test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / AROMALAR..AROMA ÇEŞİTLERİ..AROMA ÖZELLİKLERİ..


şekerleme ile ilgili görsel sonucu
Aroma, özellikle gıdalara belirli bir koku ve tadı kazandırmak, gıdaların sahip olduğu koku ve tadı kuvvetlendirmek ya da geliştirmek amacıyla kullanılan, koku ve tat verici özelliğe sahip bileşenlerden oluşan karışımdır. Aromalar, gıda ve ilaç endüstrilerinde son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek amacıyla da kullanılmaktadır. Aromalar, son tüketici tarafından direkt olarak kullanılmaz; endüstriyel gıda üretimi esnasında “g/kg” düzeyinde ürün formüllerine ilave edilir.

süt ürünleri ile ilgili görsel sonucu

2- Doğal ve doğal olmayan aromalar hakkında bilgi verir misiniz ? 

Elde ediliş yönetimlerine göre üç çeşit aroma maddesi bulunmaktadır:

a. Doğal Aroma Maddeleri : Bitkisel veya hayvansal kaynaklardan uygun fiziksel, enzimatik ya da mikrobiyolojik yöntemler ile elde edilen maddelerdir.
Örneğin, Limon Otu’ndan buhar distilasyonu ile Limon Otu Yağı ve Doğal Sitral elde edilmesi gibi.

b. Doğala Özdeş Aroma Maddeleri : Kimyasal yollarla sentezlenen ya da izole edilen ve kimyasal yapısı, doğal aroma maddeleri ile ayni olan maddelerdir.
Örneğin Geraniol maddesinden, Buhar Fazında Dehidrojenasyon ve Oksidasyon ile Doğala Özdeş Sitral elde edilnmesi

c. Yapay Aroma Maddeleri : Kimyasal yollarla sentezlenen ancak kimyasal yapısı doğal aroma maddelerinden farklı olan maddelerdir.

3-Gıdalarda neden aroma kullanırız ?



 

  • Gıdanın doğal aromasında meydana gelen mevsimsel değişiklikleri düzeltmek,
  • İşlem sırasında kaybolan aromayı geri kazanmak,
  • Gıdaya kendi aromasından farklı bir aroma kazandırmak,
  • Gıdada doğal olarak bulunan ve elde edilen ürünün kalitesini olumsuz yönde etkileyecek aroma bileşenlerini maskelemek,
  • Gıda maddesinin zayıf olan aromasını kuvvetlendirmek,
  • Gıdalarda doğal olarak bulunan lezzeti güçlendirmek.

    4-Aromalar Hangi Formlarda Bulunur? 

    1. Sıvı Formdaki Aromalar
    - Standart Sıvı Karışım
    - Emülsiyon

    2. Toz Formdaki Aromalar
    - Standart Toz Karışım
    - Mikro-enkapsüle
    - Ekstrüde
    - Granül

    3. Macunumsu Aromalar
  •  


  • 5- Hangi gıda uygulamaları için hangi tipte aroma kullanmak uygundur?

    Bir gıda ürününde hangi tip aromanın kullanılacağına karar vermek için ilk olarak son ürünün hangi formda olduğuna bakılır. Sıvı formdaki gıda maddelerinde sıvı aromalar, toz formdaki gıda maddelerinde toz aromalar kullanılır.

    İkinci aşamada, gıda matriksinin yapısına bakılır: yağ bazlı, su bazlı, yağ+su bazlı .

    Eğer son ürün ağırlıklı olarak su bazlı ise (içecekler gibi), su fazında çözünebilen aromalar tercih edilmelidir.

    Eğer son ürün ağırlıklı olarak yağ bazlı ise (krema gibi), yağ fazında çözünebilen aromalar kullanılmalıdır.

    Eğer son ürün hem su hem de yağ fazı içeriyorsa (margarin gibi), hem su fazında hem de yağ fazında çözünebilen aromalar kullanılabilir.

    Aroma, çözünürlük özelliğine göre uygun faza ilave edilmelidir.
  •  
  • GAZLI İÇECEKLER ile ilgili görsel sonucu

    6- Aromaları ürünlere hangi aşamada katmalıyız? 

    İÇECEKLER: 

    A-Gazlı içeceklerde,
    Şeker şurubu hazırlanır, sırasıyla koruyucu, asit ve renklendirici ilavesi yapılır, daha sonra aroma ilave edilir. Yaklaşık 1 hacim bitmiş şurup, 5 hacim su ile karıştırılıp istenen seviyeye CO2 gazlanarak içime hazır, gazlı meşrubat elde edilir.

    B-Gazsız içeceklerin üretiminde ise tüm hammaddeler karıştırıldıktan ve ürünün dolum briksi ayarlandıktan sonra aroma ilave edilip üretime geçilir.
  •  
  • unlu mamüller ile ilgili görsel sonucu

    UNLU MAMULLER: 

    Bisküvi ve kek ürünlerinde, hamurları hazırlarken; kremalama diye tabir edilen yağ+sıvılar+akışkan şurup karışımına, aroma (sıvı+toz) ilave edilir, bu karışıma şeker ilave edilip karıştırılır. Daha sonra diğer kuru bileşenler ve un ilave edilir.
    Kraker hamurunda da aynı şekilde aroma, yağ+sıvılar içirisine ilave edilir. Pişirme işleminden sonra ya yağda çözünen aroma yağ içinde fırın çıkışı krakerlerin üzerine püskürtülür ya da kraker yağlandıktan sonra üzerine toz aroma serpilir.

    CİPSLER: Kızartma işleminden hemen sonra dönen bir silindir içerisine alınan cipslerin üzerine toz aroma serpilir.
  •  


  • ŞEKERLERLEMELER: 

    Sert şeker, toffee, jöle veya tablet(pres) şekerlemelerde, şekerli veya şekersiz hazırlanan karışıma, pişirici tipine göre aroma, ya pişiriciye ya da karışım sırasında miksere katılır.

    DRAJELER:

    Ön kaplama sırasında ürün yüzeyine toz aromanın ürüne yapışması sağlanır. Kaplama şurubunun içerisine sıvı veya toz aroma ilave edilir ve bu karışım ile drajeler kaplanır. Amaca göre sıvı veya toz aromalar kullanılır.

    SAKIZ: 

    Sıvı ve toz aromalar, mikserde diğer kuru karışımlar ve sakız mayası ile birlikte sıcakta karıştırılır. Kaplamalı sakızlarda, sakızın kaplamasına da aynı drajelerdeki gibi uygulama yapılır. Amaca göre sıvı ve toz aromalar kullanılır.
  •  


  • TUZLU ÜRÜNLER: 

    ÇORBA, BULYON: 

    Un, tuz, MSG, nişasta gibi büyük girdiler mikser içerisine alındıktan sonra aromalar ilave edilir.
    Eğer aroma miktarı çok az ise aroma, miksere karışım süresinin ortasında ilave edilir ki homojen bir karışım sağlansın (bulyonda farketmiyor çünkü paste yapıda).
    Reçetedeki tüm malzemeler mikser içerisine atıldıktan sonra karıştırma işlemi başlar.
    Çorba ve bulyonda toz aromalar kullanılır.


    TOZ PUDINGLER ve TOZ KARIŞIMLAR: 

    Çorba ve bulyondaki gibi önce büyük girdiler karıştırıcıya atılır karıştırılır, sonra aroma gibi küçük girdiler ilave edilir ve hepsi homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılır. Toz aromalar kullanılır.

     
  • et mamülleri ile ilgili görsel sonucu

  • ET ÜRÜNLERİNDE AROMA KULLANIMI: 

    Et aromaları ve diğer aromaların kullanımı: Kuterin her aşamasında katılabilmekle beraber, prosesin sonunda ilave edilmesi daha yüksek performans sağlar.
    Kombi kullanımı : Ürünün yapısını verecek fonksiyonel maddeleri içerdiğinden, hammaddeler kutere veya miksere alınıp, nitritli tuz ilavesinden hemen sonra eklenmelidir.
    Amaca göre hem sıvı hem toz aromalar kullanılabilir ama genelde toz aromalar tercih edilir.

Herhangi bir GIDA ÜRÜN İMALATI düşünüldüğünde ve bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.Bu ansiklopedi içerisinde gıda ürünlerine ait, yüzlerce ÜRETİM FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur.


GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ yardımı ile bu yüzlerce gıda ürünlerini gerekirse, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.



Bu ANSİKLOPEDİLER herkesin çok kolay anlayabileceği ve hereksin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.


ETİKETLER: AROMA NEDİR,AROAM ÇEŞİTLERİ,GIDA AROMASI NEDEN KULALNILIR,AROMALAR NERELERDE KULLANILIR,SIVI GIDA AROMASI,SIVI GIDA AROMASI YAPIMI,TOZ GIDA AROMASI,UNLU MAMÜLLERDE AROMA KULLANIMI,TOZ GIDA AROMASI HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,GIDA AROMASI KULLANIMI,ET ÜRÜNLERDE AROMA KULLANIMI,SÜT ÜRÜNLERİNDE AROMA KULLANIMI,PUDİNGLERDE AROMA KULLANIMI,ŞEKERLEMEDE AROMA KULLANIMI,ŞEKERLEMEDE AROMA NEDEN KULLANILIR.GIDA ÜRÜNLERİ,GIDA ÜRÜNLERİ FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,GIDA İMALATI,İMALAT,GIDA KODEKSİ,GIDA TEBLİGLERİ,SOYA LESİTİNİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ,GIDA E KODU,GIDA E KODLARI,GIDA E KODU NEDİR,GIDA KATKISI,GIDA KATKILARI,SOYA LESİTİNİ HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,SÜT ÜRÜNLERİ,SÜT ÜRÜNLERİ NASIL YAPILIR,SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ,SÜT ÜRETİCİLERİ.

 
 



HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ