test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / ÇİNKO SÜLFAT - hammaddeler ansiklopedisi

Çinko Sülfat Heptahidrat

Moleküler Formülü

ZnSO4.7H2O

pH (% 5 su çözeltisinde) 25 °C

4,5 - 5

Suda çözünürlük

% 100

Görünüş

Beyaz Kristal
Toz ve Granül

Ambalaj

25, 50 Kg. ve 1000 Kg.
big bag'lerde

Kullanım Alanları
 
  1. Tarım Sektöründe
  2. Kimya Sektöründe
  3. Pigment, Çinko analizinde, İlaç Sanayi
  4. Maden cevheri çıkartılmasında
  5. Sentetik Fiber Endüstrisi, Bira sektöründe
  6. Boya, Deri, Maya sektöründe
  7. Yem sanayi, Çinkolu gübre üretiminde
 
Spesifikasyon
Sembol
%
Sembol
%
Zn
22 min
Mg
0,01 max
Fe
0,03 max
Na
0,01 max
Cd
0,0001 max
K
0,005 max
Cu
0,0005 max
Ni
0,0005 max
As
0,0001 max
Mn
0,003 max
Hg
0,0001 max
Co
0,0001 max
Pb
0,004 max
Al
0,0005 max
Ca
0,03 max
Cl
0,2 max

Serbest Rutubet1,5 max

ÇİNKO SÜLFATIN BİTKİYE YARARLARI

  • Birim alanda alınan ürün miktarını artırır.
  • Toprak pH'ını düzenler.
  • Yapraklardaki sararmaları, erken dökülmeyi ve küçülmeyi önler.
  • Bitkinin soguğa karşı direncini artırır.
  • Meyve ağaçlarında meyve tutmayı artırır.
  • Meyvenin görünüşünü güzelleştirir, şekil bozukluğunu önler.
  • Sürgün sayısını artırır, bodurlaşmayı önler.
  • Su tutma kapasitesini artırır ve bitkinin kuraklıktan daha geç etkilenmesini sağlar.
  • Hububatların boyunu ve sap kalınlığını artırır.
  • Çayır ve meralarda otların sararmasını önler, hızlı büyütür ve bol ot oluşumunu sağlar.

HAYVANLARIN BESLENMESİNDE ÇİNKONUN ÖNEMİ

Çinko eksikliği olan çayır ve meralarda otlatılan veya çinko eksikliği olan tahılların kullanıldığı kırma ve Slaj yemlerle beslenen hayvanlar yeterince çinko alamazlar ve bunun sonucu olarak

  • İştahsızlık, Huysuzluk, Büyümede yavaşlama
  • Kas gelişiminde zayıflama
  • Kilo kaybı, Kıl dökme
  • Ayak şişmesi
  • Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Burun ve ağız etrafında iltihaplanma
  • Dişilerde döl verim azalması
  • Doğumda aşırı kanama
  • Erkek hayvanlarda testislerde bozulma ve sperm oluşumunda azalma
  • Süt veriminde düşme olur.

ÇİNKO SÜLFAT (ZnSO4) İLE MUHTELİF BİTKİLERİN ÇİNKO GÜBRELENMESİ

Çinko gübrelenmesi diğer gübrelerde (fosfat, azot, potasyum) olduğu gibi toprağın ihtiyacına göre yapılmalıdır. Toprağın potasyum, azot, fosfat ihtiyacı gibi çinkoya da ihtiyacı vardır. Her elementin etkisinin farklı olması nedeni ile hiçbiri birbirinin alternatifi değildir. Bu nedenle birinin kullanılması diğerinin kullanılmamasını gerektirmez. Toprağın hangisine ihtiyacı varsa o element kaynağı doğru olarak doğru zamanda kullanılmalıdır. Aksi taktirde yarardan çok zararın olacağı unutulmamalıdır.

Çinko noksanlığı her yörede iklim koşullarına ve bitki tiplerine göre farklı olabilmektedir. Bu nedenle ihtiyaç miktarı ve uygulama işlemleri için en uygun yol mahalli tarım teşkilatlarından ısrarla bilgi talep etmek veya toprak analizine göre tavsiye almaktır. Firmamız göndereceğiniz toprak numunelerinin ücret karşılığı analizini yaparak gübre tavsiyesi de yapmaktadır.

UYGUN KAYNAK

Yapılan araştırmalara göre doğrudan çinko gübrelenmesinde yarayışlı çinko için kaynak olarak çinkonun suda çözünür formlarının kullanılması şarttır. Bunun için en iyi kaynak çinko sülfattır. Doğru üretilmiş bu ürünün tamamının suda çözünmesi ve kurşun, kadmiyum, civa, arsenik, nikel gibi toksat elementleri içermemesi gerekmektedir. Ayrıca 25 °C de %5'lik sulu çözeltisinde pH 4,5 - 5 olmalıdır. Çinko Oksit gibi çinkoca daha zengin kayaklar suda çözünmediğinden, daha ucuz olsalar da doğrudan kullanılması veya gübreye katılması bitkide yarayışlı çinko ve pH düzenlemelerine katkısı olmayacağı gibi kükürt ihtiyacını da karşılamayacağından faydasızdır.

UYGULAMALAR

Çinko noksanlığının giderilmesi ne kadar önemli ise noksanlığın giderilmesi için uygulama yolları ve kaynak kullanımı da o derece önemlidir. Uygun olmayan kaynak kullanımı ve uygun olmayan uygulama yöntemi ekonomik kayıplara ve çevre kirlenmesine sebep olabilir.

UYGULAMA YÖNTEMLERİ

Topraktan uygulama
Yapraktan uygulama
Toprak + Yaprak uygulaması
Tohuma uygulama
 
yukarıdaki uygulama yöntemlerinden topraktan uygulama en yüksek verimi sağlamaktadır. Ancak eksikliğin çok yüksek olduğu yerlerde toprak ve yaprak uyğulamasının birlikte yapılması önerilmektedir. Tek başına yaprak uygulaması yeterli olmamaktadır. Pateteste yapılan araştırmalarada ise yapraktan uygulamanın hiç yararı olmadığı anlaşılmıştır. Tohuma uygulama yaprağa uygulamadan daha iyi sonuç vermektedir. Bu araştırmalar ışığında uygulama tercih sırasına göre aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

1.TERCİH Topraktan uygulama
2.TERCİH Toprak + Yaprak uygulaması
3.TERCİH Tohuma uygulama
4.TERCİH Tohum + Yaprak uygulaması
5.TERCİH Yaprak uygulaması 


2,3,4 ve 5 nolu uygulamalar topraktan uygulamanın yapılmadığı zaman tercih dilmelidir. Bu uygulamaların zor ve gada az ekonomik olduğu unutulmamalıdır.

ÇİNKO SÜLFAT HEPTAHİDRAT (ZnSO4.7H2O) UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU)

 

Bitki Türü Topraktan Toprak + Yaprak Yapraktan
Buğday, Arpa, Çeltik, Mısır, Şeker Pancarı, Ayçiçeği, Yerfıstığı 3 - 4 kg / dekar Kuru veya sulandırılarak, banda serperek veya ekimden önce toprağa karıştırılarak. Topraktan 3-4 kg/dekar uygulandıktan sonra kardeşleme döneminde 10 gün ara ile 100-150 gr/dekar olacak şekilde 100 kg suda 500 g çözülerek püskürtülmelidir. Aynı miktarda olmak şartıyla yabancı ot ilaçlarıyla da karıştırılıp kullanılabilir Kardeşleme döneminde 10 gün ara ile her seferinde 100 kg suda 2 kg Çinko sülfat heptahidrat (%22'lik) Çözülerek bir dekara püskürtülmelidir. Bu dozaj ve miktar Zirai mücadele ilaçlarıyla birlikte de yapılabilir.
Narenciye, Elma, Armut, Kayısı, Şeftali, Kiraz, Erik, Vişne, Muz, fındık, Ceviz, Bağ ve diğerleri Ağaç başına 500g Çinko sülfat heptahidrat (%22'lik), Erken ilkbaharda (ağaçlara su yürümeden) önce gövdeden 50-60 cm serpilerek toprakla karışması sağlanmalıdır. Ağaç başına 300 g topraktan uygulandıktan sonra, gözler açıldığında 10 gün ara ile yılda iki kere, her defasında 20 kg suda 100 g Çinko sülfat heptahidrat (%22'lik) çözülerek hazırlanan çözelti verilir. Gözler açıldığında 10 gün ara ile her bir defasında 50 kg suda 250 g Çinko sülfat heptahidrat (%22'lik) çözülerek bir ağaca püskürtülür.
Çay Mart başında ocakların etrafına dekara 4 kg, Haziran ayında dekara 2 kg serpilmelidir. - -
Patates Dekara 3-4 kg, Ekim öncesi toprağa karıştırılarak Dozaj değişmemek kaydıyla suda çözülerek de verilebilir. - -
Pamuk Kuru veya sulandırılarak ekimden önce dekara 4-5 kg, banda serperek veya toprağa karıştırarak. - Dekara 4-5 kg gelecek şekilde binde beş konsantrasyon örneğin; 100 kg suda 5000 g veya 1000 kg suda 5 kg çözülerek, çıkıştan 3-4 hafta sonra püskürtülmelidir.
Domates, Biber, Kavun, Karpuz, Çilek, Havuç, Lahana, Karnıbahar gibi yeşil yapraklılar ve diğerleri, çimen Dekara 2-3 kg, Ekim veya dikimden önce toprağa karıştırılarak. - Dekara 2-3 kg gelecek şekilde 3-10 yapraklı dönem arasında iki defa. En az 50 litre suda 150 g çinko sülfat heptahidrat (%22'lik) çözülerek püskürtülmelidir.


ÇİNKO SÜLFAT İLE İLGİLİ UYARILAR :

Yukarıdaki önerilen miktarlar Türkiye geneline göre hazırlanmıştır. Önerilen dozu aşmayınız. Doğru olanı her gübrede olduğu gibi toprak yaprak analizine göre kullanmaktır. Firmamız belirli bir ücret karşılığı toprak analizine göre gübre tavsiyesini hizmetinize sunmaktadır.

Zirai ilaçlarla karıştırılarak kullanılabilir.

Gözle teması halinde en kısa sürede temiz ve bol su ile yıkayınız.

Cilt temasında zararı yoktur. Yenilmesi halinde kusma ve ishal belirtileri görülürse de toksit etkisi yapmaz. 8-12 saat içinde vücuttan bu yolla atılır. bol su içilmelidir.

Açık ambalajlardan ve hatalı kullanımdan firmamız sorumlu değildir.

kullanmadığınız kısmı kapalı olarak rutubetsiz ortamda saklayınız.

 

ETİKETLER : ÇİNKO SÜLFAT NEREDE KULLANILIR, ÇİNKO SÜLFATIN ÖZELLİKLERİ, ÇİNKO SÜLFAT VE KULLANIM ALANLARI,ÇİNKO SÜLFAT NEDİR, ÇİNKO SÜLFATIN TARIMDAKİ YERİ.ÇİNKO SÜLFAT GÜBRESİ,EDTA ŞELATLI GÜBRE FORMÜLLERİ,ÇİNKO ŞELATLI GÜBRE,ÇİNKO SÜLFATLI KATI GÜBRE YAPIMI,MİKRO ELEMENTLİ GÜBRE,İZ ELEMENTLİ GÜBRE FORMÜLLERİ.

            HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ