MAKALELER / AHIR GÜBRESİ - hammaddeler ansiklopedisi
Yapay Ahır Gübresi
Ahır gübresinin sağlanamadığı ya da az sağlanabildiği durumlarda yapay ahır gübresi üretilip kullanılabilir. Bunun için asıl olarak isletmede bol miktarda bulunan sap ve saman değerlendirilir. Ancak bu materyallerin C:N oranı 100:1 'in üzerinde olduğu için ayrıca azot karıştırılması zorunludur.
Yapay ahır gübresinin elde edilmesi için uygun bir yerde sert bir zemin hazırlanır. Üzerine 20 cm kalınlığında at gübresi serilir, üzerine su ya da sıvı dışkı ile ıslatılmış 70 cm' lik sap-saman tabakası konulur ve sıkıştırılır. lslatma işinin yalnız su ile yapılması durumunda yeterli miktarda azot da karıştırılır. Bundan sonra 70 cm' lik ikinci bir sap, saman tabakası birinci tabakanın üzerine aynı şekilde yerleştirilir ve bu iş 70 er cm. lik 4 sap, saman tabakası üst üste gelinceye değin sürdürülür. Önemli olan nokta sap ve samanın yeterli düzeyde ıslatılması ve sıkıştırılmasıdır. Dört kat sap- saman tabakası tamamlandıktan sonra yığın son kez iyice sıkıştırılır ve üzeri eski çuval, naylon vb örtülerek 5 gün kendi halinde bırakılır. Bu süre içerisinde yığında sıcaklık, çevre sıcaklığına göre biraz daha fazladır. Yığın yeniden sıkıştırılır ve aynı şekilde 70'er cm' lik sap, saman tabakası konur. Bu iş 70' er cm' lik 4'er tabakayı içeren 20 asıl tabaka oluşuncaya değin sürdürülür. Böylece yığının tamamlanması için aradan 7 haftalık bir süre geçmiş olur. Yığın tamamlandıktan sonra üstü örtülür. Yığın sıkışık ve nemli durumda aşağı yukarı 3 ay kendi halinde bırakılır. Bu süre sonunda materyal yapay ahır gübresi olarak tarlaya verilmeye hazır hale gelmiş olur.
Genel olarak 10 ton sap, saman için yaklaşık 20-.30 m² lik bir yer yeterlidir. Bu materyalin ıslatılması için yaklaşık 2500 litre suya ve 100 kg N'a gereksinim vardır. Yığın yapılırken 70'er santimlik her dört tabakanın konulmasından sonra yığının 5 gün süreyle kendi halinde bırakılmasının nedeni, yığında ihtimarın kısmen sıcak ve hızlı olmasını sağlamaktır. Böylece yığında bulunabilecek yabani ot tohumları da öldürülmüş olur.
Yukarıda açıklandığı şekilde hazırlanan yapay ahır gübresi ile toprağa asıl olarak organik madde verilmiş olur. Kimi şekillerde fosfor, potasyum ve öteki bitki besin maddeleri de yığına karıştırılmak suretiyle elde olunan materyal bitki besin maddeleri yönünden varsıl duruma getirilebilir.
Kompost
Kompost yapımında gerek işletme içerisinde gerekse işletme dışında elde edilen bitkisel ve hayvansal kökenli tüm organik materyaller kullanılır. Örneğin işletme içerisinde elde olunan tüm bitkisel atıklar, saplar, dallar, yapraklar, yabani otlar mutfak atıkları kompost yapılarak iyi bir şekilde değerlendirilebilir. Kompost yapımında kullanılacak hayvansal atıklar ise özelliklerine göre bir ön hazırlığı gerektirir.
Kompost için uygun bir yer belirlenir ve taban iyice sıkıştırılır. Yığın yapılacak yere önce bir tabaka saman serilir. Üzerine kompost yapılmak üzere toplanan organik materyal 25-30 cm kalınlıkta tabakalar halinde yerleştirilir, Her tabakadan sonra üzerine bir miktar toprak ve sönmüş kireç serpilir. Organik materyalin bu şekilde yerleştirilmesi yığının yüksekliği 1-1.5 metre oluncaya değin sürdürülür. Sonra yığının üstü ve yanları ince bir toprak tabakası ile örtülür.
Yığının kurumasına meydan verilmemesine bekletilme süresince özenle dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan ihtimamı aerob koşullarda ve hızlı bir şekilde oluşabilmesi için yığının çok sıkıştırılmaması gerekir.
Kompost yapımı için gerekli süre kullanılan materyalin çeşidine bağlı olarak 6 ile 24 ay arasında değişir. O nedenle yığının yılda iki ya da üç kez bozularak havalandırılması ve bu arada ihtimar tamamlanmış materyallerin elenerek ayrılması yerinde olur. Bu arada kompostun değerini artırmak için N, P, K ve öteki bitki besin materyalleri de yığına karıştırılabilir. Genelde kompost yapımında kullanılan her bir ton kuru bitkisel materyale 20 kg amonyum sülfat ile 7 kg süper fosfatın karıştırılması önerilmektedir.
ETİKETLER : AHIR GÜBRE NASIL OLUŞUR,AHIR GÜBRESİ NEDİR,AHIR GÜBRESİ NEREDE KULLANILIR,AHIR GÜBRESİ VE ÖZELLİKLERİ, AHIR GÜBRESİ VE VERİMLİLİĞİ,ORGANİK GÜBRE,DOĞAL GÜBRE NEDİR,AHIR GÜBRE KULLANIMI,ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ,TOZ ORGANİK GÜBRE,KATI ORGANİK GÜBRE YAPIMI.
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ