MAKALELER / DİŞ ETİ İLTAHABI - hammaddeler ansiklopedisi
Dişlerin yeterince temizlenmemesi halinde, üzerine ve aralarına tutunan bakteri plaklarının, zamanla diş taşına dönüştüğünü belirten Hızır, buna bağlı olarak diş eti kanamalarının ve sonrasında da diş eti iltihabının oluştuğunu kaydetti. Diş eti iltihabının, diş etlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu belirtileriyle ortaya çıkıyor.
Diş eti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır. Diş eti iltihabının yanı sıra kanama, diş etlerinde şişlik, kızarıklık, diş eti çekilmesi, açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet, diş eti kenarlarında veya dişler arasında diş taşlarına bağlı renk değişiklikleri, diş ile diş eti arasından akan iltihap, dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılma belirtilerinin gözlendiği diş eti hastalığı da diş kayıplarında önemli yer tutar.
HAMİLELİKTE AĞIZ BAKIMI
Kadınların salgıladığı 'progesterone' ve 'estrogen' hormonlarının miktarlarında değişikliklerin diş eti hastalıkları riskini artırdığını , hormonsal değişikliklerin ağız içerisinde hassasiyete, diş etlerinde kızarıklık ve kanamalara neden olabileceğini bilinmektedir.. Hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalığının erken doğuma neden olabileceğine de dikkat edilmelidir.
''Hamilelikte bulantı sonucu oluşan kusma ağız ortamındaki asiditeyi artırır. Asitler dişlerde erozyonlara yol açar. Bu gibi durumlarda karbonatlı su ile gargara yapılmalı, asidin nötralize olması sağlanmalıdır. Eğer böyle bir uygulama olanaksızsa sadece su ile ağız çalkalanarak asidik ortamın uzaklaştırılması sağlanabilir.''