.60 arasında değişir. Erime sıcaklığı 1378 oC dir.
Fluor içeren başlıca mineraller ; fluorit (CaF2) fluorapatit [Ca5 (PO4)3F] ve kriyolit (Na3AIF6)' tir.
Ticari anlamda fluorit üç ana sınıfta incelenir :
1- Asit sanayiinde kullanılan (Asitspar veya Asitgrade)
2- Seramik sanayiinde kullanılan (Seramikspar veya ceramicgrade)
3- Metalurji sanayiinde kullanılan (Metspar)
ETİKETLER : FLUORİT NEDİR,FLUORİT NERELERDE KULLANILIR,FLUORİT NASIL KULLANILIR,FLUORİT MSDS,FLUORİT KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,FLUORİT KİMYASAL YAPISI,FLUORİT KULLANIMI,FLUORİT ELDESİ,FLUORİT YAPIMI,FLUORİT KULLANIMI.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ