test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TERTIARY BUTYLHYDROQUINONE( TBHQ) VE ÖZELLİKLERİ

TBHQ (E 319)

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

TERTIARY BUTYLHYDROQUINONE

SİNONİM

TBHQ,

KİMYASAL ADI

Mono-tert-butylhydroquinone, t-butylhydroquinone, 2-(1,1-dimethylethyl)-1,4-benzenediol

KİMYASAL FORMÜLÜ

C10H14O2

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

166.22

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Karakteristik kokuya sahip beyaz-kahverengi arası renkte, kristalimsi katı

ERİME NOKTASI

126.5°C 128.5°C

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

 

ÇÖZÜNÜRLÜK

Suda hemen hemen çözünmemekte, etanolde ise çözünmektedir.

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

          Mono-tersiyer-butilhidrokinon yapısında olan bir antioksidan olan TBHQ; beyaz, kristalimsi ve karakteristik kokusu olan bir madde olup, bitkisel yağlarda stabiliteyi arttırmak amacı ile kullanımına pek çok ülke tarafından izin verilmektedir. TBHQ'un bitkisel yağlardaki antioksidatif etkisi, diğer antioksidanlara göre çok daha fazladır.

 

          TBHQ, yağlarda orta derecede, suda ise çok az çözünebilmekte,  erime noktası 127 oC'dir. Çoklu doymamış bitkisel yağlardaki koruyucu etkisinden dolayı kısmen de olsa tercih edilen TBHQ, en iyi etkiyi ise sitrik asitle birlikte kullanıldığında vermektedir.

 

          TBHQ, pamuk çiğidi, soya fasulyesi, kanola, fıstık, zeytin, ayçicek, palm ve mısır yağları ile margarin, kızarmış patates ve diğer patates ürünleri, instant erişte gibi ürünlerde kullanımı bulan bir maddedir.

 

          Yenilebilir sıvı ve katı yağlarda mükemmel bir antioksidan olarak görev yapan TBHQ; sıvı yağlarda meydana gelebilecek  besleyici kayıpları azaltmakta, ham yağların uzun süreli nakliyesinde kaliteyi ve tazeliği muhafaza etmektedir. Bunun dışında gıda  işlemede kullanılan sıvı yağların dağılımını genişletmekte ve kızartılmış yağlarda, depolama ömrü ve tazeliği yükselterek, bu tür ürünlerin korunmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca sıvı ve katı yağlardaki kolesterol düzeylerinin artmasını önleyerek doymuş yağların kullanımını kolaylaştırmaktadır.

         

           TBHQ'ın uygulanmasının avantajları;

  • sıvı ve katı yağlarla kolay dahil olması,
  • katı ve sıvı yağlarda iyi şekilde çözünmesi,
  • demir ve metal bileşenlerin varlığında propil galatlar gibi ürün rengini gidermemesi,
  • yenilebilir sıvı ve katı yağlara katıldığında fark edilebilir bir koku vermemesi,
  • BHA'ya göre yüksek sıcaklıklarda stabil ve daha az uçucu olması,
  • akışkan kristal yapıda bir madde olup, daha kolay işlenebilmesi,
  • düşük düzeylerde etkili olması,
  • sıvı ve katı yağlarda kendi sınıfı içinde en güvenli seçeneği oluşturması şeklinde kendini gösterebilmektedir.

 

          Birçok uygulamada bu antioksidanın diğer yapay antioksidanlara kıyasla en iyi etkiyi gösterdiği belirtilmektedir. Ayçiçek yağının kısmi hidrolizasyonu sonucunda lezzet stabilitesinde de artış meydana gelmekte, böylece hem yağın hem de bu yağlarda kızartılan gıdaların oksidasyona dayanıklılığı artmaktadır. 

 

          TBHQ'nun galatlardan farklı olarak ortamda demir varlığında renk bozulmasına neden olmadığı, ayrıca BHT ve BHA'dan daha az uçucu, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve katıldığı yağın ilave edildiği gıdada da etkisini gösterme özelliğinin iyi olduğu ifade edilmektedir. 

 

 


 

      ETİKETLER : TBHQ NEREDE KULLANILIR,TBHQ NASIL KULLANILIR, TBHQ NE KADAR KULLANILIR,TBHQ KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ, TBHQ KULLANIM ALANLARI,TBHQ KİMYASAL FORMÜLÜ,TBHQ MOLEKÜL AĞIRLIĞI NEDİR.

                                                       HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ