test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / BEESWAX VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

BEESWAX

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

Beeswax

SİNONİM

 

KİMYASAL ADI

 

KİMYASAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

 

C.A.S. NUMARASI

8012-89-3 (beyaz balmumu)    8006-40-4 (sarı balmumu)

H.S. KODU

1521.90.99

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Beyaz bal mumu, beyaz veya sarımsı beyaz bir katı olup; ışığı geçiren, berrak ve ince yapıda bala özgü karakteristik bir kokuya sahiptir.  

 

Sarı balmumu; sarı veya açık kahverengi bir katı olup, bala özgü karakteristik bir kokuya sahiptir.

ERİME NOKTASI

62 o  65 o C

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

 

ÇÖZÜNÜRLÜK

Suda çözünmemekte, alkolde çok az çözünmekte,  kloroform ve eterde iyi derece çözünmektedir.

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

          Yağ asitleri esterleri ve yağ alkolleri karışımı, hidrokarbonlar, serbest yağ asitleri ile az miktarda serbest yağ alkolleri gibi maddeleri içeren balmumu; parlatma ajanı, serbestleştirici ajan, sakız bileşeni ve aroma taşıyıcısı olarak uygulama alanı bulmaktadır.  

           Apis mellifera L gibi Apidae ailesindeki arılardan elde edilen peteklerdeki balın drenaj yolu veya santrifüj yoluyla boşaltılmasını takiben, petekler sıcak su, buhar veya güneş ısısı ile eritilip, süzülmektedir. Daha sonra elde edilen ara ürün, safsızlıkların uzaklaştırılması amacıyla sülfirik asit ve alkali ilavesiyle sıcak suda eritilerek rafine edilmektedir. Oluşan balmumu sarı renkte olup, hidrojen peroksit, sülfirik asit veya gün ışığıyla ağartılarak beyaz tipteki bal mumu elde edilmektedir.

          Hayvansal mumlardan en tanınanı balmumu olup, bal arıları tarafından başta glikoz olmak üzere çeşitli karbonhidratlardan sentezlenmektedir. Balmumunun yaklaşık % 74'ünü palmitik asitle mirisil alkolün oluşturduğu ester oluşturmaktadır. Ayrıca balmumunda serbest formda olmak üzere,    % 14 serotonik asit, daha az oranlarda da melisinik asit,  mirisil alkol ve seril alkol yer almaktadır. Diğer taraftan balmumunun yapısında % 12 oranında değişik hidrokarbonların bulunduğu da saptanmıştır.

          Bunun dışında balmumundaki toplam sabunlaşmayan madde miktarı, karbonhidrat ve alkol toplamı olarak % 54'e kadar yükselebilmektedir. Ham balmumu, özellikle baldan kaynaklanan yabancı maddelerden, sıcak suda eritmek ve santrifüj etmek suretiyle arıtılmaktadır. Ham yada saflaştırıldıktan sonra ağartılan balmumu; aydınlatma mumları, kozmetik sabunlar ve tıbbi malzeme üretiminde önemli kullanım alanları bulmaktadır.

          Bir çok uygulamada daha ucuz olan sentetik mumların kullanımı ile kullanımı azalan balmumu, sahip olduğu kendine özgü özelliklerden (tedavi edici özellikler, plastikleştirici ve aroma özellikleri gibi)  dolayı bir çok üreticinin ve endüstri dalının öncelikli tercihlerinden birini oluşturmaya devam etmektedir. Balmumunun sahip olduğu bu üstün özelliklerinin çoğu, yapay mumlarla elde edilememekte ve kozmetik ürünlerinde doğal ham maddelerin kullanılmasına yönelik olan eğilim, balmumunun tüketimini artırmaktadır.

          Petrol ürünü olan parafin mumların geliştirilmesine kadar mum üretiminde ana hammadde olan  balmumundan yapılmış mumlar, yüksek sıcaklıklarda bile düz dururken, parafin mumundan yapılmış mumlar erime eğilimi göstermektedir.

 


 

 ETİKETLER : BEESWAX MSDS,BEESWAX NERELERDE KULLANILIR,BEESWAX FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,BEESWAX KİMYASAL ÖZELLİKLERİ,BEESWAX KİMYASAL FORMÜLÜ,BEESWAX NASIL KULLANILIR,BEESWAX VE KULLANILDIĞI ALANLAR,BEESWAX VE KULLANIMI.

                                                  HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ