Asetik Asit % 80
E – 260
Asetik asit gıda da katıldığı ürünlerde; asitlik sağlayıcı, lezzet verici ve koruyucu görevlerini üstlenir. Sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir.
Sitrik Asit Monohidrat
E – 330
İçecek ve gazlı içecek sektöründe, reçel ve marmelat sektöründe, tatlı sektöründe, yağ sektöründe, dondurulmuş gıda sektöründe, süt sektöründe olmak üzere gıdanın yer aldığı tüm sektörlerde önemli bir fonksiyona sahiptir. Reçel ve marmelat sektöründe kullanıldığında pH dengesini kontrol etmede ve lezzet sağlamada görev alır. Gazlı içeceklerde ürünlere tat veren keskinliğini sağlayan ve lezzeti güçlendiren ajandır. Peynir üretiminde temel görevi olan asitliği sağlar. Bundan başka çökelmeyi ve oksidasyonu önler.
Tatlıcılıkta asitliği düzenleyen Sitrik Asit aynı zamanda ürünün aromasını geliştirir. Dondurulmuş gıda sektöründe Askorbik Asit ve Sitrik Asit beraber kullanılır. Kullanıldığında oksijeni tutarak antioksidan etki gösterir. Kür edilmiş ürünlerde ve et sektöründe Sitrik Asit kullanıldığında şelat oluşturur ve ürünün su tutma kapasitesi artar. Ayrıca eczacılık endüstrisinde büyük bir kullanım alanı vardır. Ecza sektöründe kullanılan Sitrik Asit karbonat yapılmak istendiğinde önemli bir rol alır.
Sitrik Asit Anhidrat
E – 330
Toz içecek sektöründe ürünün topaklanma yapmaması amacıyla susuz olan çeşidi anhidrat kullanılmaktadır.
Fosforik Asit % 85
E – 338
Alkolsüz içeceklerde asitleştirici, içme suyu saflaştırma ve iyileştime, şeker rafinasyonu, maya besleyici, fosfat tuzları gıda cinslerinin üretimi, ilaç endüstrisi, evcil hayvan gıdasında kullanılır. Oral olarak gastrik asitleyicidir.
Gıdalarda alkolsüz içecekleri asitleştirmek, jel ve reçel yapımında pH kontrolü, maya üretiminde besleyici, gıdaların seçimli proseslerinde bakteri gelişimini kontrol edici olarak ve kireçleme proseslerinden sonra şeker suyunun berraklaştırılması için çöktürme ajanı olarak kullanılır.
Laktik Asit
E – 270
Laktik Asit, gıda işleme ve gazlı içeceklerde aroma maddesi ve koruyucu olarak kullanılmaktadır. Turşularda ve diğer uygulamalarda Asetik Asitle birlikte kullanılan Laktik Asit, mikrobiyel stabiliteyi artırırken ılımlı bir aroma vermektedir.
Laktik Asit ve Asetik Asit kombinasyonları salata ve soslar için de etkili bir koruyucudur. Bira ve şarapların mikrobiyel stabilitesi için asidifikasyonu da Laktik Asit’in önemli bir fonksiyonu olup, Laktik Asit bu ürünlerdeki asit indirgeyen bakterilerden etkilenmektedir.
Laktik Asit’in toz formu şekerleme yapımında kullanılmaktadır. Şekerlemelerde, kullanılan aromanın cinsine bağlı olmakla beraber hissedilen meyve tadını arttırıcı ve ağızda daha ferah bir tat bırakıcı etkisi vardır. Laktik Asit, eczacılıkta, damla veya şurup şeklinde kullanılır.
Malik Asit
E – 296
Gıdalarda asitlik verici olarak kullanılmaktadır. Sitrik Asitten daha güçlü bir asidik tada sahiptir. Mayhoş bir lezzeti vardır. Sitrik Asitten % 20 daha az Malik Asit kullanılarak aynı asiditeye ulaşmak mümkündür. En yaygın kullanım alanı, meyve lezzetli karbonatlı içecekler ve şuruplardır. Bunun yanı sıra elma, üzüm ve diğer meyve sularına rengi stabilize etmek amacıyla katılmaktadır. .
Meyve suları konsantrelerine asitliği düzenleyici olarak Malik Asit katılması içeceğin doğal lezzetini artırmakta, askorbik asitle sinerjistik etki oluşturarak ve bakır ve demirle stabil kompleksler oluşturarak oksidasyonu önlemektedir. Alkolsüz içeceklerde, konserve meyve ve sebzelerde, meyve sularında, şekerlemelerde, sakızlarda ve jelatinli tatlılarda kullanıldığı gibi, ilaç sanayiinde de yaygın kullanıma sahiptir.
|