test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / CİVCİV BAKIMI - hammaddeler ansiklopedisi

Tavukçuluğun en zor ve en çok özen gösterilmesi gereken konusu civcivlerin bakımıdır. Civcivler küçük, hassas ve asla ihmale gelmeyen hayvanlardır.
Civcivler Gelmede Önce; Kümesin her şeyi hazır olmalıdır. En az 15 gün önce gübre varsa tamamen çıkarılır. Yıkanır, temizlenir ve badana yapılır. Pencereler tamamen açılır, güneşlendirilmesi ve havalandırılması yapılmalıdır. Civcivlerin kümese konmasından 2 gün önce yere 5 cm kalınlığında talaş serilir. Civcivler gelmeden en az 12 saat önce ısıtma araçları yakılır. Bunlar kömür sobaları ile sağlanabilir. Böylece kümesin ve suyun ısınması sağlanmış olur.
Civcivler Gelince Yapılacak İşler:

1-Kümeslere kutular içinde getirilen civcivler mümkün olan kısa zamanda, daha önce hazırlanmış ve ısıtılmış olan yerlere alınmalıdır.
2-Kutulardan civcivler tek tek çıkarılmalı, ölüler ve kusurlu civcivler varsa hemen ayrılmalıdır.
3-Yemlik için ya karton veya mukavva kutular veya bu iş için özel olarak plastikten mamul yemlikler kullanılmalıdır. Hiç kullanılmamış yumurta viyolleri de yemlik olarak kullanılabilir.
4-Genelleştirilecek bir öneri olmamakla birlikte ilk üç gün civcivlerin yemlerine ¼ oranında ince öğütülmüş mısır ile sularına da % 2 oranında şeker katılırsa civcivlerin bağırsaklarından pislik kolaylıkla dışarı atılır. Şekerli su ilk günler civcivlerin su içmesini de kolaylaştırır.
5-Uygulanan aydınlatma programı daha çok civcivlerin çıkış tarihine bağlıdır. İlk 15 gün, günde 23-23,5 saat aydınlatma yapılmalıdır.
Metrekareye Konacak Civciv Sayısı; civcivlerin günlük yaşlarına göre değişmekle birlikte 0-15 günlük civcivler m2 ye 75 adet, 15-30 günlükler 40 adet, 30-45 günlükler 30 adet, 45-90 günlükler 10 adet ve 90 günlükten daha büyük olan civcivlerde m2 ye 7 adet konulmalıdır.
Tavsiye Edilen Sıcaklık Dereceleri; ilk üç hafta mutlaka gurk tavuğun kanatları altındaki sıcaklığa yakın derecede bir sıcaklık temini şarttır. İlk günlerde civcivlerin bulunduğu ortamın oda sıcaklığı 24-26 derece olmalıdır. Daha sonraki dönemlerde oda sıcaklığı yaşa bağlı olarak 16-18 dereceye kadar düşürülür.
Uygulanan aydınlatma Programı; İlk 15 gün, günlük 23-23,5 şeklinde uygulanır. Bundan sonra yumurtalıklar 20-22 haftalık oluncaya kadar devamlı aydınlatmadan kaçınılır. Pencereli kümeslerde piliçler büyürken ayrıca fazladan aydınlatma yapılmaz. Çünkü yurdumuz civcivler genellikle ilkbahar ve yaz aylarında büyütülmektedir. Gün ışığı yeterlidir. Fakat yumurtlama döneminde asla ışık kesintisi yapılmaz.
Etliklerde toplam aydınlatma süresi 23-23,5 saattir. Etlik piliçlerde aydınlatma gün ışığına ek olarak havanın kapalı olduğu zamanlarda aydınlatma yapmak şeklinde sağlanır. Işık etlik piliçlerin doğrudan yem yemelerine ve su içmelerine etkili olduğundan kaçınılmazdır. Fakat zayıf ışık canlı ağırlık artışını olumlu yönde etkilemektedir.
Havalandırma ve Rutubet: Kanın temizlenmesi için odadaki havada yeterli oksijenin bulunması şarttır. Bu da havalandırma ile mümkündür. Rutubetinde gereğinden fazla olması istenmez.Civcivlerin altlıkları ıslak olmamalıdır. Ne toz gibi kırıntılaşacak ne de kalıp gibi ıslak olacaktır.
Yumurtacı civcivlere; ilk 6 haftalık dönemde piyasadan yumurtalık civciv yemi verilmelidir.6-12 haftalar arası piliç büyütme yemi, 13. haftadan itibaren yumurtlama başlayıncaya kadar piliç geliştirme yemi verilir. Yumurtlama başladıktan sonraki dönemlerde ise yumurta tavuğu yemi verilir.
Etlik civcivlerde; ilk 6 haftalık dönemde etlik civciv yemi verilmelidir. Yedinci haftanın başından kesime kadar ise etlik piliç yemi verilir.

 

 

 

ETİKETLER:CİVCİV NASIL BAKILIR, CİVCİVLERİN BESLENMESİ,CİVCİVLERİN KORUNMASI,CİVCİV YERLERİNİN ISITILMASI,CİVCİVLERİ NEM VE RUTUBETTEN KORUNMASI,CİVCİV YEMLERİ, CİVCİV TARIM İLAÇLARI,


                                                                       HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ