test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / C.M.C. VE KULLANIMI - hammaddeler ansiklopedisi

SODYUM KARBOKSİMETİL SELÜLOZ (E)

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

CARBOXYMETHYL CELLULOSE SODIUM SALT

SİNONİM

CM-Cellulose sodium salt; Cellulose glycolic acid, sodium salt; Cellulose sodium glycolate; Cellulose, carboxymethyl ether, sodium salt; Sodium carboxmethylcellulose

KİMYASAL ADI

Sodium salt of carboxymethyl ether of cellulose

KİMYASAL FORMÜLÜ

C6H9OCH2COONa

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

 

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Beyaz veya hafif sarımsı, hemen hemen kokusuz higroskopik granül, toz veya lifli yapı

ERİME NOKTASI

-

KAYNAMA NOKTASI

-

ÖZGÜL AĞIRLIK

1.6 g/cm3

ÇÖZÜNÜRLÜK

Çözünmekte ve su ile kolloidal çözelti oluşturmakta, etanolde çözünmememektedir.

pH

6.0 – 8.5  (% 1  sulu çöz.)

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

             Başlıca gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde viskoziteyi geliştirici, emülsiyon stabilizatörü, kıvam artırıcı ve tekstürü iyileştirmek amacıyla kullanılan karboksimetil selüloz, kimyasal modifikasyonlara uğratılmış bir selüloz türevidir.

 

             Suda çözünen tüm hidrokolloidler içinde en çok yönlü fonksiyona sahip olan karboksimetil selüloz, gıda endüstrisinde de yaygın bir şekilde kullanılmakta, katıldığı formülasyonların yapısını, hidrofilik özelliklerini ve fonksiyonel kalitesini olumlu yönde etkileyen önemli bir gıda katkı maddesidir.

 

           Gıda endüstrisinde karboksimetil selülozün sodyum tuzu kullanılırken, gıda dışı özel kullanımlar için K, Ca, NH4 gibi diğer tuzları da üretilmektedir

 

           Sentetik, suda çözünebilir bir selüloz eteri türevi olan sodyum karboksimetil selüloz veya selüloz gam, basit bir kimyasal reaksiyon ile üretilmektedir. Bu reaksiyonda odun veya pamuk orjinli selüloz, sodyum hidroksit çözeltisi ile muamele edilmekte ve daha sonra elde edilen alkali selüloz, monokloroasetat veya monokloroasetik asit ile reaksiyona sokulmaktadır. Söz konusu reaksiyon tamamlandıktan sonra elde edilen ürün nötralize edilmekte ve kurutulmaktadır. Gıda saflığında karboksimetil selüloz elde edilmesi sırasında ise bu işlemlere ek olarak, alkol-su karışımı ile yıkanarak tuzlar uzaklaştırılmaktadır.

 

           Reaksiyon sonucunda elde edilen karboksimetil selülozün çözelti özellikleri ve suda çözünürlüğü;  substitüsyon derecesine (DS) ve polimerdeki karboksimetil- gruplarının düzenli bir şekilde bağlanmasına bağlı olmaktadır. Genel olarak; 0.3 veya daha az bir DS değerine sahip olan karboksimetil selüloz, alkali içinde çözünmekte, ancak suda çözünmemektedir. Suda çözünebilirlik için 0.45 veya daha yukarı DS değerleri istenmektedir. Ticari olarak üretilen karboksimetil selülozün DS değeri 0.4 ile 1.2 arasında değişirken, gıda saflığında üretilen türünün ise DS değerinin 0.95 ile sınırlı tutulduğu belirtilmektedir.

 

          İyonlanmış karboksil grupları nedeniyle negatif yüklü, uzun ve bükülmez özellikteki moleküllerden oluştuğu için moleküller çözeltide birbirini iter. Bu nedenle karboksimetil selüloz çözeltileri, stabil yapıda olup ve yüksek viskoziteye sahiptir.

 

          Çift değerli katyonlar, karboksimetil selülozu çöktürmekte ve üç değerli katyonların varlığında jel oluşmaktadır. Protein dispersiyonları (özellikle izoelektrik noktalarına yakın pH değerlerinde) ve yumurta beyazı (kurutma ve dondurma işlemlerinde) karboksimetil selüloz kullanımı ile stabilize edilebilmektedir. Süt ürünlerinde ise kazein presipitasyonuna karşı direnç sağlamaktadır.

 


  

 

ETİKETLER : SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ NERELERDE KULLANILIR, SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ NASIL KULLANILIR, SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ KİMYASAL FORMÜLÜ,SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ VE KULLANILDIĞI ALANLAR, SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ MSDS,SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLOZ ÖZELLİKLERİ, CMC MSDS,CMC NEDİR, CMC KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,CMC KİMYASAL FORMÜLÜ, CMC KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,CMC VE KULLANILDIĞI ALANLAR,CMC KİMYASAL YAPISI,CMC KİMYASAL FORMÜLÜ.

                                                              HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ