test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TİTAN DİOKSİT VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

TİTANYUM DİOKSİT (E171)

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

Titanium Dioxide

SİNONİM

Titanium dioxide, CI Pigment white 6, CI (1975) No. 77891,

KİMYASAL ADI

 

KİMYASAL FORMÜLÜ

TiO2

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

79.88

C.A.S. NUMARASI

13463-67-7

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Amorf yapıda kokusuz beyaz toz

ERİME NOKTASI

1830 oC

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

3.5 – 4.2 g/cm3 (20 oC)

ÇÖZÜNÜRLÜK

Su, hidroklorik asit, seyreltik sülfürik asit ve organik solventlerde çözünmemekte, hidroflorik asit ve sıcak konsantre sülfürik asitte yavaşça çözünmektedir. 

pH

5.0 – 10.0

GENEL ÖZELLİKLERİ VE  UYGULAMA ALANI

 

          Doğal olarak meydana gelen, titanyumun oksit formu olan titanyum dioksit (TiO2); titania olarakta bilinmekte, doğada saf olarak bulunmamakta ve demir titanyum dioksit (Fe3TiO3) cevherlerinden üretilmektedir.

 

         Beyaz toz formunda bulunan titanyum dioksit; ürünün teknolojik özelliklerini geliştirmek için küçük miktarlarda alüminyum ve/veya silika ile kaplanabilen saf titanyum dioksit içerebilmektedir.

 

        Isı ve ışık stabilitesi yüksek olan titanyum dioksit; su ve organik çözgenlerde çözünmemekte, hidroflorik asit ve sıcak derişik sülfürik asit çözeltisinde ise yavaş çözünmektedir.  

 

       En yaygın kullanılan beyaz pigment olan titanyum dioksit çok beyaz olup, çok yüksek bir refraktif indekse (n=2,4) sahiptir. Sahip olduğu yüksek refraktif indeks ve parlak beyazlıktan dolayı, pigmentler için etkili bir opaklaştırıcı olmaktadır. Titanyum dioksitin önemli bir diğer avantajı da; UV ışık altında renginin solmamasıdır.

 

       Kullanım alanları arasında gıda, kozmetik ve eczacılık  ürünleri gelmekte, ayrıca boya, plastik, kağıt endüstrilerinde de beyazlık ve opaklık sağlayan pigment olarak yaygın uygulama bulmaktadır.

 

Hem suda, hem yağda dispers olabilen türleri üretilen titanyum dioksitin gıdalarda kullanımı; FDA tarafından ağırlıkça % 1 ile sınırlanmaktadır. Sahip olduğu opaklayıcı özellik, özellikle peynir ve salata sosları gibi düşük yağlı ürünlerde yağdan kaynaklanan opak görünümü taklit etmek amacıyla önemli faydalar sağlamaktadır. 

 

          Titanyum dioksit gibi renk maddeleri, ortama ufacik çözülmeyen pigment parçacıkları dispers ederek gıdaları boyamaktadır. Bu partikuller, topaklanma eğiliminde olduklarından bunlar iyice dispers edilmezse, renk yoğunluğunda bazı zayıflıklar gözlemlenecektir. Bunun için gıda firmaları, titanyum dioksiti yag, propilen glikol, seker şurubu veya su içinde dispers ederek kullanmaktadır.

 

          Sahip olduğu iyi bir dispersiyon  ve optik özelliklerden dolayı boyalar için  mükemmel bir katkı maddesi olmaktadır. Toz formu, boya ve kaplama (emayeler), plastikler , kağıt, mürekkep, fiber, gıda ve kozmetik ürünlerinde beyazlık ve opaklık vermek amacıyla kullanılmaktadır..

 

 

  

 


ETİKETLER: TİTAN DİOKSİT NERELERDE KULLANILIR,TİTAN DİOKSİT NASIL KULLANILIR,TİTAN DİOKSİT NASIL KULLANILIR,TİTAN DİOKSİTİN KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,TİTAN DİOKSİTİN KİMYASAL FORMÜLÜ,TİTAN DİOKSİTİN KİMYASAL YAPISI,TİTAN DİOKSİTİN ELDESİ.TİTAN DİOKSİT MSDS,TİTAN DİOKSİT VE KULLANIMI

                                                                        HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ