MAKALELER / BETON KATKI MADDELERİ - hammaddeler ansiklopediisi
Harcın su geçirmezliğini artırmak amacıyla su basıncına karşı tecrit edilmesi, hava sürükleyicili beton hazırlanması, yeni hazırlanan betonun işlenebilirliğinin ve çalışma kolaylığının artırılması veya – gerek yeni hazırlanmış beton gerek sertleşmiş beton veya harçla ilişkili olarak - bunlara benzer başka spesifik isteklerin karşılanması amacıyla beton, harç ve beton katkı maddelerinin kullanımı günümüzde bir çok inşaat profesyoneli için bariz bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Beton; agrega, çimento, su ve katkı maddelerinden oluşur. Agregalar betonun matrisidir; çimento ise su ile karıştırılarak önce çimento yapıştırıcısı olarak ve sonra çimento “taşı” olarak bağlayıcı işlevi görür. Su aynı zamanda proses başlatıcı görevini de yerine getirir. Öte yandan katkı maddeleri de işlemin aktif bileşenleri olarak görev yapar.
Agrega, betonun özellikleri üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Matris, nihai ürünün güç, yoğunluk, kalıcılık ve görünümünü verir. Çimento, yapının bağlayıcısı (yapışkan) olup betonun özellikleri üzerinde ana sorumluluğu üstlenir.
Katkı maddeleri, hem yeni dökülmüş betonun hem de sertleşmiş betonun özelliklerine önemli etkilerde bulunur. Katkı maddeleri beton içine çimento ağırlığının yüzde 5’inden az olacak şekilde eklenir.
Kullanıma hazır harçlar
Binalarımız ve binalarımızın altyapıları sürekli olarak aşınma ve yıpranma, iklim değişiklikleri ve/veya şiddetli hava şartlarına maruz kalmaktadır. Bakım ve onarımlar için yüksek performanslı kullanıma hazır harçlar, endüstriyel uygulamalara yönelik harçlar veya yüksek performanslı groutlar bu etkilere karşı kullanılmaktadır.
Beton katkı maddeleri
Uygulamalar:
- Beton ve harç için yüksek performanslı standart katkı maddelerinin bütün çeşitleri ve büyük şantiyeler için ısmarlama katkı maddeleri.
- Çok amaçlı kullanıma sahip, düşük maliyetli katkı maddesi çeşitleri.
- Doğada parçalanabilen veya betondan ayrışmayan çevre dostu katkı maddeleri.
- Rodaj ajanları dahil olmak üzere çimento fabrikalarında çimentonun özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanılan katkı maddeleri.
- Çimento, harç, beton ve yardımcı ürünlerde korozyona engel olan katkı maddeleri.
- Çimento hidratasyonu ve yeni ürün ve sistemlerin geliştirilmesinde katkı maddelerinin etki etme şekli hakkında yapılan temel araştırmalar.
Yenilikler
Süper Akışkanlaştırıcı :
Çok çeşitli, su miktarını azaltıcı katkı maddeleri (HRWR) veya süper akışkanlaştırıcılar (SA), 1960’lı yılların sonlarında Japonya’da ortaya çıkmalarından bu yana inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Bunlar, beton içindeki su ve dolayısıyla çimento ihtiyacını azaltmak veya betonun dayanma gücünü artırarak betonun kullanıldığı yapının kullanım ömrünü uzatmak amacıyla kullanılabilir. Süper akışkanlaştırıcı olarak kullanıldığında ise belli bir su/çimento oranına sahip bir betonun akıcılığını, akıcı bir beton elde edilecek şekilde arttırmaktadır.
Bununla birlikte, çoğunluğu Japonya’dan kaynaklanan yeni inşaat teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla, yeni katkı maddelerine ihtiyaç duyulduğu da açıktı.
Bununla birlikte, çoğunluğu Japonya’dan kaynaklanan yeni inşaat teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla, yeni katkı maddelerine ihtiyaç duyulduğu da açıktı.
Düşük çevresel etkileri olan yeni, maliyet-etkin polikarboksilat bazlı polimerler; lignin sülfonat, naftalin ve melamin sülfonat türevleri gibi geleneksel katkı maddelerinin yerini almaktadır. Bu yeni ürün teknolojisi; inşaat betonundan, spesifik kalitelere sahip betonlara ve prefabrike uygulamalar ile en kaliteli, Kendiliğinden Sıkışan Betona (SCC) kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Bu ürün teknolojisi, yerel uzmanlar aracılığıyla artık küresel bazda yaygınlaştırılacak ve yerel uzmanlar konu hakkında bilgilendirilerek iştirak şirketlerimizde de uygulanmaya başlanacaktır.
Kullanıma hazır harçlar
Uygulamalar:
- Çökmeyen, polimeri değiştirilmiş çimento harçları düşey birimlerin onarımında kullanılırlar ve yapısal ihtiyaçlar için uygulandığında yüksek performansa sahiptirler, uygulama kolaylığının önemli olduğu dış yüzeyler gibi uygulama alanlarında ise düşük ağırlıklı harçlar tercih edilir.
- Onarım sistemleri, köprü bağlama ve bunun yanı sıra harç ve kaplamaların yapılmasını da içerir.
- Harçlar elle veya makineler aracılığıyla ıslak püskürtme yöntemiyle uygulanabilir.
- Bir dizi özel püskürtme harcı kuru püskürtme uygulamalarını da içerir, ana kullanım alanları köprü veya soğutma kuleleridir, hızlı sertleşen püskürtme harçları su sızmalarını önlemek ve kayaların sertleştirilmesi amacıyla tünel inşaatlarında kullanılır.
- Serbest akışlı polimeri değiştirilmiş çimento harçları paten sahalarında son kat kaplama gibi yatay uygulamalarda veya köprü tabliyesi onarımında kullanılır.
- Epoksi katkılı çimento harçları yüksek kimyasal etkilerin mevcut olduğu uygulamalarda (atık su kanalizasyon işletmeleri gibi) veya dış kaplamanın hızlı katılaşmasının gerekli olduğu durumlarda kullanılır (SikaFloor EpoCem).
- Su geçirmezliği sağlayan harçlar, temiz kullanım suyu veya içme suyu depolarında polimer modifikasyonu yapılarak veya yapılmadan kullanılır.
- Erken dayanım kapasitesine ve yüksek dayanım potansiyeline sahip akıcı şerbetleme harçları ankraj ve dökme amaçlarıyla kullanılır.
Çok çeşitli ihtisas ürünleri, örneğin;
- Gemi güverteleri için düşük yoğunluklu taban döşeme harcı
- Kontrpua (dengeleyici ağırlık) olarak ve gürültü azaltmak amacıyla kullanılan yüksek yoğunluklu harçlar
-
Kozmetik harçlar
- Hızlı sertleşen harçlar
- Diğer Sika şirketleri veya karma iş sahaları için oluşturulmuş powerpackler
Özellikler:
Kullanıma hazır harçlar çok sıkı tanımlanmış spesifikasyon şartlarını karşılamalı; aynı zamanda bir çok durumda da ulusal (Ör, Almanya’da ZTV-SIB gibi) veya uluslararası (Ör, yayımlanma aşamasında bulunan EN, ASTM gibi) standartlara uygun olmalıdır. Birçok durumda birbiriyle çelişkili olabilen bu spesifikasyon şartlarının karşılanması için akışkanlaştırıcı veya iyileştirici olarak polimerlerin kullanılması zorunludur. Son yıllarda harcanan gayretlerin odak noktasında, uygulama kolaylığını artırmak ve ambalaj kayıplarını azaltmak amacıyla ürünlerin toz polimerlere göre adapte edilmesi ve bu sayede sıvı polimer bileşen miktarının azaltılması bulunmaktadır.
Kullanıma hazır harçlar çok sıkı tanımlanmış spesifikasyon şartlarını karşılamalı; aynı zamanda bir çok durumda da ulusal (Ör, Almanya’da ZTV-SIB gibi) veya uluslararası (Ör, yayımlanma aşamasında bulunan EN, ASTM gibi) standartlara uygun olmalıdır. Birçok durumda birbiriyle çelişkili olabilen bu spesifikasyon şartlarının karşılanması için akışkanlaştırıcı veya iyileştirici olarak polimerlerin kullanılması zorunludur. Son yıllarda harcanan gayretlerin odak noktasında, uygulama kolaylığını artırmak ve ambalaj kayıplarını azaltmak amacıyla ürünlerin toz polimerlere göre adapte edilmesi ve bu sayede sıvı polimer bileşen miktarının azaltılması bulunmaktadır.
Tünel + Madencilik
Püskürtme beton teknolojisi:
İnşaat ve kaya destek prosesi olarak püskürtme betonun sunduğu müthiş avantajlar, ekipman ve malzemede kaydedilen gelişmeler ve uygulamaya ilişkin know-how artışı, püskürtme betonu çok çeşitli işler için önemli bir araç haline getirmiştir.
Bundan yaklaşık 30 yıl önce, püskürtme betonun uygulanmasında kullanılan tek yöntem kuru-karışım prosesiydi. Bu yöntem, 1990’ların ortalarına kadar hakim yöntem olma özelliğini sürdürdü. Bu tarihten itibaren ise yaş-karışım prosesi daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Günümüz itibariyle, yaş karışım prosesi dünya genelinde tercih edilen yöntem olarak kabul görmüş bulunmaktadır.
Yaş-karışım püskürtme beton prosesinde, geleneksel betona benzer bir şekilde harmanlanmış beton kullanılır; bu da kullanılan su/çimento oranının, dolayısıyla kalitenin herhangi bir zamanda denetlenmesini ve kontrol altında tutulmasını mümkün kılar. Betonun kıvamı katkı maddeleri aracılığıyla ayarlanabilir. Yaş-karışım yönteminde, püskürtme işlemi boyunca standart kaliteye sahip homojen bir ürünün elde edilmesi daha kolaydır. Hazır-karışım beton bir pompaya boşaltılır ve basınç kullanılarak bir hortum aracılığıyla istenen noktaya gönderilir (yoğun akışlı nakliye). Günümüzde, yaş-karışım püskürtme beton pompa pazarında piston pompalarının hakimiyeti bulunmaktadır.
ETİKETLER : BETON KATKI MADDELERİ NELERDİR,BETON KATKI MADDELERİ NASIL ÜRETİLİR,BETON KATKI MADDELERİ YAPIMI,BETON KATKI MADDELERİ YAPIMI,BETON KATKI MADDELERİ KİMYASALLARI,BETON KATKI MADDELERİ HAMMADDELERİ,BETON HARÇLARI NASIL YAPILIR, BETON HARÇLARI YAPIMI,BETON HARÇLARI ÜRETİMİ - İMALATI,ÇİMENTO HARÇLARI YAPIMI,ÇİMENTO KATKI MADDELERİ YAPIMI,ÇİMENTO KATKILARI,ÇİMENTO ESASLI HARÇLAR NEDİR,ÇİMENTO ESASLI HARÇ YAPILIŞI,PÜSKÜRTME BETON İMALATI,PÜSKÜRTME BETON YAPIMI,PÜSKÜRTME BETONUN ÖZELLİKLERİ,BETONUN GEÇ DONMASI NASIL SAĞLANIR,BETONUN HIZLI DONMASI NASIL SAĞLANIR,HARÇ NASIL HIZLI DONAR,HARÇ NASIL GEÇ DONAR.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ