test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / PARFÜM YAPMAK - hammaddeler ansiklopedisi

Parfüm yapımı ve özellikleri
Kullandığımız kokuların hazırlanmaları ve bugünkü durumlarına gelmeleri uzun bir süreçten geçmiştir. Parfüm yapımcılarının neden binlerce esansa ihtiyaç duyduğunu anlamak zor değildir. Bazı parfümler 75 ile 200 arası madde içermektedirler.

Parfüm yapımında kullanılan bazı esanslar bitkilerden - çiçekler, otlar, şifalı bitkiler, kokulu bitkiler, kökler, ağaçlar ve hatta sebzelerden elde edilirler. İkinci tip esanslar ise sentetiktirler. Tabii parfüm yapımı sadece esansları elde etmekle bitmiyor, aynı zamanda hangi esans ve konuların bir arada kullanılacağına karar vermek de önemli bir iştir.

Parfüm kelimesi, Latince'deki, "tümüyle uçucu" anlamına gelen "per fumum" kelimelerinden türemiş. Eski devirlerde sadece tanrılara ait olan güzel kokular, tapınaklarda kullanılır ve tanrılara sunulurmuş. Eski Mısır'da parfüm, sunaklarda, kuğu yada yuvarlak hap biçimine sokulmuş baharatlar ve aromalar halinde, güneş tanrısı Ra'ya verilirmiş. Dini ayinlerin vazgeçilmez kokuları, daha sonraları kadınlar tarafından benimsenmiş. Antik Yunan'da kadınlar, erkekleri cezbedebilmek için bu kokulardan yararlanıyorlarmış. İlk parfüm 1370 yılında kokulu yağların ve alkolün harmanlanmasıyla üretildi. Bileşiminde alkol, biberiye ve gülsuyu bulunan "Macar Suyu" adındaki bu hoş koku, yaşlanmakta olan Macaristan Kraliçesi Elisabeth von Ungarn'ın güzelliğini koruyabilmesi için üretilmişti.

Bazı parfümler uygulandıktan bir süre sonra koku değiştiren özellikler taşıyabilirler. Bu da içeriğindeki maddelerin farklı uçucu özellikler taşımasından kaynaklanmaktadır. Uzmanlar bu durumu 'notalar' diye özetlerler: yüksek notalar, orta notalar ve düşük notalar. Genel olarak taze kokulu daha hafif maddeler daha çabuk buharlaşma gösterirler. Dikkat edin; parfüm sürdükten hemen sonra meyve, kokulu bitki, ot veya çiçeklerin canlı kokusunu hissedersiniz. Bunun nedeni yüksek notalardır. Orta notalar parfümün vücut sıcaklığı ve cilt yağları ile birleştiğinde ortaya çıkarlar, bu anda hafif bir çiçek yada ağaç kokusu ortaya çıkar ve bu süreç 30 dakika ile 1 saat arasında devam eder. Düşük notalar parfümün vücudunuzdaki kimyasallarla tepkimesi sonucunda ortaya çıkarlar, bu koku ve aromalar 2-6 saat dayanıklılık gösterirler.

Bazı parfümler bu 3 notayı taşımazlar, onlarda sadece tek bir kat vardır. Bu tür parfümler koku değiştirmezler ve bütün içerik hemen hemen aynı anda buharlaşıp gider.

Akşam için tatlı çiçek kokulu, doğu aromalı kokular idealdir. Giysileriniz ne kadar çekici ve iddialıysa kullandığınız koku da o kadar güzel olmalıdır.

Neden bazı parfümleri beğenir, bazılarını ise hiç sevmeyiz? Uzmanlara göre bu durumda alışkanlık büyük rol almaktadır; daha önceden olumlu koşullarda duyduğumuz, hissettiğimiz kokular hoşumuza gidecektir.

Kısacası parfüm sadece bir koku değildir; bir tarz, imaj, stil ve moral anlamına gelmektedir. Koku tercihimiz karakter ve ruh halimizi yansıtır. O zaman zaman bizim bir parçamız haline dönüşür. Parfümleri ne kadar sık kullanırsanız onların yaşamınızı o kadar güçlü etkilediğinin farkına varırsınız. Parfümeri sanatını da bunun için uğraşır.

Doğadaki kokuların özünü çıkartıp, şişelere koyma çabasının tarihi 5 bin yıl önceye dek uzanıyor.

Parfüm kullanımı üzerine öneriler
•Parfümü giysilerinizi giymeden sıkmayı unutmayın. Bu şekilde koku daha kalıcı olacak ve giysileriniz lekelenmeyecektir.
•Parfümün kalıcılığını arttırmak için nemli deriye sıkmayı deneyin.
•Parfümü vücudunuza parfüm kapağı ile yaymayın. Kapakta kalan cilt yağları parfümle karışarak onun bozulmasına neden olabilir. Bazı üreticiler bu nedenle sprey parfümler üretmeyi tercih ederler.
•Saç fırçanızın üzerine bir az kolonya koyarsanız saçlarınıza hafif ve hoş bir koku kazandırmış olursunuz.
•Parfüm test ederken 2-3 den fazlasını denemeyin. Çünkü hepsi size aynı kokuymuş gibi görünebilir.
•Sıcak havalarda hafif, soğuk havalarda ise sert kokuların tercih edilmesi gerekir.
•Parfümün saça ve saç diplerine uygulanması yanlıştır. Saçın ve saç diplerinin yağlı ortamı, parfümün yapısını değiştirebilir ve kokuyu bozabilir. Ayrıca parfümünüzdeki alkol, saçlı derinizin kurumasına neden olabilir.
•Başka birinin üzerinde kokladığınız parfüm sizin üzerinizde farklı kokabilir. Her insanın cildindeki kimyasallar farklıdır.
•Parfümleri biriktirmeyin. Onların da bir saklama süresi var.
•Parfüm cilde 15-20 cm. uzaklıktan kullanılmalıdır. Daha geniş bir alana ve homojen dağılım sağlanır.
•Parfüm şişelerini güneşin dik açılarından korumalısınız. En iyisi onları camdan uzakta, serin bir yerde muhafaza edin.
•Biten parfüm şişelerinizi atmayın. Onları dolaba kaldırırsanız, giysilerinize güzel kokacaktır.

Parfümlerde kullanılan koku türleri
Koku ve aromalar genel olarak aşağıdaki gruplara ayrılırlar.

Bitkisel olanlar Bu tür aromalar bize taze ot, sitrus, kokulu bitkiler, yapraklar, ilkbahar çiçekleri ve yeşil sebzeleri hatırlatırlar. Bu tür aromalar parfümlere hafiflik kazandırmak için yüksek nota olarak da kullanılırlar.

Aldehitler Bunlar doğal hiçbir kokuya benzemeyen sentetik aromalardır. Çiçeksi ve bitkisel kokuları tamamlamak için kullanılırlar. Bu kokuları bir çok koku içinden seçebilir ve benimseyebiliriz.

Doğu aromaları Bütün aromalar içerisinde en cesur olanlarıdır. Tatlı çizgilere sahip bu kokular genelde parfümlerin dayanıklılığını arttırmak amacıyla düşük nota olarak kullanılırlar. Egzotik kokuları sevenler için vazgeçilmezdirler. Bir kısmı tatlı, bir başka kısmı meyvemsi, üçüncü kısım ise çağdaş kokuya sahiptirler.

Ağaç kokuları Ağaç kokuları parfümlere sıcaklık ve derinlik kazandırmak için kullanılır. Bu kokulardan erkek parfümlerinde de bolca kullanılır.

Çiçek kokuları Manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal çiçeği, limon çiçeği, yasemin vb. gibi kokular kullanılır. 6 koku grubu arasında en popüleri çiçek kokularıdır. Bu muhtemelen çiçek kokularının çok yaygın kullanımının bir sonucudur. Bazı kokular tatlı, bazıları hafif, bazıları ise meyvemsidir. Bitki, meyve ve çiçek kombinasyonlu kokularla da karşılaşılmaktadır.

Baharat kokuları Karanfil, zencefil, karabiber, tarçın kokuları kullanılmaktadır. Bu tür kokular belirgin bir aksan ve dayanıklılık kazandırırlar.

Parfümler ve kolonyalar arasındaki farklar
Parfum diye adlandırdığımız kokular yüksek oranda aromatik bileşim ve yağlar içerirler. Genelde bu oran %15 ile %20 arasındadır, bazense %40 lara ulaşabilir.

Cologne ve Eau de toilette ise daha düşük oranda, %10-15 oranında aromatik yağ içerirler. Bu ürünler her gün istenilen oranda ve vücudun her bölümüne uygulanılabilirler.

Fine Cologne veya Eau de parfum kategorisine giren ürünler ise kolonyalara göre daha yüksek oranda aromatik yağ içerirler. Bu ürünler kolonya ile parfüm arasında bir kategoride yer almaktalar.

Eau de cologne kategorisindeki ürünler ise %2 ile %12 arasında esans içerirler.

Yukarıda belirtilen oranlar aslında geneldirler. Kokunun gücü aslında üründen ürüne farklılık göstermektedir.


ETİKETLER: PARFÜM İMALATI,PARFÜM NASIL YAPILIR, PARFÜM ÜRETİMİ,PARFÜM HAMMADDELERİ, PARFÜM FORMÜLLERİ,PARFÜM REÇETELERİ,PARFÜM NEDEN YAPILIR.

                                                                HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ