test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / TEKSTİLDE H202 KULLANIMI - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ

HİDROJEN PEROKSİT KONTROLÜ
Her yıl dünyada kullanılan hidrojen peroksit miktarının %20–30 u sadece tekstil endüstrisinde kullanılmaktadır.
Tekstil endüstrisinde hidrojen peroksit tüketilen en önemli proses pamuğun ağartılmasıdır. Hidrojen peroksitin ağartma prosesi alkali çözeltilerde gerçekleşmektedir. Ağartma etkinliğine sahip olan hidrojen peroksit anyonu elde etmek için en az 11,6 pH değerine ihtiyaç vardır. Bunun nedeni hidrojen peroksitin zayıf bir asit olmasıdır. Endüstride en yaygın ağartma prosesleri12,5’dan daha yüksek pH değerlerinde gerçekleşir. Bu da hidrojen peroksitin yaklaşık %90 ının deprotonize olduğu ve aktif oksijene doğru reaksiyona girebileceği anlamına gelir. Okside olabilen renk verici pigmentlerin tamamının okside olması nedeniyle yetersiz ağartma efektlerine neden olur. Optimal değerde, ağartma özellikleri iyidir ve aktif oksijenin çok yüksek konsantrasyonlardaki değeri, tekstil materyalinin kendisine etki eder. Bozulmaya neden olur ve tekstil ürününün kalitesini düşürür. Buradan tekstil yapısını bozmaksızın yüksek beyazlık derecesi elde etmek için, aktif oksijen konsantrasyonu hidrojen peroksit konsantrasyonu ile eşit olduğundan, hidrojen peroksit konsantrasyonu, proses esnasında tekstil mamulü tarafından proses filottesinin alımı, metal iyonlar ve metal yüzeyler varlığından hidrojen peroksitin katalitik parçalanması ve ağartma reaksiyonundaki tüketim nedeni ile oldukça değişir.


 Hidrojenperoksit Stabilizasyonu
 Hidrojen peroksit solüsyonları, maksimum ağartma güçlerine pH11–11,5 ve 130°C’de ulaşırlar. Yüksek pH ve yüksek sıcaklık H2O2 dekompozisyonuna ve ağır metal iyonları tarafından kuvvetle katalizlenen lif degradasyonuna neden olur. Peroksit banyoları için geliştirilen stabilizatörler bu etkileri önler. Optimum H2O2 ağartması sadece doğru dengede H2O2  alkali ve stabilizatör içeriğinin, proses zamanı ve farklı tesislerin karakteristik sıcaklıklarının uyumu ile sağlanır. İdeal bir peroksit tüketim eğrisi şekilde görüldüğü gibi A’ yı izlemelidir.
İdeal kullanım (A) optimum alkali ve stabilizatör kullanımı ile sağlanır. Aşırı alkali ve yetersiz stabilizatör kullanımında eğri B’ye benzer bir profile neden olur. Aşırı stabilizasyon veya düşük alkali eğri C ile gösterilen sonuçları verir.
Stabilizatörler kısmen bir tampon etkisi sağlayacak şekilde davranırlar. Bu pH ‘ın çok fazla yükselmemesini sağlar. Diğer etkileri ise ağır metallerle özelliklede Fe, Cu, Cr, Mn, ve bunların tuzları ile kompleks yapabilme yeteneğine dayanır. (Denstab TR 1 gr su için ortalama 600 mg. Fe+3 bağlar.)

 H2O2  AKTİF MADDE TAYİNİ


a) İçinde 5 ml saf su bulunan behere 1-1,5 gr arası numune tartılır.
b) Numune %6 lık veya %30 luk ise 200 ml lik ölçülü balona %50 lik ise 250 ml lik ölçülü balona aktarılır ve işaret çizgisine kadar saf su ile seyreltilir.
c) Bu çözeltinin 20 ml si 200 ml lik erlene aktarılır. 20 ml %6 (v/v) lık H2O2 ilave edilir.0,1 NkmnO4 ilave edilir.
d) Dönüm noktasına yaklaşıldığında çözelti yaklaşık 70°C e kadar ısıtılır ve titrasyon işlemi açık pembe rengindeki dönüm noktası 30 sn. kalıcı olana kadar sürdürülür.
 
HESAPLAMA
 
            Madde %6 veya %30 luk ise;
            % peroksit = 17xVxN)/M
 
            Madde %50 lik ise;
            % peroksit= (21,25xVxN)/M
 
            V: 0,1 N KmnO4 sarfiyatı
N: KmnO4 ün normalitesi
M: Deney numunesinin ağırlığı (gr.)
 


                        
 ETİKETLER : TEKSTİLDE HİDROJEN PEROKSİT NASIL KULLANILIR,TEKSTİLDE HİDROJEN PEROKSİT NEDEN KULLANILIR,TEKSTİLDE KULLANILAN HİDROJEN PEROKSİT MİKTARI.

                                                                            HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ