test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / BAHARATLAR..ÖZELLİKLERİ..KULLANIMI..ÜRETİMİ..

ÜRÜNLER BİLEŞİMİ YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER TOPLAMA ZAMANI
YAPRAK PUL BİBER Capsaisin, capsorbin, karotin, citirin, zeuxanthin, kryptoxanthin, C, B1, B2 Vitaminleri Meksika, Orta Amerika, Güney Amerikanın bir bölümü ve Hindistanda yetiştirilmektedir. Ülkemizde Doğu ve G. Doğu Anadolu bölgesinde özellikle G.Antep, K.Maraş ve Ş.Urfada yetiştirilmektedir.


 
 
İSOT PUL BİBER Uçucu yağ, sabit yağ ve acı madde olarak kapseisin bulunmaktadır. Ilıman ve sıcak bölgelerde yetişir. Amerika, Avrupa, Asya ve K. Afrikada çok sayıda cinsinin tarımı yapılır. Hindistan, Macaristan, İspanya, Şili, Bulgaristan, Romanya ve Arjantinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Güneydoğu, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yetiştirilir.  
ACI KIRMIZI BİBER Uçucu yağ, sabit yağ, karotenler,C vitamini,B2 vitamini ve acı madde olarak kapseisin bulunmaktadır. Hindistan, Macaristan, İspanya, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya, Şili ve Arjantinde tarımı yapılmaktadır. Türkiyede Güney Doğu, Akdeniz ve Marmarada geniş çapta kırmrzı biber yetiştirilmektedir. Yaz sonu toplanır. Meyvesi kullanılır.
TATLI KIRMIZI BİBER Uçucu yağ ve renk maddeleri içerir.Acılığı veren kapseisin yoktur veya çok azdır. Ilıman ve sıcak bölgelerde yetişir. Amerika, Avrupa, Asya ve K. Afrikada çok sayıda cinsinin tarımı yapılır. Hindistan, Macaristan, İspanya, Şili, Bulgaristan, Romanya ve Arjantinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Güneydoğu, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. Sap ve tohumları ayrılarak kurutulup öğütülen meyve (perikarp) baharat olarak kullanılır.
LİMON TUZU Esans, protein, pektin,karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum ,B1, B2, B3, B6,folik asit,C vitaminleri şeker, sitrik asit ve tuzları içerir.



 
   
HİNDİSTAN CEVİZİ Sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır. Endonezya kökenli olup tropik ülkelerde yetişir.Doğu Hint Adaları,Seylan, Java ve Sumatrada da yetişirilir. Küçük hindistan cevizi ağacı meyvesinin dış ince zarından muskat ve meyvenin içindeki kahverengi tohumdan küçük hindista cevizi elde edilir.Toplama zamanı yetiştirildiği bölgeye göre değişir.
TARÇIN Uçucu yağ, tanen,eterik yağı, tarin, aldehit,kalsiyum oksavat içerir. Madagaskar, Seylan, Çin, Java, Sri Lanka, Vietnam, Endonezya ve Hindistanda yetiştirilir. Haziran - Ağustos aylarında toplanır. Ağacın kabuk kısmı kullanılır.
KARABİBER Nişasta,tipik kokusunu veren uçucu yağ,acımsı ve yakıcı tadını veren piper taşımaktadır. Vatanı Hindistandır.Malezya,Asya, Endonezya, Brezilya,Tayland,Vietnam, Singapur ve Madagaskarda tarımı yapılmaktadır.Asyadan Avrupaya ticareti yapılan ilk maldır.Ancak ülkemizin iklimi karabiber yetiştirilmesine müsait değildir. Kullanılan kısmı meyvesidir. Aralık-Ocak,Temmuz-Ağustos aylarında toplanır.
KUŞ ÜZÜMÜ Piment, capsique, poiron,glikoz Vatanı Anadoludur.Mersin,Karaman, Gülnar ve Senirkentte üretilir.Yunanistan Çekirdeği oluşmamış veya tam gelişmemiş ufak taneli üzümlerin yıkanıp tekniğine uygun olarak kurutulmasından elde edilir. Eylül ayında toplanmaya başlanır.
KİMYON Sabit yağ, uçucu yağ, tanen, protein,reçine,apigenin,lütein içerir. Mısır kökenli olup,Akdeniz,Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yetiştirilir.İran, Hindistan,Rusya,Çin,Japonya ve ülkemizde Eskişehir, Sivrihisar, Polatlı ve Konyada yetiştirilmektedir. Toplama zamanı bölgesine göre değişir.Toplanan meyveleri kurutularak kullanılır.
KÖFTE BAHARI Kişniş, karabiber, tatlı kırmızı biber, az miktarda karanfil, defne yaprağı ve kekikten oluşur.



 
   
SUSAM   Hindistan, İran, Afrika, Asya, Avrupa ve Endonezya da ;Türkiyede de sıcak bölgelerde yetiştirilmektedir. Temmuz-Ağustos aylarında toplanılır. Kapsülünün içindeki tohum kısmı kullanılır.
YENİ DOLMA BAHARI   Jamaika, Latin Amerika, Meksika, Honduras, Guetamala ve Malezya yetiştirilmektedir. Haziran-Ağustos aylarında toplanır. Kurutulmuş meyvesi kabaca ezilerek veya toz haline getirilerek kullanılır.
PASTA SÜSÜ      
ÇAM FISTIĞI Sabit yağ, protein, selülöz Portekiz, İtalya, İspanya, Girit; Ülkemizde Ege ve Akdenizde özellikle İzmir'in Bergama ilçesinde tarımı yapılmaktadır. Çam kozalaklarının içerisinden çıkarılır.
NANE Uçucu yağ, tanen, reçine, şekerler, acı madde, mentol, cadinen,sineol,bazı organik asitler ve pinenler bulunmaktadır. Dünyada çok sayıda tür ve farklı yaprak çeşidi ile yetişmektedir. Türkiyede bir çok türü değişik bölgelerde yabani olarak yetişmektedir. En çok Avrupa, Akdeniz, Mısır, Arjantin, Amerika, Rusya da yetişmektedir. Ülkemizde Kuzey-Batı Anadoluda yetişir. Haziran-Eylül aylarında toplanır. Yaprakları yaş olarak kullanıldığı gibi genellikle kurutularak kullanılır.
KEKİK Uçucu yağ, tanen ve acı madde bulunmaktadır. Türkiye, İspanya, Fransa, Fas, Suriye, Romanya, Fransa, Rusya,Tunus, Mısır, Yunanistan, Bulgaristan ve Güney Asya dağlarında yetişir. Nisan-Eylül aylarında toplanır.Yaprağı, sapı ve çiçeği birlikte kullanılır.
SUMAK Tanen,şekerler,mum,flavon gikozidleri,sitrik,malik ve tartarik asitler,sarı renkli boya maddeleri taşır. Ilıman ve sıcak iklimlerde;Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Batı Asyada yabani olarak yetişir.Ülkemizde bütün Anadolu ve özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu da yetişir. Yaz sonu toplanır. Meyvesi kurutulduktan sonra kullanılır.
KARANFİL Reçine, uçucu yağ, sabit yağ ve tanen içerir. Endonezya kökenli olup tropik ülkelerde yetişir. Moluk Adaları, Tanzanya, Madagaskar, Sri Lanka, Malezya,Hindistan,Brezilya,Guyana, Jamaika da yetiştirilir. Ağustos-Kasım aylarında toplanır. Karanfilin kurutlmuş çiçeği kullanılır.
ÇÖREK OTU sabİt yaĞ, uçucu yaĞ, aci madde, Şekerler,glİkozoİd bünyelİ saponİn, alkaloİdler ve tanenler İçerİr. balkanlar, kuzey afrİka, orta doĞu ve hİndİstanda ülkemİzde; afyon, burdur, isparta ve trakya da yetİŞtİrİlİr. meyvelerİ olgunlaŞtiktan sonra eylül -ekİm aylarinda toplanir ve kurutulur.
MAHLEP   Asyada ve avrupada yetİŞİr. Kurutulan meyveleri baharat olarak kullanılır.
KÖRİ Zerdeçal, kırmrzı tatlı toz biber, sarımsak tozu, kişniş, kimyon, tarçın, çemen, zencefil, karabiber, hardal ve muskattan oluşan hint kökenli bir baharat karışımıdır.    
IHLAMUR Ihlamurun çiçek ve yapraklarında tilyum adlı glikozit, tanen, yapışkan bitki sıvısı ve farnesol içeren uçucu yağ bulunur. Ülkemzde Marmara ve Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Temmuz - Ağustos aylarında toplanır. Ihlamur ağacının çiçeği kurutularak kullanılır.
KARBONAT      
KÖFTE HARCI Kızartılmış ekmek tozu, baharatlar ve çeşniler, soğan, süt tozu, soya unu, E 621, M.S.G    
TAVUK HARCI Kızartılmış ekmek tozu, özel tavuk baharatı- mexikana mix,baharatlar ve çeşniler,soğan, süt tozu, E 621    
TAVUK SOSU Domates tozu, kırmızı biber, karabiber, soğan tozu, yenibahar,sarımsak tozu, smoke prokon, lanctose, tavuk aroması,tuz, modifiye nişasta, M.S.G., E 621    
TAVUK PANE HARCI Mısır nişastası, mısır gevreği, galete unu, un, soğan tozu, sarımsak tozu, kıvam artırıcı ve baharatlar.    
SUCUK HARCI      
SUCUK KÖFTE HARCI Sarımsak, tuz, çeşitli baharatlar, E 621, E 521, E 450    
MANGAL ÇEŞNİ Aromatik bitkiler, kurulmuş soğan ve sarımsak, tuz, ve baharat çeşitleri, et aroması, E 621    
GALETE UNU Kızartılmış ekmek tozu, nebati yağ, tuz, E 621  

 

Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.



GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.


Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.


ETİKETLER:BAHARAT NEDİR,BAHARAT ÜRETİMİ,BAHARAT NASIL YAPILIR,BAHARAT ANALİZİ,ANALİZLERİ,GIDA,ÜRETİM,FORMÜL,FORMÜLLERLABORATUAR,İMALAT,İMALATÇILAR,KULLANIMI,BAHARAT YAPIMI,YAPILIŞI,BAHARATLAR,BAHARAT İÇERİĞİ,İÇERİK,BAHARAT BİLEŞİMİ,BİLEŞİMLERİ,BAHARAT ÇEŞİTLERİ,BAHARATLAR NASIL KULLANILIR,BAHARAT PAKETLEME,DEPOLANMASI,BAHARAT KORUYUCUSU,KORUYUCULAR,GIDA KATKISI,GIDA KATKILARI,GIDA MADDELERİ,BAHARAT ELDESİ.

 
 



HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ