test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / SU KİMYASALLARI - hammaddeler ansiklopedisi

KAZAN KİMYASALLARI

 SOĞUTMA SULARI KİMYASALLARI

Buhar kazanlarında korozyon ve kireçlenmeyi önlemek için önerilerimizi söyle sıralayabiliriz:

 Korozyon suyun bileşiminde bulunan asidite gazlarının fonksiyonudur. Erimiş oksijen, buhar sistemleri için en önemli korozyon kaynağıdır. Bir kazan işletmeye alındığında cidarlarda koyu kahverengi koruyucu manyetik oksitden müteşekkil bir tabaka oluşturur. Bu tabaka ortamda Oksijen olmadığı müddetçe üzerinde bulunduğu cidarı muhafaza eder. Eğer ortamda oksijen var ise manyetik oksit ferrik oksite çevrilir. Bu olay teşekkül ettiği zaman koruyucu tabaka düşer satıh yeniden koruyucu tabaka yapar, yine ferrik oksite dönüşür ve dökülür. Bu olay metal yok oluncaya kadar devam eder. Oksijen korozyonunu önlemenin yolu kazanda oksijen bulundurmamaktır. Bu da oksit önleyici kullanılarak sağlanabilir.

 

Buhar kazanlarını besleyen suların sertliği ve oksijen muhteviyatının yüksek olması kazan taşlarının oluşmasına neden olur. Taş oluşmasını iyi şekilde taş önleyici kullanarak önleyebilirsiniz. Korozyon ve taşın oluşmasının önlenmesi kazan içi ıslahı olarak isimlendirilir.

 

Kazan dışı ıslahı dediğimiz yöntem ise, kazana girecek besleme suyunun kazana girmeden önce bir takım tortulardan, pisliklerden, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat ve bikarbonatlardan arındırılması ile mümkündür.

 

Bunun için sudan gelebilecek kum, tortu ve pisliklerin önce bir kum filtresinden geçirilmesi gerekmektedir. Kum filtresinde pislik ve tortulardan arındırılmış olan su, tasfiye cihazına gelerek suya sertlik veren minerallerden arındırılır.

 

Böylelikle, kazana giren suyun bırakacağı taş yapıcı maddeler en aza indirgenmiş olur. Ayrıca, kazan dışı ve kazan içi ıslah yöntemlerinden başka kazanda blöf yapmak gerekir.

 

Blöf amacı ise, kazan ve soğutma sularında iletkenlik yolu ile toplam solid miktarlarını tayin edip kazan dibinde oluşacak olan çamur ve pisliğin tüm tuzları (klorür, sülfat vs.) alkalite ve silisi kazan dışına atarak istenen sınır değerlerinin altına düşürülmesidir.

                                                           HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ