Gübreleri incelerken bitkilerde ürün veriminin ve kalitesinin artırılmasında özellikle baklagiller için uygulanan aşılama yönteminden de söz etmek gerekir.
Baklagil bitkileri havadaki serbest azotu kendi başlarına kullanamaz, bunun için gerekli bakterilerin toprakta bulunması şarttır. Eğer toprakta bakteri yoksa, baklagil tohumları ekilirken bu tohumların hazırlanan mikrobiyal gübre veya nodozite bakteri kültürü ile kaplanması gerekir. Bu işleme de aşılama denir.
Baklagil tohumları aşılanarak ekilirse bitki köklerinden gelişmenin erken dönemlerinde nodozitler oluşur. Özellikle azot eksikliği görülen topraklarda, bitkiyi aşılamanın yararları belirli şekilde görülür.
Ayrıca toprağa uygulanacak azotlu gübreden de kazanç sağlanmış olur. Baklagil bitkileri için kullanılacak bakteri kültürleri, Ekim ayından 1-2 ay önce Toprak Gübre Araştırma Enstitülerinden veya Köy Hizmetleri Araştırma Enstitülerinden sağlanabilir.

ETİKETLER : SERACILIKTA AŞILAMA, AŞILAMANIN ÖNEMİ,SEBZELERDE AŞILAMA, AŞILAMA VE AZOT,AŞILAMANIN YARARLARI.AŞILAMA VE TARIMDA VERİMLİLİK,BAHÇEDE AŞILAMA
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
|